Direct naar de inhoud

Sjors Braam, Junior Scientist Integrator

“Juist de diversiteit van het werk versterkt mij”
Sjors Braam is Junior Scientist Integrator op de afdeling Networks van TNO. Hij geniet van de variatie in zijn werk en van het feit dat hiërarchie de samenwerking nooit in de weg staat. Dat zijn rol in de organisatie alle kanten op gaat, geeft hem juist energie.

"Bij Networks zorgen we voor connectiviteit, draadloos of bedraad, en in welk domein dan ook. De basis is verbinding leggen, ervoor zorgen dat mensen een connectie kunnen maken. Daar zijn we op allerlei niveaus mee bezig, van dicht op de gebruiker tot aan de natuurkunde in het netwerk. Op welk niveau ik werk? Ik zit overal! Ik doe nu een project of acht tegelijk. In elk project is mijn rol anders of werk ik in een ander domein. Soms zit ik echt in het netwerk. Dan houd ik me bezig met wiskundige modellen en creëer ik netwerksimulaties. Soms zit ik aan de business-kant: praten met klanten, kijken welke technologie voor hen toegevoegde waarde heeft. Dus juist niet één taak en dat kunstje dan eindeloos herhalen. Er is wel één technologie waar ik erg door word gegrepen: Open RAN. Nog een vreemde eend in de bijt, maar het heeft veel potentie. Open source is natuurlijk al ver ontwikkeld in de Linux- en Android-werelden, maar nu begint dat gedachtegoed héél langzaam voet aan de grond te krijgen in de wereld van mobiele netwerken. Het einddoel: generieke netwerkhardware waar je alle software op kunt draaien die je maar wilt. We bekijken nu met diverse collega’s welke kansen Open RAN kan bieden aan de grote drie operators in Nederland. Maar ook voor kleinere privénetwerken kan het interessant zijn. Denk aan een festival waarvoor je heel snel capaciteit wilt opschalen en afbouwen. We zitten in de beginfase, maar werken aan een labopstelling waarmee we sceptici op hun plek kunnen zetten. Kom straks maar langs, dan kun je zelf ervaren dat het werkt!"

VOLWAARDIG VANAF HET EERSTE MOMENT

"Ik heb in Eindhoven elektrotechniek gestudeerd en ben afgestudeerd bij TNO. Ik liep er dus al een jaartje rond voordat ik hier echt aan het werk ging. Ik ben op TNO gestuit via een gastcollege over 5G. Ik was meteen enthousiast en heb toen een open sollicitatie gedaan naar een stageplek. Toen bleek er ook ruimte te zijn om bij TNO af te studeren. Nee, ze droegen niet hun onderwerp aan! Ze zeiden juist: verzin je eigen afstudeeronderwerp maar, als je er maar voor zorgt dat het voor jezelf en voor ons interessant is. Dat was ook een belangrijke reden waarom ik bij TNO wilde werken: als stagiair word je vanaf het eerste moment meegenomen alsof je er werkt. Je woont alle overleggen volwaardig bij en krijgt zo meteen een inkijkje in de manier waarop de organisatie werkt. Er heerst een relaxte sfeer, er is weinig hiërarchie. Als jij een belangrijke vraag wilt stellen aan die expert met 17 jaar ervaring in het onderwerp, dan stap je gewoon op die persoon af. Niet voor niets hebben mijn mede-afstudeerders allemaal besloten om te blijven, zo goed beviel ‘t hun."

ONTDEKKEN WAT JE LEUK VINDT

"Het is nu twee-en-een-halve jaar geleden dat ik ben afgestudeerd. Wat ga je dan doen? Weet jij veel wat leuk is! Dat is het fijne aan TNO: je krijgt niet alleen ruimte om te doen wat je leuk vindt, maar ook om te ontdekken wát je eigenlijk leuk vindt. Ik ben laatst bijvoorbeeld begonnen met een project over glasvezel. Het ligt op diverse plekken in de grond, maar is niet echt succesvol. Waar ligt dat aan? Een leuke vraag om te onderzoeken. En ik ben projectleider geworden op twee projecten – weer een nieuwe rol waarin ik me kan uitleven. Zelfs als afstudeerder zit je al maandelijks met je manager om tafel, en dat blijft zo als je in dienst bent. Erg laagdrempelig. En wat mijn ervaring is: problemen worden vaak al opgelost voordat ze kunnen ontstaan."

SAMEN DINGEN CREËREN

"Het is het leukste als ik samen met collega’s iets teweeg kan brengen. Tuurlijk, soms is het lekker als je een paar uurtjes alleen kunt doorwerken. Maar samen dingen creëren, daar krijg ik energie van – en dan het liefst iets dat onmogelijk lijkt! Mijn rol in de organisatie gaat nu alle kanten op: theoretisch, praktisch, commercieel. Sinds de zomer ben ik ook hoofd van ons commerciële team. Juist de diversiteit vind ik leuk. En die versterkt mij ook. Misschien kijk ik er over vijf jaar anders tegenaan, maar nu vind ik het prachtig als ik op maandag mijn mailbox open en zie: hé, wat een spannende dingen staan me deze week weer te wachten. Geen week is hetzelfde."

TNO'ers in beeld

TNO Job alert

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.