skipttomaincontent

Thorsten Last, Senior System Engineer

“Het is een mooie uitdaging om mee te bouwen aan een compleet nieuw ecosysteem”.
Thorsten Last is senior system engineer op de afdeling Quantum Technology bij TNO. Bij TNO komen zijn achtergrond in de academische wereld en zijn ervaring in de halfgeleiderindustrie samen in een uitdagend nieuw project: een werkende kwantumcomputer bouwen.

“Onze afdeling Quantum Technology heeft als taak om kwantumtechnologie naar een bruikbaar niveau te tillen. Daarvoor doen we veel binnen QuTech, een samenwerkingsverband tussen TNO en TU Delft. Ik zit bij Quantum Inspire, het team dat een prototype bouwt van een kwantumcomputer. Als lead system engineer maak ik deel uit van de groep collega’s die samen verantwoordelijk zijn voor de chip, het opzetten van de hardware en de infrastructuur eromheen.

Ik ben drie jaar geleden bij TNO komen werken na een carrière op de universiteit en daarna in de halfgeleiderindustrie. In die sector ben ik altijd op zoek geweest naar manieren om processoren kleiner te maken. De vraag was altijd: hoe klein kun je ’t maken? Daarnaast ben ik in mijn hele carrière al bezig geweest met kwantumtechnologie. Na vijf jaar in de halfgeleiderindustrie vond ik dat ik klaar was om bij te dragen aan de ontwikkeling van een compleet nieuwe technologie. We zitten nu op het spannende punt waarop kwantumtechnologie de universiteit verlaat en het tijd wordt om de eerste daadwerkelijke toepassingen te creëren.”

VAN UNIVERSITEIT NAAR HALFGELEIDERINDUSTRIE NAAR TNO

“Ik heb natuurkunde gestudeerd aan de Ruhr-Universität van Bochum. Mijn PhD ging over nanotechnologie. Via een post-doc aan de Rijksuniversiteit Groningen kwam ik op de University of California in Berkeley terecht, waar ik een positie als onderzoeker kreeg. Dan zit je natuurlijk dicht bij Silicon Valley, en op een gegeven moment ben ik dan ook overgestapt naar de halfgeleiderindustrie. Daar zag ik dat de huidige microchip-technologie over tien jaar ten einde loopt.

Tegelijk zag ik dat TU Delft op het goede spoor zat met een veelbelovende vervanger. Iets totaal nieuws dat een doorbraak kan betekenen. Dus toen ik van oud-collega’s hoorde dat ze bij TNO een system engineer nodig hadden voor het QuTech-project, sprong ik op die kans. Nu ben ik teruggekeerd naar mijn wortels in onderzoek en ontwikkeling, maar dan wel met de toepassing voor ogen. Voeg daarbij mijn academische verleden in de nanotechnologie en deze baan paste perfect! Bovendien is het een mooie uitdaging om mee te helpen bouwen aan een nieuwe industrie en een nieuw ecosysteem daaromheen – die je nu in Delft al ziet ontstaan.”

ALLEEN HET PROJECT IS ANDERS

“Ik heb al ruime ervaring op senior-niveau, dus ik weet hoe het werkt met projectstructuren en deadlines. TNO is in dat opzicht goed en herkenbaar georganiseerd. Het is eigenlijk een zelfde soort ontwikkelomgeving met dezelfde procedures en goed gedefinieerde taken – alleen het project is anders! Ik ga ook naar congressen om te spreken over ons project en om in contact te komen met vakgenoten en experts van over de hele wereld. TNO nodigt me ook uit om op dat hoge niveau actief te zijn.”

ROL SPELEN IN DE GROEI

“Mijn werkdagen zijn eigenlijk nooit voorbij. Ook al zit het werk erop, ’s avonds denk ik vaak nog na over presentaties of andere zaken. Ik hou van dit werk! Het is geweldig dat ik de kans heb om samen met collega’s iets op te bouwen dat nog niet volkomen is ontwikkeld. Ik zie mezelf hier dan ook de komende jaren nog werken. QuTech is een relatief nieuwe afdeling die nog moet groeien, sterker en zichtbaarder worden. Daar wil ik graag een rol in spelen. Vooral door mensen met verschillende expertises met elkaar te verbinden. Dan kom je tot de mooiste resultaten.”

TNO'ers in beeld

TNO Job alert

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.