Wij richten ons op tien maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
'Willen weten hoe het zit, is mijn grootste drijfveer'
Arbeidseconoom Ronald Dekker doet onderzoek naar arbeidsmarktdynamiek en (sociale) innovatie. Waar kan dat beter dan bij TNO, waar onderzoeksteams veel bij bedrijven over de vloer komen om innovaties toepasbaar te maken?
“Innovatie is overal. In elke organisatie voeren mensen veranderingen door om het werkproces te verbeteren en het maatschappelijk nut te vergroten, al dan niet met baanbrekende technologische innovaties. Als arbeidseconoom ben ik bij TNO betrokken bij projecten waarin we beter willen begrijpen hoe werkende mensen met veranderingen en vooral de technologie van de toekomst omgaan.”
“Met een divers consortium van logistieke bedrijven, een mbo-college en kennispartners in de Rijnmond doen we bijvoorbeeld onderzoek naar robotisering, automatisering en andere technologische innovaties in opslag- en distributiecentra. In een testomgeving bootsen we praktijksituaties na, waar mensen met deze nieuwe technologie leren werken. Welke technologieën bieden de sector de meeste kansen? En wat vraagt dit van de mensen op de werkvloer?
Ik wil vooral weten hoe dit soort learning communities van bedrijven, onderwijs en overheid in gezamenlijkheid tot innovatie komt. Dit biedt ook aanknopingspunten voor hoe in de toekomst maatschappelijke transities gestalte gaan krijgen op de werkvloer en de arbeidsmarkt. Denk aan de energietransitie, digitale transformatie en klimaatverandering.”
Willen weten hoe het zit, is mijn grootste drijfveer. Ook vind ik het belangrijk dat mijn onderzoek toepasbaar is en ergens toe leidt. Als ik niet meer aan mijn buurman kan uitleggen wat het maatschappelijk nut van mijn werk is, is er iets misgegaan.
Soms is de toepasbaarheid heel concreet. Zo onderzoeken we op basis van data van het CBS en onze Zelfstandigen Enquête Arbeid in hoeverre de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) de meest kwetsbare zzp’ers helpt. Dat levert direct nuttige informatie op voor beleidsmakers.
In ander onderzoek laat de toepassing wat langer op zich wachten. Ik ben bijvoorbeeld ook betrokken bij een vier jaar durend project waarin onderzoeksteams uit acht Europese landen onderzoeken wat de invloed van technologische vooruitgang, globalisering en migratie is op de inhoud van het werk en de benodigde vaardigheden. In dit project werkt TNO samen met academische partners in opdracht van de Europese Commissie, die vaker een beroep op TNO doet om grote projecten te coördineren.”
“Bij TNO word ik voortdurend intellectueel uitgedaagd. Het gaat hier op een prettige manier altijd over de inhoud, met wie je ook spreekt, op alle niveaus. Daarnaast heb ik hier een enorme vrijheid om het werk te doen dat ik graag wil doen, op mijn manier.
Zo heb ik vorig jaar heel autonoom kunnen werken aan een position paper van TNO over de arbeidsmarkt en het belang van een leven lang leren. Hierin betogen we onder meer dat de arbeidsmarkt meer zou moeten worden georganiseerd rondom skills in plaats van diploma’s. Alleen zo kunnen bedrijven succesvol innoveren in het licht van de maatschappelijke transities waarin we ons bevinden.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.