Constructies voor de productie van offshore hernieuwbare energie
We streven ernaar om veilige, betrouwbare en kosteneffectieve werking van offshore constructies mogelijk te maken, zowel nieuw als bestaand, voor de productie van hernieuwbare energie. Deze constructies spelen een zeer belangrijke rol in de energietransitie van de eenentwintigste eeuw, en het is cruciaal dat ze optimaal functioneren.
Offshore constructies
Dit betekent het maximaliseren van de energie-output, zo min mogelijk stilstand en geoptimaliseerd onderhoud (tijd en middelen). Echter, deze offshore constructies opereren onder extreme omstandigheden zoals temperatuur, vochtigheid, corrosie en gecombineerde belasting (bijv. sterke wind en golven), wat leidt tot degradatie van de constructie.
De levensvatbaarheid van deze constructies zal afhangen van geoptimaliseerde ontwerpen, verminderde stilstand, geoptimaliseerde onderhoudsmiddelen en -activiteiten, en verhoogde constructieve betrouwbaarheid. Het is cruciaal om het gedrag van dergelijke constructies en hun onzekerheden te begrijpen, te meten en te voorspellen, zodat het mogelijk wordt om hun initiële prijs op een competitief niveau te houden, en onderhoud alleen uit te voeren en te plannen wanneer en waar dat daadwerkelijk nodig is. Een effectief gebruik van verschillende hernieuwbare energiebronnen (bijv. wind, zon) impliceert verschillende soorten constructies.
Waarom TNO?
Daarom hebben we onze activiteiten in drie hoofdonderzoeksgebieden verdeeld, waarbij we streven een kennispartner en een vertrouwde adviseur te zijn. Het niveau van volwassenheid in elk gebied is verschillend, evenals onze overeenkomstige onderzoeksdoelstellingen.
- Levensduurvoorspelling voor funderingen
- Levensduurvoorspelling van composietbladen
- Grote drijvende constructies
1. Levensduurvoorspelling voor funderingen
Onze aandachtsgebieden omvatten:
- Modellering van materiaalmoeheid door corrosie en testen van funderingsmateriaal en lasverbindingen
- Combineren van gegevens, modellen en probabilistiek voor het voorspellen van de levensduur van geboute ringflensverbindingen
- Ontwikkeling van aangepaste testopstellingen voor verschillende schaalgroottes
Beeld: Van Oord
2. Voorspelling van de levensduur van composietbladen
Onze aandachtsgebieden omvatten:
- Modelleren en situatiespecifiek testen van kritische faalwijzen van windturbinebladen (bijv. falen van lijmverbindingen, delaminatie) bij gemengde belasting.
- Ontwikkeling van instrumenten voor schadedetectie in composietconstructies op basis van monitoringgegevens
- Voorspelling van de levensduur van windturbinebladen met behulp van op operationele data ontwikkelde modellen.
3. Grote drijvende constructies
Onze aandachtsgebieden omvatten:
- Modelleren en testen van (componenten van) dynamische stroomkabels voor grote drijvende zonneplatforms en drijvende windturbines
- Belastingbepaling van ankerlijnen voor grote drijvende zonneplatforms en drijvende windturbines
- Identificeren en testen van het gedrag van grote drijvende interconnectoren
- Modelleren van het fysieke gedrag van grote drijvende zonneplatforms en drijvende windturbines op basis van structurele belastingsinteracties door wind- en watercondities.
Beeld: SolarDuck.