Achtergronden bij Arbobalans 2020
In de drie podcasts duiken Anita Venema, projectleider Arbobalans bij TNO, en Wendela Hooftman, programmamanager Monitoring van arbeid, dieper in de cijfers van de Arbobalans 2020.
Aflevering 1: Hoe staat Nederland ervoor?
In de eerste podcast aflevering gaan Anita en Wendela dieper in op de belangrijkste ontwikkelingen omtrent een gezond en veilig werkend Nederland. Ook duiden zij de nut en noodzaak van de Arbobalans 2020.
Aflevering 2: Vast, flexibel of zelfstandige – wat zijn de verschillen?
In een hoog tempo flexibiliseert de arbeidsmarkt. Maar wat is de impact daarvan op de arbeidsomstandigheden? Zijn er verschillen tussen werknemers met een vaste aanstelling, flexwerkers en zelfstandigen qua aantal ongevallen en burn-out-klachten? Anita en Wendela bespreken in deze podcast wat de Arbobalans hierover laat zien en wat mogelijke oorzaken en preventiemaatregelen zijn.
Aflevering 3: Arbeidsongevallen en beroepsziekten voorkomen
De Arbobalans geeft een belangrijke basis om preventiebeleid rond arbeidsongevallen en beroepsziekten mee vorm te geven. In deze podcast aflevering gaan Anita en Wendela dieper in op de oorzaken van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Luister naar onderstaande podcast voor antwoorden op vragen als ‘hoe kan het dat bepaalde groepen werknemers meer risico’s lopen?’ en ‘in hoeverre is er een relatie tussen emotioneel zwaar werk en beroepsziekten aan het bewegingsapparaat?’.
Beluister onze podcasts ook op
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Succesvol nieuwe technologie implementeren? Zo doe je dat
Wil je graag nieuwe technologische ontwikkelingen inzetten binnen je organisatie? Het succes daarvan is sterk afhankelijk van de manier waarop medewerkers daarmee omgaan. Wouter van der Torre, onderzoeker op het gebied van productiviteit en duurzame inzetbaarheid bij TNO, geeft vier slimme tips.


Vier baanbrekende inzichten: de toekomst van werk
Gaat de opkomst van kunstmatige intelligentie en robotica zorgen voor een werkloosheidsgolf, of hebben we straks juist een robot als collega? Steven Dhondt, senior onderzoeker bij TNO en hoogleraar aan de KU Leuven, deelt zijn visie over de toekomst van werk.


Ontdek hybride werken 2.0: virtueel vergaderen in de metaverse
Door de positieve ervaringen van werken op afstand komen we tot inzichten voor nieuwe innovaties. Onze nieuwste innovatie: vergaderen in de metaverse.


Stoffen Informatie Systeem: Geavanceerde online zoekmachine voor chemische stoffen
TNO heeft in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het Stoffen Informatie Systeem, of kortweg SIS, ontwikkeld. Het eenvoudiger toegankelijk maken van informatie over gevaarlijke stoffen kan bijdragen aan de preventie van beroepsziekten.


3 aanpassingen voor gelijke kansen in werving en selectie

