Direct naar de inhoud

Bilim Atli, Research Scientist

“Als je het verschil wilt maken, moet je anders durven denken”.
Bilim Atli is research scientist binnen de unit Buildings, Infrastructure & Maritime van TNO. Zij vindt in tijden van automatisering de menselijke blik van de wetenschapper op de toekomst nog belangrijker worden – een blik die haar bij TNO wordt gegund.

“Mijn afdeling richt zich op betrouwbare, duurzame en veilige oplossingen voor de sectoren maritime & offshore, gebouwen & infrastructuur, energie en defensie. Ik werk bij de expertisegroep Structural Dynamics, waar we bijdragen aan onder meer de ontwikkeling van duurzame schepen die worden gebouwd met composieten.

Deze materialen zijn al jaren in gebruik in de vliegtuigindustrie, waar gewichtsbesparing en daarmee brandstofbesparing het belangrijkste doel zijn. Voor scheepvaart en offshore-toepassingen hebben composieten nog meer voordelen: je kunt complexere geometrische vormen creëren en sensoren inbedden in de scheepsromp, waardoor je tijdens de gehele levenscyclus het gedrag van het vaartuig kunt monitoren. Zo’n schip noem je dan met recht een ‘smart megastructure’.

Momenteel zitten we in een EU-project voor de bouw van zulke composietschepen. Mijn taak is om met collega’s experimenten te ontwikkelen en uit te voeren die duidelijk moeten maken hoe constructies zich houden onder extreme omstandigheden. Het gaat om metershoge proefopstellingen, dus heel uitdagend.

Young Researcher of the Year

In 2019 werd ik bij TNO uit vier nominaties gekozen tot Young Researcher of the Year voor mijn onderzoek naar cryogene opslagtanks. Die vind je onder meer op schepen die worden aangedreven door LNG, ofwel vloeibaar aardgas – want LNG moet worden opgeslagen bij een temperatuur van 163 graden onder nul. Welke materialen weerstaan zulke lage temperaturen? En zijn ze bestand tegen een inslag of botsing?

Daar komt bij: we zien de wereld nu de eerste stappen zetten naar een waterstofeconomie. Ook bij waterstof is het voor vele toepassingen efficiënter als het vloeibaar wordt opgeslagen. En daar zijn nóg lagere temperaturen voor nodig. Een volgend doel kan dus zijn om ook daarvoor cryogene tanks te ontwikkelen.”

DANKBAAR WERK

“Ik ben aan Penn State University gepromoveerd op lucht- en ruimtevaarttechniek. Op een carrièrebeurs in Boston liep ik TNO voor het eerst tegen het lijf. Ik werd aangetrokken door de positie van TNO tussen bedrijfsleven en universiteit. In het bedrijfsleven is de focus vaak op één product. Bij TNO kun je breder kijken: heel fijn als je een nieuwsgierige geest hebt. Bovendien werk je aan een product dat in de nabije toekomst werkelijkheid is. De haalbaarheid ervan is op de universiteit al bewezen, het is de taak van TNO om daarvan de betrouwbare, duurzame en veilige toepassing te demonstreren. Zowel pragmatisch als uitdagend, en daarom dankbaar werk.

De breedte van mijn werk zelf is ook aantrekkelijk. Ik ben wetenschapper én wetenschappelijker leider van een product-marktcombinatie binnen onze unit. Enerzijds moet ik tests ontwerpen en uitvoeren, daar verslag van doen en suggesties aanreiken voor vervolgprojecten. Anderzijds moet ik een projectportfolio opzetten en die laten aansluiten op onze roadmap.”

ALTIJD VRAGEN WAT JE NODIG HEBT

“TNO is eigenlijk de verzameling van meer dan 3000 heel slimme mensen van allerlei achtergronden en met verschillende expertises. Tegelijk heeft TNO oog voor elk individu. Je kunt verschillende carrièrelijnen volgen, de HR-afdeling begeleidt je daarin vanaf het prilste begin. Bij de start krijg je bovendien een mentor. En je kunt altijd vragen wat je nodig hebt, of dat nu coaching is of een training.

Wat ik een mooie manier vind om bij TNO te beginnen, is het traineeship. Dan maak je in korte tijd kennis met verschillende afdelingen en zie je hoe gevarieerd en interessant het werkterrein van TNO is. Verder is de balans tussen werk en privé heel goed. Je bepaalt je eigen agenda. Flexibele werktijden en thuiswerken behoren tot de mogelijkheden. En een mama- of papadag is hier heel gewoon.”

MENSELIJKE BLIK

“Mijn ideale werkdag? Die begint met koffie! Daarna ben ik blij als een dag de combinatie biedt van experimenten, analyses, rapportages en klantgesprekken.

Ik hou me inmiddels zo’n zeven jaar bezig met de structurele dynamica van maritieme constructies. Als research scientist kun je je bij TNO ontwikkelen van junior tot principal. Dat hoogste niveau wil ik ooit bereiken. In de tussentijd groeit je team en verandert je portfolio, dus er komen voortdurend uitdagingen bij.

En je moet altijd de toekomst in het oog houden. Zeker in een tijd waarin automatisering een grote vlucht neemt en machines de repetitieve taken van de wetenschapper gaan overnemen. Jouw meerwaarde is je menselijke blik. Als je het verschil wilt maken, moet je anders denken, creatief zijn, zien hoe jij als wetenschapper de wereld beter kunt maken.”

TNO'ers in beeld

TNO Job alert

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.