Team Polar & TNO: Road to Antarctica
Lopen over ijsvlaktes in -40 graden Celsius en wind die met 185 km per uur voorbij raast. Dat is de uitdaging van onderzoek doen op Antarctica. Team Polar, een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, werkt aan een zelfrijdend voertuig – onderzoeksrover Ice Cube – om onderzoek op de Zuidpool duurzamer, betaalbaarder én efficiënter te maken. TNO helpt ze hierbij. Volg hun reis in de serie video’s: Road to Antarctica.
Mis niets van dit avontuur
Abonneer nu op ons Youtube-kanaal.
Waarom Antarctica?
Klimaatverandering bedreigt onze toekomst. Om dit aan te pakken, moeten we begrijpen hoe het werkt. Dat betekent onderzoek doen op ongerepte plekken, zoals Antarctica en de Noordpool. Helaas is huidig onderzoek inefficiënt en duur, omdat wetenschappers grote voertuigen moeten gebruiken die op kerosine rijden. Bovendien blijft 80% van Antarctica onontdekt vanwege gevaarlijke terreinen.
De Ice Cube van Team Polar kan helpen dit onderzoek duurzaam, betaalbaar en autonoom te doen – dus zonder dat groepen onderzoekers zo ver hoeven af te reizen.
Deze rover zal zonne-energie gebruiken. Zo vermindert de uitstoot en minimaliseert de onderzoeksvoetafdruk. De volgende prototypeversie van de Ice Cube zal autonoom navigeren, waardoor onderzoekers gegevens kunnen verzamelen zonder het terrein te betreden.
Maak kennis met het team
Team Polar bestaat uit 35 studenten en wordt bijgestaan door verschillende partners en experts. Lees meer over het team op de website van Team Polar.
"We zijn echt bezig iets heel nieuws te ontdekken. De laatsten van wie we weten dat ze dit deden, was NASA in de jaren 2000."
De rover: een alleskunner
De rover moet héél veel kunnen. Zo moet hij bestand zijn tegen het ruige terrein van de Zuidpool, zelf kunnen rijden en sturen en z’n eigen energie kunnen opwekken en opslaan.
Daarvoor zijn bijvoorbeeld zonnepanelen nodig die ijs en sneeuw afstoten. En batterijen die verwarmd worden, zodat de rover genoeg kilometers kan maken door het ijslandschap.
Technologische grenzen verleggen
De studenten moeten hiervoor de grenzen van bestaande technologie verleggen. Daarbij kunnen ze kennis van experts goed gebruiken.
TNO ondersteunt Team Polar onder andere met kennis over:
Bovendien kunnen de studenten gebruik maken van verschillende labs en faciliteiten, zoals de klimaatkamers met extreme temperaturen tot ver onder nul.
"Als TNO staan we nooit aan de zijlijn. Ons team van experts helpt Team Polar om hun technische dromen waar te maken – hoe wild die ook zijn."