Wij richten ons op tien maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
Ooit nog eens een robot bouwen die het Nederlands elftal naar de WK finale coacht, dat lijkt hem wel wat. Maar ook nu al, bij TNO Defensie & Veiligheid, maakt Joris gave dingen.
“Mijn collega’s en ik ontwikkelen robottechnologie waarmee de veiligheid bewaakt kan worden op plekken waar je als mens beter niet kunt zijn. We willen robots zo zelfstandig maken dat ze geen directe aansturing door de mens meer nodig hebben. Dat je in feite alleen maar hoeft te zeggen: geef een seintje als je in deze onstuimige zee een zwemmer in nood waarneemt, of op dit industrieterrein een gaslek hebt gevonden. En dat hij zich bij je meldt als hij zijn taak heeft volbracht of niet meer verder kan.”
“We zijn al ver met robottechnologie, maar nog niet waar we willen zijn. Als je filmpjes ziet langskomen van robots die iets slims kunnen, zit in veel gevallen buiten beeld nog gewoon iemand achter de knoppen. Wij willen aan dit soort robots een hogere intelligentie toevoegen. Dat hij niet alleen een stoel ziet staan, maar ook snapt waar die voor bedoeld is. En dat hij dan ook handelingen kan verrichten. Dan zijn we waarschijnlijk vijf tot acht jaar verder. Een robot die kan interacteren met mensen, is de volgende stap. Eentje die mensen iets kan leren, voetballen bijvoorbeeld. Een robot als bondscoach, dat zou nog ’s wat zijn.”
“Ik ben lead scientist AI (artificial intelligence) en autonome systemen bij Defensie & Veiligheid. Met tien tot vijftien collega’s werken we aan een onderzoeksproject, waarbij iedereen zijn eigen deelonderzoek doet. Aan mij de taak om hier richting aan te geven en alles tot een geheel te brengen.
In het begin waren de projecten nog klein. Mijn leidinggevende zag dat het me best goed afging om fundamenteel onderzoek naar een toepassing te brengen. Sindsdien zijn de projecten steeds groter geworden. Doorgaans werk ik aan drie grote projecten en tien kleintjes tegelijk. Als lead scientist, maar bijvoorbeeld ook als reviewer of scientist. Dat is fijn, want ik wil ook af en toe gewoon even een paar uur lekker kunnen nerden.”
“Eén dag in de week werk ik als onderzoeker en docent aan de TU Delft. Hier doen we fundamenteel onderzoek. Bij TNO zoek ik veel meer de grenzen op van de toepassing. Aan toepassingen geen gebrek bij TNO. In het bedrijfsleven werk je twintig jaar aan één printer of scanner. Bij TNO kun je dwarsverbanden leggen tussen verschillende technieken en toepassingen, zoals in mijn geval tussen meet- en regeltechniek en AI en robotica. Er gaat dan echt een wereld voor je open.”
“Mijn ambitie is om alle kennis en knowhow die we hebben op het gebied van autonome systemen succesvol weg te zetten in de Nederlandse markt, liefst in een start-up. We kopen bestaande robots om hiermee een compleet autonoom systeem te bouwen met een hoog intelligentieniveau. Voor de politie, Shell, Chemelot, noem maar op. Misschien wel voor de KNVB. Zeg nooit dat iets niet kan. Uiteindelijk zal iemand ontdekken hoe het technisch toch mogelijk is.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.