Direct naar de inhoud

Earl Goetheer, Principal Scientist

“TNO is een prachtbedrijf”.
Principal scientist Earl Goetheer krijgt energie van duurzame energie. Na een ‘uitstapje’ van twee jaar naar het bedrijfsleven, kreeg hij heimwee en kwam hij terug bij TNO.

“Als procestechnoloog bedenk ik oplossingen om processen in de chemische industrie duurzamer te maken. CO2-emissie verminderen, daar gaat het om. Bijvoorbeeld door CO2 af te vangen uit rookgassen en deze om te zetten in materialen of veilig op te bergen, of door gebruik te maken van hernieuwbare elektriciteit om chemicaliën te maken. Daarnaast onderzoeken we hoe processen efficiënter kunnen worden ingericht en met minder afval een hogere opbrengst bereikt kan worden. TNO is hier groot in; we werken aan grootschalige Europese projecten en voor bedrijven wereldwijd. Daar kunnen we met recht trots op zijn.”

Principal scientist

“Ik heb Bioprocestechnologie gestudeerd in Wageningen. Het snijvlak van organische chemie, procestechnologie en scheidingstechnologie trok me: vooral in de chemische industrie is hier veel winst mee te behalen. Daarop ben ik vervolgens in Eindhoven gepromoveerd. Bij TNO ben ik nu principal scientist. Dat betekent dat ik een boegbeeld ben voor mijn domein. Als principal scientist adviseer ik ook de Raad van Bestuur over het onderzoeksportfolio van TNO. Dat vind ik een eervolle taak.”

Technologievernieuwing is ons bestaansrecht

“In 2002 ben ik bij TNO komen werken als research scientist. Dat was mijn eerste baan na mijn doctoraat. Na twee jaar koos ik voor een baan in de farmaceutische industrie, maar na verloop van tijd kreeg ik heimwee naar TNO. Ik miste de focus op technologievernieuwing. Bij TNO is dat echt van primair belang; het is ons bestaansrecht. Bovendien werk je bij TNO hecht samen met het bedrijfsleven én de academische wereld. Omdat we voortdurend overleggen, kunnen we makkelijk bij elkaar over de schutting kijken en van elkaar leren. En dan is er de vrijheid die je bij TNO hebt om zelf sturing aan projecten te geven, uiteraard met als belangrijkste drijfveer dat er een oplossing uitrolt voor een maatschappelijk probleem.”

Energie

“TNO is een prachtbedrijf. Ik heb een topdag als we voor een klant een belangrijk probleem hebben kunnen oplossen. Daar krijg ik echt energie van, net als van samenwerken met jonge collega’s uit verschillende disciplines. Hun frisse blik en nieuwe inzichten zijn onmisbaar voor het creatieve proces dat onderzoek is. Het lijkt me dan ook geweldig om ooit nog eens parttime hoogleraar aan de universiteit te worden. De fundamentele kennis die daar wordt ontwikkeld, is waardevol voor TNO, die deze kan toepassen bij bedrijven. Andersom weten we bij TNO voor welke problemen een oplossing nodig is. Als hoogleraar kan ik mijn toekomstige TNO-collega’s opleiden in een prachtig vakgebied.”

TNO'ers in beeld

TNO Job alert

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.