Nina Beschoor Plug, Junior Innovator

“De drive bij TNO om zo veel mogelijk te weten werkt heel aanstekelijk”.
Nina Beschoor Plug is junior innovator op de afdeling Electronic Defence van TNO. Daar draagt ze met haar onderzoek bij aan manieren waarop het land zich kan wapenen tegen elektronische bedreigingen. Ze werkt nu één dag in de week bij TNO, terwijl ze haar masteropleiding afrondt. De volgende uitdaging heeft ze al voor ogen: haar PhD bij TNO doen.

“Bij Electronic Defence zijn we bezig met alles in het elektromagnetische spectrum – en dan vooral het gebruik en misbruik daarvan. We kijken onder andere naar elektromagnetische signaturen, bijvoorbeeld van een fregat van de Koninklijke Marine. Zijn die signaturen detecteerbaar of niet? Daarnaast werken veel van mijn collega’s aan electronic warfare, een thema is dat steeds meer in de belangstelling staat.

Zo bepaalt onze afdeling nu de risico’s die er met 5G aankomen. Ik ben vrij uniek hier, want ik studeer nog! Na mijn stage bij TNO ben ik hier blijven werken. Eén dag in de week nu, dus ik heb nog geen grote rol: ik werk aan metingen en doe theoretisch onderzoek. Intussen voltooi ik mijn master Microelectronics aan de TU Delft.”

RESULTATEN METEEN TOEGEPAST

“Nee, ik heb bepaald niet van jongs af een technische affiniteit gehad. Maar ik hield van wiskunde en ging op de TU Delft rondkijken. Ik wist tot dat moment niet eens dat elektrotechniek een aparte studie was! Ik ben gewoon begonnen aan de bacheloropleiding en dat is buitengewoon goed bevallen. Het curriculum blijft meebewegen met wat er in de wereld speelt, en dat maakt de studie ook zo interessant. Ook de thema’s in mijn masteropleiding veranderen constant mee met de ontwikkelingen. Alles wat er nu verandert op de TU, zie je ook veranderen bij TNO. Niet zo gek, want TU Delft en TNO werken heel nauw samen.

Of het logisch was dat ik bij TNO zou gaan werken? Er zijn volop carrièremogelijkheden als je elektrotechniek studeert, maar ik ben wel altijd gefascineerd geweest door defensie en ruimtevaart. TNO heeft daar heel gave en spannende projecten in, daar hoorde ik tijdens de studie al goede verhalen over. Het werk is bovendien heel actueel: je resultaten worden meteen toegepast. Dat zet de druk er ook op!”

COMPLIMENT MET LIEFDE AANGENOMEN

“Tijdens mijn stage werkte ik aan de optimalisatie van antennes. Hoe kun je aan de hand van de impedantie, het type aansturingsnetwerk en andere parameters het optimale matching network bepalen voor een zo goed mogelijke vermogensoverdracht? Na mijn stage ben ik gevraagd of ik wilde blijven. Een groot compliment dat ik met liefde heb aangenomen – dit is echt een topafdeling die onze partners zelfs als world-leading zien. 

Maar ik wilde wel eerst mijn master afmaken. TNO steunt dat juist: hoe meer kennis je vergaart, hoe beter. Aanvankelijk ben ik met mijn stageonderwerp doorgegaan. Toen dat klaar was, werd het deel van een groter project. Het is echt gaaf dat het product van mijn stage nog steeds wordt gebruikt! Sindsdien heb ik aan diverse andere projecten meegewerkt.”

BIJ IEDEREEN AANKLOPPEN

“Wat me opvalt bij TNO, is dat iedereen het leuk vindt om met jouw probleem mee te denken. Er is een enorme drive om zo veel mogelijk te weten en zo goed mogelijk te worden – en dat werkt heel aanstekelijk. De sfeer is heel vrij. De werktijden zijn flexibel, het is belangrijker dat je op tijd je werk afhebt zodat anderen erop kunnen voortbouwen.

Als je net bij TNO begint, krijg je goede begeleiding. Je hebt altijd een mentor, maar je kunt eigenlijk bij iedereen aankloppen. Daarnaast biedt TNO lezingen en cursussen aan om jezelf te ontwikkelen. Dat kan op technisch vlak zijn, maar ook breder – bijvoorbeeld uitleg over de manier waarop het leger precies is georganiseerd.”

NA DE MASTER EEN PHD

“Mijn dag is goed als ik een groot probleem heb opgelost of echt iets heb kunnen afronden. Dat geeft niet alleen mezelf voldoening, het is ook fijn dat ik iets hebt geproduceerd waar anderen weer verder mee kunnen. Ik weet ook al wat ik na mijn master ga doen: ik wil supergraag mijn PhD doen bij TNO. Dan werk ik full-time bij TNO met daarnaast begeleiding vanuit TU Delft. Zowel TNO als de universiteit is daar heel enthousiast over. Ik ben nu in gesprek over mogelijke onderwerpen. Weer op dezelfde afdeling? Ik denk ‘t wel, want ik voel me hier echt thuis.”

 

TNO'ers in beeld

TNO Job alert