Energie in de gebouwde omgeving

Het energiegebruik in Europa neemt toe en fossiele brandstoffen raken op. 40 procent van het energieverbruik vindt plaats binnen de gebouwde omgeving. Die moet in ons land in 2050 volledig energieneutraal zijn. Wij zetten onze kennis en expertise in voor energiepositieve gebouwen: duurzame gebouwen die energie produceren.

Met onderzoek en ontwikkeling dragen we bij aan duurzame gebouwen die energie produceren. Ook wel energiepositieve gebouwen genoemd. Ontdek meer over onze innovatieve oplossingen.

Sparren over dit onderwerp?

Sten de Wit gaat graag met je in gesprek.

Extra energie opwekken met energiepositieve gebouwen

De verwarming, warm water en installaties in een gebouw zorgen voor gebouwgebonden energieverbruik. Om energieneutraal te zijn moet dit verbruik worden gecompenseerd door hernieuwbaar opgewekte energie. Daarmee is het CO2-neutraal.

Wij gaan voor energiepositieve gebouwen. Dit zijn duurzame gebouwen die energie produceren en zo het gebouwgebonden energieverbruik compenseren. Ook wekken deze gebouwen voldoende energie op voor al het eigen gebruik. Denk aan elektrische apparatuur, computers en verlichting. En ze genereren extra energie voor toepassing in andere sectoren, zoals industrie en transport.

Duurzame gebouwen realiseren vanuit 4 innovatiegebieden

Voor energiepositieve gebouwen bekijken we energie vanuit 4 invalshoeken:

  1. Voor energieopwekking werken we bijvoorbeeld aan zonnepanelen en alternatieven voor fossiele brandstoffen.
  2. Bij energietransport gaat het erom dat de plek waar energie wordt gewonnen (of opgewekt) zo dicht mogelijk bij de plek ligt waar de energie wordt gebruikt.
  3. Voor energieopslag richten we ons op warmtebatterijen die zonne-energie of windenergie opslaan.
  4. Voor energiegebruik ontwikkelen we concepten om warmte op te wekken of te hergebruiken. Ook bedenken we middelen die gebruikers helpen om efficiënter met energie om te gaan. En we werken aan oplossingen die woningen en bedrijfspanden niet alleen energiezuinig, maar ook prettig, leefbaar en gezond houden.

Aardgasvrije wijken

Voor het gasvrij maken van gemeenten is veel meer nodig dan technologische oplossingen. We dragen op verschillende manieren bij aan het realiseren van aardgasvrije wijken en een toekomst zonder CO2-uitstoot:

  • technologie voor energiepositieve gebouwen en renovatieconcepten
  • duurzame energieopwekking
  • slimme energiesystemen
  • beleidsondersteuning

Volg de laatste ontwikkelingen

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

Een gezonde binnenlucht met minder fijnstof in huis

Informatietype:
Artikel
Hoe is het gesteld met de kwaliteit van de binnenlucht in je woning, of kantoor? Ontdek hoe we met onderzoek en innovaties de binnenlucht kunnen verbeteren.

Drie aanpassingen voor een gezonder binnenluchtklimaat

Informatietype:
Artikel

Versneld op weg naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving

Informatietype:
Artikel

Installaties, componenten en energie monitoren

Informatietype:
Artikel

Digitalisering in de bouw

Informatietype:
Artikel