Wij richten ons op tien maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
Onze genen voorspellen lang niet zoveel over ziekte en gezondheid als we twintig jaar geleden dachten. Recent onderzoek richt zich veel meer op de invloed van externe factoren zoals stress en schadelijke stoffen. De blootstelling daaraan duurt je hele leven en wordt ‘exposoom’ genoemd.
TNO doet onderzoek naar het meten van blootstelling en het inschatten van risico’s. Met die informatie helpen we burgers, bedrijven, organisaties en overheden om betere beslissingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van luchtkwaliteit. Met ons onderzoek dragen we bij aan schonere longen en een gezonder leven voor iedereen.
Een sensor dat je laat weten of je gevaarlijke stoffen binnenkrijgt. Zie jij het voor je? Voor mensen die werken met gevaarlijke stoffen of in ongezonde omstandigheden zou dat een groot verschil maken. Veel blootstellingen worden achteraf pas duidelijk als er weinig meer aan te doen is. Om beroepsziektes die daardoor ontstaan terug te dringen onderzoekt TNO de mogelijkheden van sensoren op de werkplek.
Overal ter wereld dagelijks meten hoe het staat met de luchtvervuiling. Dat kan het Nederlandse satellietinstrument Tropomi. De inzichten die deze satelliet geeft samen met de grondmetingen van gassen zijn van grote waarde om uiteindelijk bijvoorbeeld de stikstof uitstoot te verminderen. Zo kunnen we de luchtkwaliteit voorspellen en op tijd overheden en andere partijen helpen bij beslissingen voor verbetering.
In stedelijke gebieden hebben je longen het vaak het zwaarst. De uitstoot van fijnstof is daar een stuk hoger door het verkeer. En door de afscheiding van minuscule plastic deeltjes van autobanden zweven er bijvoorbeeld microplastics in de lucht. Dat heeft impact op je gezondheid en het milieu. Door bijvoorbeeld met een speciaal uitgeruste bakfiets de luchtkwaliteit door de stad te fietsen, kunnen we tot nieuwe inzichten komen. Onderzoek van TNO moet hierover nieuwe inzichten geven.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.