Duurzame energie, chemie en materialen uit biomassa

Thema:
Biobased brandstoffen en chemicaliën

Biomassa heeft een prominente rol in de transitie naar duurzaam. Bij voorkeur wordt biomassa ingezet daar waar duurzame alternatieven niet of beperkt voorhanden zijn: als hoogwaardige grondstof voor de biobased economy, als brandstof voor proceswarmte in de industrie en voor lucht- en scheepvaart en zwaar wegtransport, en als back-up of voor het opvangen van pieken in de ruimteverwarming en de elektriciteitsopwekking. Bovendien biedt inzet van biomassa de mogelijkheid tot een negatieve uitstoot van broeikasgassen.

Het Biomassa programma van TNO speelt hier in nauwe samenwerking met industrie en andere kennisinstellingen op in met de ontwikkeling en marktimplementatie van thermochemische conversietechnologie in combinatie met katalyse en scheidingstechnologie voor de omzetting van biomassa in chemicaliën/materialen, brandstoffen, elektriciteit en warmte.

Daarbij wordt gestreefd naar een maximale verwaarding door de productie van een weloverwogen combinatie van chemicaliën/materialen, biobrandstoffen, elektriciteit en warmte, met een optimale benutting van het “moleculair kapitaal” in de biomassa en biomassa als duurzame koolstofbron, en met duurzaamheid als randvoorwaarde. Cascadering, het gebruik van reststromen en het sluiten van kringlopen zijn van groot belang.

TNO richt zich op bureaustudies (bijv. technologiescans, technisch-economische evaluaties, LCA), eigen technologieontwikkeling, ondersteuning van industriële technologieontwikkeling en ondersteuning van markt-implementatie en commerciële toepassing van biomassaconversietechnologie met hoogwaardige R&D diensten.

Het programma bestrijkt de hele waardeketen van biomassa grondstof (excl. teelt en oogst) tot eindproducten en omvat de volgende vier hoofdonderwerpen met bijbehorende speciale aandachtsgebieden:

Biomassa voorbewerking en gebruik van residuen

  • Torrefactie
  • Hydrothermale voorbewerking (natte torrefactie, TORWASH®)
  • Biochar-energie co-productie en verwaarding van biochar en andere residuen
MILENA: Vergassing

Biomassa vergassing

  • Groen gas en groene transportbrandstoffen
  • Co-productie van chemicaliën (BTX, ethyleen)
  • Ondersteuning van demonstratie en marktintroductie van technologie voor vergassing en gasreiniging (MILENA/OLGA)

Biomassa verbranding

  • Stand-alone biomassa ketels
  • Ontwikkeling van het energie eiland in biobased/bioraffinage processen
  • 2e leven van kolencentrales
  • R&D diensten ter ondersteuning van marktimplementatie

Bioraffinage

  • Biomassa fractionering (o.a. FABIOLA™)
  • Processsen voor opwerking van suikers en lignine naar grondstoffen voor chemie en materialen (o.a. lignine pyrolyse)
  • Zeewier processing

Laat je verder inspireren

39 resultaten, getoond 6 t/m 10

Kennisdeling Noordzeelanden nodig om offshore waterstofproductie te versnellen

Informatietype:
Insight
10 februari 2023

In opdracht van het ministerie van EZK onderzocht TNO de voordelen van een gezamenlijke aanpak door de Noordzeelanden en hoe conversie naar waterstof op zee het potentieel aan energie uit de Noordzee beter kan benutten.

Podcast SEWGS: transformeer de industrie

Informatietype:
Podcast
1 januari 2023
1 aflevering

Wat is de rol van CO2-afvang in de energietransitie? Om bestaande industriële productieprocessen schoner te maken, ontwikkelde TNO een technologie die zeer efficiënt CO2 afvangt en tegelijkertijd waterstof produceert.

SEWGS: revolutionaire CO2-reductietechnologie

Informatietype:
Webinar
20 december 2022
1 aflevering

Om bestaande industriële productieprocessen schoner te maken, heeft TNO een technologie ontwikkeld die zeer efficiënt CO2 afvangt en tegelijkertijd waterstof produceert.

Met strategische aanpak klimaatdoelstellingen haalbaar

Informatietype:
Nieuws
14 november 2022

Wereldwijd, maar ook in Nederland lopen we achter ten opzichte van de doelstellingen van Parijs. Maar het is zowel urgent als mogelijk om de doelen te halen. TNO pleit voor een integrale systeemaanpak en laat zien hoe we kunnen versnellen.

Doorbraak ontwikkeling elektrolysers: 200 keer minder iridium gebruikt

Informatietype:
Nieuws
24 oktober 2022

Groene waterstof, geproduceerd via elektrolyse met elektriciteit uit zon en wind, speelt een cruciale rol in de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie. Iridium is een schaars materiaal dat op dit moment nog onmisbaar is in elektrolysers die werken met de veel gebruikte PEM (Proton Exchange Membrane)-technologie.