Direct naar de inhoud

Wonen in een warmtebatterij

Van energieneutraal naar energiepositief wonen: TNO ziet dit helder voor zich. Woningen en gebouwen die meer energie produceren dan ze verbruiken slaan deze energie op voor later gebruik. Net als een batterij. Wij beschikken over kennis en expertise om hiervoor duurzame oplossingen te ontwikkelen.

Energiepositief

TNO heeft samen met TU/e een warmtebatterij ontwikkeld die, als eerste in zijn soort, stabiel en zonder energieverlies presteert. Overtollig opgewekte energie wordt opgeslagen en gebruikt op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld in de winter. De capaciteit is voldoende om een gemiddeld gezin twee weken te laten douchen.

De batterijen zijn betaalbaar en niet groter dan een koelkast. “Dit is een doorbraak, die energieopslag toepasbaar maakt tot op het niveau van huizenblokken of zelfs individuele woningen”, volgens Arnaud de Jong, directeur TNO Industrie.. 

Warmtebatterij voor in huis

Lees verder

Demonstratiehuis

Voor 2050 moeten zeven miljoen huizen en een miljoen andere gebouwen van het gas af. Een grote klus, waarbij de warmtebatterij een belangrijke rol kan spelen. Door deze innovatieve techniek in te zetten naast andere duurzame oplossingen, ontstaan de huizen van de toekomst. In Heerhugowaard staan al Nero-Zero huizen met de modernste technieken, zoals energieopslag in een batterij, maar ook zonnecellen en slimme verwarmings- en ventilatiesystemen.

Heeft thermochemische warmteopslag de toekomst?

Lees verder

Onzichtbare zonnepanelen in de gevel

TNO ontwikkelt onzichtbare alternatieven voor de gangbare dakpanelen. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld prefab zonnegevels, dakpannen, ramen en glazen daken die voorzien zijn van zonnecellen. Op die manier is een gebouw in de toekomst zelfvoorzienend in energie. Met een aansluiting op de warmtebatterij gaat overtollige energie niet verloren.

Geen zonnepaneel meer in zicht

Lees verder

Kijk door onze ogen en zie ook:

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.