Doelgerichte veiligheidsbeoordeling

Thema:
Doelgerichte veiligheidsbeoordeling

Succesvolle ontwikkeling van een geneesmiddel begint met inzicht in je target. Ondersteun de identificatie, evaluatie en risicovermindering van je target met de beknopte en aanpasbare targetevaluatierapporten van TNO. Onze unieke reeks beoordelingsinstrumenten en het webgebaseerde targettriageplatform TargetTri zijn handige hulpmiddelen voor een eenvoudige geïnformeerde besluitvorming, met behulp van transparante, op kennis gebaseerde expertise ten aanzien van de werkzaamheid, veiligheidsrisico’s en risicovermindering.

Services op het gebied van targetprofilering

TNO kan, op basis van vele jaren ervaring, helpen met het analyseren van de risico’s en voordelen van targetmodulatie in een vroeg stadium van de ontwikkeling van een geneesmiddel. Met behulp van multidisciplinaire teams selecteren, integreren en interpreteren wij targetgerelateerde gegevens en zetten deze informatie om naar een transparant strategisch document dat als basis kan dienen voor besluitvorming.

Ons standaard-serviceaanbod omvat veiligheidsbeoordelingen (Target Safety Assessments, TSA) en werkzaamheidsbeoordelingen (Target Efficacy Assessments, TEA). Daarnaast ontwikkelen wij in samenwerking met de farmaceutische en biotechnologische industrie het webgebaseerde triageplatform TargetTri.

Target Safety Assessment

Een TSA combineert cheminformatica, netwerkbiologie en data- en tekstmining voor het samenstellen van een uitgebreid rapport over het veiligheidsprofiel van een target. De TSA’s worden uitgevoerd en uitgewerkt door deskundige projecttoxicologen en dienen ter ondersteuning van op kennis gebaseerde, strategische besluitvorming over targetontwikkeling en de vermindering van risico’s. Om aan je wensen tegemoet te kunnen komen, bieden wij op het detailniveau van onze TSA’s een gestaffelde aanpak en kan de inhoud volledig aan je behoeften worden aangepast. Onze rapporten worden aangeleverd in PowerPoint- of Word-formaat.

Een typische TSA omvat:

 • Managementsamenvatting met rangschikking van de veiligheidsrisico’s
 • Kenmerken van het target
 • Concurrentielandschap
 • Expressieprofiel en biologische functie per orgaansysteem
 • Genetische profielen van mens en dier
 • (Pre)klinische veiligheidsinformatie
 • Vastgestelde risico’s per orgaansysteem
 • Risicobeoordeling

Target Efficacy Assessment

Met behulp van onze TEA’s kun je een nieuw target aanwijzen voor een specifieke ziekte-indicatie. Het target wordt geëvalueerd binnen de context van relevante moleculaire ziektemechanismen, met een onderbouwing aan de hand van bewijzen die de therapeutische waarde ondersteunen of weerleggen, dit alles in de vorm van een rapport in een uitgebreid PowerPoint-document.

Onze TEA is in veel opzichten een afspiegeling van de TSA, zowel qua aanpak als inhoud, en wordt uitgevoerd en uitgewerkt door een multidisciplinair team van experts. Aspecten die specifiek van toepassing zijn op de TEA, zijn onder andere de therapeutische onderbouwing van het target, beschikbare medisch-chemische instrumenten en een managementsamenvatting waarin wordt ingegaan op de voor- en nadelen van het target, vanuit het oogpunt van de beoogde therapeutische toepassing ervan.

TargetTri

Wil je de kennis ten aanzien van targetmodulatie liever zelf interpreteren, maar raak je kostbare tijd kwijt met het verzamelen van de benodigde gegevens? Zo ja, dan is ons webgebaseerde TargetTri-platform voor targettriage iets voor jou. Dit kennisplatform wordt ontwikkeld in samenwerking met farmaceutische partners en verzamelt in korte tijd gegevens over het target, uit openbare databanken en aanwezige literatuur. Hiermee kan onder andere informatie worden vastgelegd over ziekten, genetische varianten en behandelingen.

Door middel van door onszelf ontwikkelde ontologieën en systemen voor tekstmining, is extractie van betekenisvolle eiwiteffectrelaties mogelijk, die in dynamische views per orgaansysteem kunnen worden onderzocht. Dit platform is nog in ontwikkeling, maar we komen graag in contact met partijen die hiervoor belangstelling hebben.

Waarom TNO voor targetprofilering?

 • multidisciplinair team van experts
 • eigen IT-platform voor de efficiënte hantering en integratie van big data en tekstmining
 • uitgebreide ervaring en vertrouwde partner van vele farmaceutische bedrijven
 • flexibele inhouds- en rapportagestructuur voor onze targetbeoordelingen
 • mogelijkheid om je beperkte interne middelen te ontzien

Wil je meer weten?

Laat ons weten of je belangstelling hebt in een voorbeeldrapport, recente posters of een demonstratie van TargetTri, door je gegevens en een verzoek om informatie te sturen naar Simon Folkertsma.

Laat je verder inspireren

13 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO lanceert Peregrion om marktimpact te vergroten van technologie versnelde geneesmiddelenontwikkeling

Informatietype:
Nieuws
25 maart 2024
10 jaar van ontwikkeling heeft geresulteerd in een bewezen track record en acceptatie van TNO’s AMS-technologie voor versnelde biomedische massaspectrometrie bij de regelgevende instanties.

PPS leidt tot nieuwe inzichten in ontwikkeling MASLD

Informatietype:
Insight
15 februari 2024

Translationele preklinische werkzaamheidsmodellen

Informatietype:
Artikel

Tijdmakers: minder lang wachten op een nieuw medicijn dankzij AMS

Informatietype:
Insight
10 augustus 2023

Ex vivo orgaanperfusie kan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen helpen

Informatietype:
Insight
14 maart 2023