Direct naar de inhoud

Peter Paul van ’t Veen, business developer Innovation for Development

Peter Paul heeft 30 jaar ervaring in het ontwikkelen en managen van innovaties, onder meer in high-tech, procesindustrie, bouw en maritieme industrie. Deze ervaring zet hij nu in voor innovatieprojecten van TNO in lage- en middeninkomenslanden.
Peter Paul van ’t Veen, business developer Innovation for Development TNO

“TNO realiseert niet alleen maatschappelijke impact in Nederland en Europa, maar ook in lage- en middeninkomenslanden. Dat doen we onder de noemer Innovation for Development (I4D). Hierbij laten we ons leiden door de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Juist de maatschappelijke impact van TNO is een belangrijke drijfveer voor mij. Daarom werk ik hier al ruim dertig jaar met veel plezier en voldoening.”

Seven-year itch

“Op het moment dat ik solliciteerde naar mijn huidige functie als business developer in het I4D-programma, was ik Directeur Markt voor de unit Bouw, Infrastructuur & Maritiem. Dat deed ik alweer zeven jaar toen het het begon te kriebelen: ga ik nieuwe doelen voor mezelf en de unit stellen of wil ik misschien wel iets heel anders? Uit ervaring weet ik dat ik veel energie krijg van verandering. Je leert nieuwe dingen, je ontmoet nieuwe mensen en er komen andere uitdagingen op je pad. Toen de vraag voorbijkwam of onze unit misschien medefinancier wilde worden van deze business development positie binnen I4D, dacht ik: waarom ga ik het niet zelf doen?”

30 jaar ervaring

“Bij TNO heb ik veel ervaring opgebouwd in heel verschillende markten met het ontwikkelen van nieuwe technologiën en het opzetten van nieuwe programma’s met publieke en private partners, onder meer op het gebied van energietransitie en circulaire economie. Dat zijn ook belangrijke thema’s in de lage- en middeninkomenslanden waar TNO samenwerkt met lokale stakeholders. Die dertig jaar ervaring neem ik mee naar dit specifieke domein met zijn eigen uitdagingen.”

Naar een duurzame economie

“De uitdagingen waar veel landen in Afrika en Azië voor staan, zijn enorm. In Zimbabwe, Zambia en Malawi bijvoorbeeld zorgt de groei van de economie en bevolking voor steeds grotere hoeveelheden afval. Alle drie de landen willen overstappen naar een meer circulaire economie.

TNO brengt de afvalstromen in kaart, selecteert de beste oplossingen voor ‘verwaarding’ van het afval en ontwikkelt een roadmap hoe om te gaan met de grootste afvalstromen, nu en in de toekomst. Dat doen we in nauwe samenwerking met lokale partners. Het project wordt gefinancierd door het Climate and Technology Center & Network (CTCN), een initiatief van de VN.

Een ander project van I4D is het opzetten van een opleidingscentrum voor duurzame energie op Bali. Hiervoor zijn wij een verkenning aan het uitvoeren en een businessplan aan het schrijven. Uiteindelijk zal het centrum een bijdrage leveren aan de vergroening van Bali door het verzorgen van kennisoverdracht en opleidingen. Dit centrum kan gaan werken als een model voor kennisoverdracht en opleiding van duurzame professionals voor heel Indonesië. Mooi dat wij daar als TNO een bijdrage aan kunnen leveren.”

Ondernemerschap

“TNO heeft internationaal veel te bieden. Niet alleen op technologiegebied, maar ook met het ontwikkelen van duurzame bussinesmodellen en strategieën voor opschaling waar ontwikkelingslanden hun voordeel mee kunnen doen. Opschaling doen wij als TNO niet zelf; hierbij zijn onze partners, private ondernemers en overheden, in de lead. Uiteindelijk gaat het om de impact die zij bereiken.”

Algemeen

Innovaties voor ontwikkelingssamenwerking

Vier miljard mensen leven onder de armoedegrens, vooral in ontwikkelingslanden. Dit vormt een enorme consumentenmarkt en een potentieel aan producenten waar bedrijven business proposities op ontwikkelen.... Lees verder
TNO'ers in beeld

TNO Job alert

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.