Informatietype:
Project
Thema:
Weerbare jeugd en ouderschap
Unit:
Healthy Living & Work

Scheidingsatlas

In samenwerking met

ZonMw

Scheidingen komen veel voor: in Nederland verbreken naar schatting jaarlijks zo’n 49,5 duizend gehuwde, samenwonende of geregistreerde partner-paren met minderjarige kinderen hun relatie. Er verandert een hoop voor betrokkenen bij deze scheidingen en er komt veel onder druk te staan. Zeker als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Voor ouders in scheidingssituaties is daarom de training ScheidingsATLAS ontwikkeld. Onderzoek door TNO laat positieve resultaten zien.

‘ScheidingsATLAS’ (© TNO) is een kortdurende interventie speciaal ontwikkeld met en voor gescheiden ouders, ter ondersteuning van ouderschap na scheiding. Ouders die gaan scheiden, zijn niet langer partners, maar ze blijven wel samen de ouders van de kinderen.

Dit brengt extra vragen en onzekerheden met zich mee: Hoe beleven de kinderen de scheiding? Hoe kun je ze als ouder helpen wennen aan de nieuwe situatie? Hoe zorg je goed voor jezelf en voor je kinderen? Hoe werkt dat, ouderschap na scheiding? En hoe communiceer je hierover met de andere ouder?

Veel ouders worstelen na de scheiding met dergelijke vragen over het vormgeven van ouderschap na scheiding. De training ScheidingsATLAS sluit hierbij aan door gescheiden ouders informatie te geven en te ondersteunen.

Meer informatie over scheidingsatlas

De training ScheidingsATLAS is ontwikkeld voor ouders die gescheiden zijn of gaan scheiden. Het unieke van ScheidingsATLAS is dat de interventie beschikbaar is in twee varianten: (1) een groepstraining (pdf) met twee bijeenkomsten van elk drie uur; en (2) een online training (pdf). De inhoud van beide varianten is dezelfde, alleen de vorm is anders. Ook gebruiken ouders die meedoen aan de ene of andere variant hetzelfde handboek als naslagwerk.

De ScheidingsATLAS groepsbijeenkomsten zijn interactief met het uitwisselen van tips of ervaringen, animaties, (video’s van) rollenspellen en begeleide oefeningen. De bijeenkomsten worden gegeven door een duo van twee gecertificeerde trainers. Tijdens de online training werk je als ouder op je eigen tempo aan het vergroten van kennis en vaardigheden die helpen om het ouderschap na de scheiding vorm te geven. Ouders krijgen in de training tips en informatie en bekijken korte filmpjes van experts en andere gescheiden ouders. Ook spelen acteurs enkele herkenbare scènes. Onderdelen van de training worden afgesloten met quizachtige vragen, met feedback op antwoorden.

Belangrijke thema’s in ScheidingsATLAS zijn de invloed van de scheiding op je kind, samenwerken in het ouderschap, in gesprek blijven met de andere ouder, positief opvoeden en goed voor jezelf zorgen.

Wil jij aan de slag met ScheidingsATLAS?

Krijg toegang tot de training

Of ga direct naar https://scheidingsatlas.minddistrict.nl/screening, klik op ‘Welkom bij ScheidingsATLAS!’ en meld je aan!

TNO onderzoek

Nieuwe ideeën en impuls om aan de slag te gaan
TNO heeft met subsidie van ZonMw (2017-2019) onderzoek gedaan naar ScheidingsATLAS. Onderzoekers volgden 65 deelnemers die ScheidingsATLAS online deden en 141 deelnemende ouders van 25 ScheidingsATLAS groepen. Uit de evaluatie bleek het enthousiasme van ouders en groepsleiders voor ScheidingsATLAS. “Steun en herkenning.” “Duidelijke informatie en voorbeelden. Ervaringen van andere ouders.” “Prachtig programma. Sluit goed aan bij de doelgroep.” Ouders gaven de training gemiddeld een 7,5. Ze voelden zich geïnformeerd en gesteund. Ouders zeiden handvatten te hebben gekregen voor ondersteuning van hun kinderen.

