“Het leuke van TNO is dat je alle kanten op kunt”

Wessel van der Deijl is junior innovator windenergie op de afdeling Energy Transition van TNO. Hij koos bewust voor de variatie van de projecten bij TNO: hij kan zich bezighouden met aerodynamica, waar zijn academische achtergrond ligt, maar doet ook onderzoek naar efficiënter onderhoud van de toekomstige windparken op zee.

“Het onderliggende doel van onze afdeling is het omlaagbrengen van de kosten van windenergie. In het begin richtten we ons vooral op het ontwerp van de turbine zelf, zowel aerodynamisch als structureel. Nu de ontwerpen steeds beter zijn geworden, zoeken we het voordeel ook in de randvoorwaarden, zoals de operationele kant van windmolens en het onderhoud ervan.

De vraag is dan vooral: hoe kunnen we toekomstige windparken op zee efficiënt inrichten? En daarnaast: hoe kunnen we onderhoudsploegen zo efficiënt mogelijk naar die parken krijgen? Dat zijn belangrijke vragen, want de zee is een veeleisende omgeving. Windparken moeten wel tien tot twaalf keer per jaar worden bezocht voor onderhoud, dus er is veel voordeel te behalen als je dat slim doet. Daarvoor doen we ook onderzoek naar de rol van robotica, om zo nog meer efficiency te creëren. We hebben veel eigen software gemaakt. Die helpt ons bij ons eigen onderzoek, maar we verkopen de software ook aan de industrie.”

DE HELE LEVENSCYCLUS IN BEELD

“Zo heb ik meegewerkt aan een groot project met een turbinebouwer die een nieuwe generatie turbines ging bouwen. 12 megawatt, de grootste turbines die er zijn. De vraag was hoe we efficiënt onderhoud al in de ontwerpfase kunnen inbouwen. Daarvoor brengen we de hele levenscyclus van een molen in beeld. Ik deed daarvoor onderzoek naar het huidige onderhoud. Hoe gaat dat en hoeveel kost dat? Daarna konden we de vraag stellen hoe dat beter kan, zeker als je de stap naar 12 megawatt zet.

Mijn achtergrond ligt in de aerodynamica, dus ik werk ook mee aan aerodynamische projecten. Binnenkort gaan we samen met een turbinebouwer een onderzoeksturbine neerzetten. Daarop gaan we verschillende bladen zetten om te kijken wat dat doet met de productie. Het mooie van deze bladen is dat we er verschillende uiteindes aan kunnen ‘plakken’, want het uiteinde heeft het meeste effect op de opbrengst. Het doel is natuurlijk een turbine ontwikkelen die zo veel mogelijk wind vangt met zo weinig mogelijk belasting.”

MIDDEN IN DE DRIEHOEK

“Ik heb in Delft luchtvaart- en ruimtevaarttechniek gestudeerd. Daarna heb ik een master in aerodynamica gedaan, specifiek op het gebied van windenergie. Tijdens mijn studie had ik ECN al in het vizier. Dit onderzoeksinstituut is ooit begonnen als specialist in nucleaire energie, maar dat is later uitgebreid naar zon en wind. Twee jaar geleden is ECN samengegaan met TNO. ECN heeft een grote reputatie opgebouwd in windenergie, ook internationaal. Na mijn afstuderen heb ik contact opgenomen en ben ik langsgegaan. Ik had er vooraf niet eens over nagedacht of ik er ook echt wilde werken. Maar toen was daar die vacature… 

Inmiddels zijn we deel van TNO als de unit Energietransitie en zoeken we de samenwerking met andere TNO-units. TNO doet zoveel! Als er iets in Nederland onderzocht moet worden, dan doet TNO dat. Daarom zijn we ook zoveel in het nieuws. Ik zie verbinding maken als de kracht van TNO. De organisatie is heel goed in het bij elkaar brengen van mensen en onderzoeken. Het voelt echt alsof we midden in die driehoek zitten tussen universiteit, bedrijfsleven en overheid.

TNO biedt bovendien een erg relaxte werkomgeving, met fijne arbeidsvoorwaarden. Je hebt veel vrijheid en mag in je werk veel zelf inrichten, al vraagt dat ook om verantwoordelijkheid. Dat is niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk wel leuker.”

TOTAAL ANDERE KIJK OP DINGEN

“Mijn dag is goed als ik nieuwe inzichten heb opgedaan, fijn contact met klanten heb gehad, nieuwe conclusies uit de modellen heb kunnen trekken en mooie discussies met collega’s heb gevoerd. Ik ben nieuwsgierig van aard, dus ik word er gelukkig van als ik een totaal andere kijk op de dingen krijg.

Hoe ik mijn toekomst zie? Ik ben voor mijn gevoel pas net begonnen! Het werk bij TNO is ontzettend gevarieerd, maar daar heb ik bewust voor gekozen. Het afgelopen jaar heb ik veel verschillende dingen mogen proberen: niet alleen onderzoek, maar ook voorstellen schrijven en met klanten overleggen. Het leuke van TNO is dat je alle kanten op kunt. Voor mezelf kan ik me goed voorstellen dat ik gelukkig blijf als onderzoeker. Maar wie weet, misschien wil ik over een paar jaar wel meer met klanten bezig zijn. Het fijne is dat dat bij TNO gewoon kan.”

TNO'ers in beeld

Job alert

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.