Direct naar de inhoud

Annemieke Kips, research manager Networks

 ‘Wat wij ontwikkelen, wordt wereldwijd toegepast’.
Annemieke Kips is research manager Networks. Ze gelooft sterk in de relevantie van de expertise van haar afdeling en is trots op het team, dat zich kan meten met de internationale top.

“Sinds 2018 stuur ik de afdeling Networks aan, samen met mijn collega-research manager. In onze samenwerking ben ik primair verantwoordelijk voor de commerciële en operationele aspecten van de afdeling. Networks is een sterk team. Alle experts – van de junior developers in het lab tot senioren met internationaal leidende posities – dragen hieraan bij. Ongelofelijk wat die knappe koppen in no time voor elkaar krijgen. Het is echt een feest om met hen te werken.”

Relevanter dan ooit

“De coronapandemie heeft duidelijk laten zien hoe belangrijk ICT-netwerken zijn. Die relevantie zal de komende jaren verder toenemen. Bedrijven en overheden maken steeds meer gebruik van deze netwerken voor hun bedrijfsvoering. Dat maakt voldoende onafhankelijkheid van leveranciers voor deze cruciale ICT-voorzieningen heel belangrijk.

Onze experts ontwikkelen innovaties in ICT-netwerken. Zo werken we bijvoorbeeld aan grotere uitwisselbaarheid van software- en hardwarecomponenten in deze netwerken. Dit verbetert de mogelijkheden om over te stappen naar andere leveranciers wanneer dat wenselijk is. Daarnaast zorgen we er met onze innovaties voor dat ICT-netwerken geschikt zijn en blijven om aan diverse en uitdagende eisen van huidige en toekomstige applicaties te voldoen. Ook hier valt nog veel te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor de geavanceerde AR/VR-applicaties waaraan we werken.”

Baanbrekend onderzoek

“Ik ben bijzonder trots op ons onderzoek naar cloudtechnologie, waarvoor we onze eigen zeer innovatieve cloud gebouwd hebben. Ook ons state-of-the-art 5G testnetwerk, een van de eersten in zijn soort in Europa, maakt gebruik van onze cloudfaciliteit.

Wat enkele jaren geleden begon als een paar servers en een zelfgewikkelde antenne is nu een blauwdruk voor hoe netwerken zich de komende jaren gaan ontwikkelen. Deze faciliteit wordt door ons toegepast en verder doorontwikkeld in innovatie-ecosystemen als 5Groningen en in onze kennisprojecten. Ook klanten weten ons hiervoor te vinden.”

Onze experts hebben een leidende rol in de internationale standaardisatie van 5G en straks 6G binnen 3GPP.

Internationale top

“Onze experts hebben een leidende rol in de internationale standaardisatie van 5G en straks 6G binnen 3GPP. Ooit nam ik zelf deel aan de systemarchitectuurwerkgroep van dit internationale standaardisatieorgaan. Van die tijd heb ik geleerd dat je als ‘kleine’ partij tussen grote wereldspelers veel kunt bereiken als je anderen meekrijgt in wat je voor ogen hebt. Zo heb ik met mijn bijdragen mobiele netwerken robuuster gemaakt voor gebruik door IoT-apparaten. Het is een voorrecht om in standaardisatie met zo veel toonaangevende internationale experts te werken. Wat wij ontwikkelen, wordt wereldwijd toegepast.”

Blijven leren

“Mijn werk bij TNO is al twintig jaar afwisselend en uitdagend. Daardoor blijf ik me ontwikkelen, on-the-job en ook in opleidingen. Momenteel rond ik een leergang coachen af. Eerder volgde ik de leergang authentiek leiderschap voor vrouwen. Mooi om met die groep topvrouwen zo veel te mogen leren. We hebben nog steeds contact met elkaar.

Ik zal altijd blijven gaan voor uitdaging in mijn werk, want dan ben ik op mijn best. Ik hoop dat innovatie in de netwerken van de toekomst een nog prominenter deel zal gaan uitmaken van het Nederlandse innovatieklimaat. Het belang is zo fundamenteel, en we hebben hierin met elkaar veel te bieden.”

Expertise

Expertisegroep Networks

Efficiënte telecommunicatiefaciliteiten zijn essentieel voor onze samenleving, voor noodvoorziening, defensie en natuurlijk voor het individu. TNO’s Networks groep speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen... Lees verder
Algemeen

Dick van Smirren, manager Networks

“Stel je voor: niemand meer eenzaam”. Technologie neemt afstand weg en brengt mensen samen, is het credo van Dick van Smirren, manager van de researchafdeling Networks. Maar dan moet die technologie wel... Lees verder
Nieuws

TNO lanceert volwaardig 5G-testnetwerk

29 juni 2020
Een van de eerste volwaardige 5G-testnetwerken in Europa is gelanceerd door TNO. Dit volwaardige testnetwerk biedt meer mogelijkheden dan de huidige commercieel beschikbare 5G-netwerken. De faciliteit... Lees verder
TNO'ers in beeld
Contact

Dr. Annemieke Kips

  • 5G netwerk – telecommunicatie – 3GPP – 6G netwerk

TNO Job alert

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.