Enkele quotes: “Het begrijpen van wat er allemaal met een kind gebeurt na een scheiding, maar ook het begrijpen van mijn ex.” “Ik vond het fijn om te kunnen reflecteren op hoe het bij ons gaat, en hoe ik graag zou willen dat het gaat. Het is prettig om daarbij handvatten te krijgen, een soort stappenplan bij het nadenken.”

De training ScheidingsATLAS had ouders nieuwe ideeën gegeven en een impuls om hiermee aan de slag te gaan!

Groepsleider worden

Wilt u ook groepsleider worden en samen met een andere gecertificeerde trainer zelf gescheiden ouders preventief ondersteunen? Dat kan! Een paar keer per jaar organiseren TNO en het Kenniscentrum Kind en Scheiding kwalificatiegelegenheden tot ScheidingsATLAS trainer. De kwalificering tot ScheidingsATLAS trainer bestaat uit een startkwalificatiebijeenkomst en een terugkombijeenkomst. Tijdens de startkwalificatiebijeenkomst worden achtergronden en werkwijze van ScheidingsATLAS toegelicht en oefenen deelnemers met de verschillende trainingsonderdelen. Na afloop ontvangt iedereen een startkwalificatie waarmee trainerduo’s de eerste groepen kunnen geven. Deze startkwalificatie wordt bij de terugkomdag na kennisoverdracht, uitwisselen van ervaringen en groepsintervisie middels rollenspel (met trainingsacteur) omgezet in een trainerslicentie.

(SK-Jeugd accreditatie #SKJ207363 – 31.75 punten)

Laat je verder inspireren

58 resultaten, getoond 6 t/m 10

Vier baanbrekende inzichten: de toekomst van werk

Informatietype:
Insight
20 juni 2023

Gaat de opkomst van kunstmatige intelligentie en robotica zorgen voor een werkloosheidsgolf, of hebben we straks juist een robot als collega? Steven Dhondt, senior onderzoeker bij TNO en hoogleraar aan de KU Leuven, deelt zijn visie over de toekomst van werk.

Werkgevers laten mogelijkheden onbenut om gelijke kansen in loopbaanontwikkeling te bevorderen

Informatietype:
Nieuws
17 mei 2023

TNO onderzocht, op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, wat organisaties concreet doen om behoud en loopbaanontwikkeling van medewerkers met een migratieachtergrond te bevorderen en in hoeverre dit aansluit bij wat experts zeggen dat effectief is.

1 op de 10 werknemers voelde zich in 2022 gediscrimineerd op werk

Informatietype:
Nieuws
18 april 2023

In 2022 voelde 10 procent van alle werknemers zich in de voorafgaande twaalf maanden gediscrimineerd op het werk. Ervaringen met discriminatie vanwege afkomst, huidskleur of nationaliteit en vanwege leeftijd of geslacht komen op de werkvloer het meest voor. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO, die in het laatste kwartaal van 2022 is uitgevoerd onder 61.000 werknemers.

Nachtwerkers hebben meer kans op een slechte werk-privébalans

Informatietype:
Nieuws
16 maart 2023

Mensen die in de nacht werken, hebben meer dan 2,5 keer zoveel kans op een slechte werk-privébalans. Zij vinden het lastiger om werk en privé te combineren dan mensen die alleen overdag werken. Dat is een van de resultaten van het onderzoek van TNO en RIVM.

Innovatie en ondernemerschap in lage- en middeninkomenslanden

Informatietype:
Podcast
1 maart 2023
1 aflevering

Afrika ontwikkelt zich heel snel en er zijn volop kansen voor succesvol ondernemerschap. Belangrijk is de kwetsbare groepen mee te nemen in deze ontwikkeling en grote transities te realiseren. Want er is nog veel te doen. Het programma Innovation for Development (I4D) van TNO innoveert samen met Nederlandse en lokale partners in lage en midden inkomenslanden.