Jeugd: gezond, veilig en kansrijk opgroeien

Thema:
Jeugd

Kinderen in Nederland groeien gelukkig vrij gezond op. Toch zijn er zaken die beter kunnen. Zo is er onder de jeugd meer overgewicht dan vroeger, zijn er meer gedragsproblemen en is er meer opvoedonzekerheid bij ouders. Symone Detmar, programmamanager Jeugd “Met preventie is winst te behalen. Dat is op de lange termijn bijzonder lonend; daar werken we samen met partners aan.”

De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen van het kind – van preconceptie tot twee jaar – zijn cruciaal voor de ontwikkeling. Gezondheidsklachten in het latere leven kunnen al in de baarmoeder ontstaan. Het is daarom belangrijk om tijdens de zwangerschap bewust bezig te zijn met gezond gedrag. Samen met partners heeft TNO een nieuw model ontwikkeld om zwangeren en jonge ouders in groepen te begeleiden (CenteringPregnancy en CenteringParenting).

In die groepen is veel interactie en vrouwen worden gestimuleerd om zelf na te denken over gezonde keuzes. Hierdoor stoppen zij bijvoorbeeld sneller met roken. Maar preventie kan nog vroeger beginnen: wij richten ons ook op vrouwen die zwanger willen worden. Wij doen daarnaast onderzoek naar goede aansluiting binnen de gehele keten van zorg voor het kind en welbevinden van de (toekomstige) ouder, startend voor de zwangerschap en doorgaand in de kraamzorg en verder naar jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Gezondheidszorg voor de jeugd

We ontwikkelen, beoordelen en verbeteren methoden die bijdragen aan een gezonde, veilige en kansrijke opgroei- en opvoedomgeving voor de jeugd. TNO werkt nauw samen met de JGZ. Zo vindt de postdocopleiding voor jeugdartsen bij ons plaats.

Daarnaast ontwikkelen we richtlijnen voor consultatiebureaus, zodat de beste kennis daadwerkelijk haar weg vindt naar de praktijk. We stimuleren een goede mondzorg voor jongeren. En we werken aan innovaties, zoals zorg op maat: via beschikbare data is vast te stellen welke kinderen vaker naar het consultatiebureau moeten en welke minder vaak.

Gedragsverandering

Veel kinderen eten te weinig groenten en fruit, terwijl dat juist zo belangrijk is om gezond op te groeien. Gezonde voeding voorkomt bijvoorbeeld overgewicht. Wij hebben kennis over hoe je een gedragsverandering bereikt bij ouders en kinderen. Voorlichting is niet voldoende, wij onderzoeken op individueel niveau wat mensen motiveert. Die kennis gebruiken we ook om kinderen en jongeren sociaal weerbaarder te maken.

Samenwerking

TNO is partner van professionals en beleidsmakers op het gebied van zorg voor de jeugd. Wij leveren onderbouwde kennis voor vragen uit de praktijk. Daarvoor hebben wij allerlei disciplines in huis, van artsen en pedagogen tot gezondheidsbevorderaars en statistici. Symone Detmar: “Het is ontzettend belangrijk om te investeren in kinderen, zij zijn immers de toekomst van onze maatschappij.”

Lees meer

Laat je verder inspireren

36 resultaten, getoond 6 t/m 10

Startkwalificering dappere dino’s en stoere schildpadden

Informatietype:
Evenement

Op donderdag en vrijdag 2 en 3 november 2023 start een nieuwe startkwalificatie-2-daagse tot Dappere Dino’s  en Stoere Schildpadden trainer.

Startdatum:
-
Locatie:
TNO | Leiden - Sylviusweg 71

TNO-innovaties voor mentale gezondheid van kinderen

Informatietype:
Insight
9 december 2022

BoB, TNO's methode om kinderen veerkracht en stressmanagement bij te brengen in Zuid-Soedan is succesvol en effectief gebleken, en is klaar voor opschaling.

Centering groepszorg bestaat tien jaar

Informatietype:
Nieuws
18 november 2022

CenteringZorg viert dit jaar haar tienjarig jubileum in Nederland. TNO introduceerde dit zorgmodel in Nederland, waarbij zwangeren prenatale zorg in groepsverband ontvangen en deelnemers een actieve rol en inbreng hebben.

40 jaar POPS: Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn

Informatietype:
Insight
17 november 2022

Elk jaar wordt ongeveer 7 procent van de baby’s in Nederland te vroeg geboren, wereldwijd is dat zelfs 1 op de 10 kinderen. Op 17 november wordt hier wereldwijd aandacht voor gevraagd tijdens World Prematurity Day. TNO doet middels het POPS-cohort sinds 1983 onderzoek naar de ontwikkeling en gezondheid van bijna alle kinderen die dat jaar te vroeg zijn geboren in Nederland. In dit artikel gaan Sylvia van der Pal (coördinator POPS-cohort bij TNO), Sylvia Obermann (coördinator wetenschapscommissie bij Care4Neo) en Michiel Schreuder (hoogleraar kindernefrologie bij het Radboudumc) met elkaar in gesprek over het belang van het langdurig volgen van vroeggeboren volwassenen en de plannen om een vervolgonderzoek op te zetten voor POPS.

Consortium zet zich in voor ondersteuning van samengestelde gezinnen

Informatietype:
Insight
29 september 2022

Het aantal samengestelde gezinnen is afgelopen decennia sterk gegroeid. Daarom dient TNO samen met partners op 4 oktober 2022 een subsidieaanvraag in voor onderzoek naar en de ontwikkeling van ondersteuning van (stief)ouderschap in samengestelde gezinnen.