Informatietype:
Project
Thema:
Energie in de gebouwde omgeving
Unit:
Mobility & Built Environment

TKI bevordert wonen en werken in klimaatneutrale bouw en infrastructuur

In samenwerking met

TKI Bouw en Techniek

Het vliegwiel voor bouw-, ontwerp-, en techniekinnovatie. Dat is TKI Bouw en Techniek. Door bedrijfsleven, kennisinstellingen, ministeries en koepelorganisaties te laten samenwerken aan innovaties, bevordert TKI een CO2-vrije en vlot toegankelijk gebouwde omgeving in 2050.

Tussen nu en 2050 staat onze maatschappij voor grote uitdagingen, van het streven naar een CO2-vrije gebouwde omgeving tot toenemende verstedelijking, van de digitalisering van data en werkprocessen tot klimaatverandering, en van veroudering van onze nationale infrastructuur tot schaarste aan materialen en goed opgeleide vakmensen.

De hele keten is aangesloten

TKI Bouw en Techniek gaat met de opgaven aan de slag. Ook TNO, waar het Klimaatakkoord als een rode draad door de aandachtsgebieden loopt, is aangesloten. Andere deelnemers uit de hele keten van de bouw-, ontwerp- en technieksector zijn de ministeries van EZK, BZK en IenW, 4TU.Bouw, Vereniging Hogescholen, Techniek Nederland, Koninklijke NLIngenieurs en Bouwend Nederland.

Samenwerken in vijf meerjarige kennis- en innovatieprogramma's

Om de doelen te bereiken onderscheidt TKI vijf meerjarige kennis- en innovatieprogramma’s, die zijn afgestemd op de Bouwagenda. Zo beoogt het programma ‘Integrale energietransitie bestaande bouw’ om in 2025 per jaar 80.000 woningen en gebouwen gerenoveerd op te leveren en in 2030 jaarlijks 200.000 woningen.

Duurzamer, veiliger en sneller bouwen met meer rendement

Het tweede programma, ‘Digitalisering’, richt zich op een vergaande digitale transformatie van de bouw-, ontwerp- en technieksector. Bijvoorbeeld door nieuwe businessmodellen te ontplooien, die de bestaande barrières doorbreken en leiden tot duurzamer, veiliger en sneller bouwen met meer rendement. Zoals in elk programma, draagt TNO als partner belangrijk bij aan de innovaties.

Transitie naar een circulaire economie versnellen

‘Circulaire bouweconomie’ gaat over strategieën, methoden en instrumenten die de transitie naar een circulaire economie versnellen. Ook betreft het innovaties die de levensduur van constructies verlengen, en onderzoek naar nieuwe materialen. Tot slot besteedt dit programma aandacht aan methodes die de milieu-impact, kosten en sociale impact in kaart brengen.

Oog voor mobiliteit, klimaat en materiaal- en energiegebruik

Het programma ‘Infrastructuur’ geeft een impuls aan de vervangingsopgave van de Nederlandse infrastructuur. Bovendien draait het om toekomstbestendige en robuuste netwerken, met oog voor mobiliteit, klimaat en materiaal- en energiegebruik. Het vijfde programma tot slot, ‘Gebiedsontwikkeling en klimaatadaptatie’, focust op de aankomende klimaatveranderingen.

Eerste consortia gingen al van start

Eind 2019 gingen de eerste vier consortia voor meerjarige innovatie ten behoeve van de energietransitie in de gebouwde omgeving van start. TKI initieerde het consortium ‘Integrale Energietransitie Bestaande Bouw’ (IEBB), een samenwerkingsverband van ruim 125 partners vanuit de bouw-, ontwerp- en technieksector, overheden, woningeigenaren, bewoners en kennisinstellingen. De IEBB-partners ontwikkelen binnen dit meerjarig missiegedreven programma betaalbare en gebruikersvriendelijke renovatieconcepten.

Andere consortia zijn in de opstartfase

Verder zijn enkele consortia op het gebied van digitalisering en circulariteit in de opstartfase, onder andere gericht op duurzaam hergebruik van bouwmaterialen en de ontwikkeling van circulaire alternatieven. Als initiator en verbinder zal TKI steeds meer van dit soort samenwerkingen opzetten.

Meer weten?

Wil je meer weten over TKI Bouw en Techniek of het werk van TNO, omdat je de innovaties wilt toepassen, dan wel omdat je wil bijdragen aan de ontwikkeling? Bezoek de website van TKI Bouw en Techniek of stuur ons een bericht. Dan brengen wij je graag in contact met de juiste expert.

Laat je verder inspireren

447 resultaten, getoond 1 t/m 5

HY3+: leveringszekerheid waterstofnetwerk met buurlanden op uurbasis garanderen

Informatietype:
Artikel
Nederland, Duitsland en België slaan de handen ineen om hun zware industrie te verduurzamen met waterstof, geproduceerd door windenergie op zee.

Missie en visie

Informatietype:
Artikel
14 maart 2024

Jaarverslag

Informatietype:
Artikel
14 maart 2024

Strategie

Informatietype:
Artikel

Persvoorlichting

Informatietype:
Artikel