
MARQ: samenwerken aan veilige, efficiënte en schone mobiliteit
We verlangen steeds meer van onze mobiliteit en logistiek. Het moet veiliger, efficiënter en schoner. Dat vraagt om geavanceerde, geïntegreerde mobiliteitsoplossingen, waarin alles met elkaar verbonden is, en waarbij digitalisering en automatisering centraal staan. Dat lukt alleen met samenwerking en innovatie. Daarom verrijst in 2024 op de Automotive Campus in Helmond een gloednieuw innovatie- en onderzoekscentrum voor smart mobility: MARQ.
Wereldwijd verschuiven de prioriteiten in overheids- en R&D-agenda’s richting de ontwikkeling van smart mobility ecosystemen waarbij digitalisering en automatisering centraal staan. Dat is alleen mogelijk als traditionele partijen in de automotive industrie nauw gaan samenwerken met de ICT-sector, de verkeersindustrie, en nationale en regionale overheden.
Daarom werkt TNO samen met de Provincie Noord-Brabant en Gemeente Helmond aan de ontwikkeling van MARQ, een dynamisch en open innovatiecentrum voor smart mobility. Met MARQ stelt TNO haar collectieve kennis en geavanceerde test- en onderzoeksfaciliteiten en simulatiemodellen beschikbaar in een laagdrempelig innovatie- en onderzoekscentrum. Het open karakter stimuleert samenwerking, en het delen van kennis en middelen.
Virtuele en fysieke validatie
MARQ biedt partners de mogelijkheid om oplossingen optimaal gecontroleerd te testen onder ‘real life’-omstandigheden. Hierbij worden voertuigen in de context van hun omgeving gezien. Niet alleen functioneel, maar juist ook om de maatschappelijke impact te toetsen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van data en scenario’s uit ‘de echte wereld’, in combinatie met ‘digital twins’ en ‘hardware in the loop’ opstellingen. Hiermee kunnen we in korte tijd veel scenario’s testen en onderzoeken, ook als die nog niet in de praktijk getest kunnen worden. Bovendien worden de simulatieomgevingen waarin we virtueel testen steeds betrouwbaarder, omdat ze gevoed worden met praktijkdata.
MARQ faciliteiten
- Voertuiglabs: hiermee wordt het mogelijk om praktijkonderzoek uit te voeren naar nieuwe algoritmen en applicaties voor zelfrijdende voertuigen en hun interactie met zowel bestuurders als weggebruikers.
- HIL/SIL-opstellingen: Hardware- en Software in de Loop simulaties maken het mogelijk om, voordat technologie volledig op voertuigen geïntegreerd is, al verschillende varianten van de applicatie te testen. Dit verkort de ontwikkelingstijd en verkleint de risico’s.
- Dynamische rijsimulator: de rijsimulator kan de fysieke omgeving en de wegomstandigheden nabootsen om interactiemethoden van ADAS- en AV-technologie met de bestuurder te testen en algoritmen en strategieën te evalueren. De simulator maakt het mogelijk tests uit te voeren met een realistische voertuigdynamiek, nauwkeurige herhaalbaarheid en volledige veiligheid.
- Data & control centre: data pipeline voor het optimaal en privacy secure verwerken van partnerdata. In het MARQ worden verschillende bronnen van data gebruikt t.b.v. digital twins en virtual testen. Deze data moet op een veilige, bruikbare en uniforme manier beschikbaar gemaakt worden.
- Mobiele infrastructuur: TNO “StreetWise” geïnstrumenteerde mobiele box is een onderzoeks- en ontwikkelingsplatform voor data acquisitie dat op efficiënte wijze enorme hoeveelheden rijgegevens van het voertuig en het omringende verkeer, verkregen tijdens echte ritten, zowel online als offline, kan registreren, beheren en verwerken. Met de opgehaalde data wordt een digitaal wereldbeeld van het voertuig en haar omgeving gegenereerd.
- Digital twins: Urban Strategy is het TNO-platform dat wordt ingezet om de impact van mobiliteitsmaatregelen op steden inzichtelijk te maken. Deze digitale modellen zijn grotendeels gebaseerd op echte data, en worden op basis van praktijktests steeds verder geoptimaliseerd.
Bijdrage aan Europese standaarden
Daarnaast biedt MarQ een unieke kans voor Nederlandse bedrijven en overheden om richting te geven aan internationale standaarden voor nieuwe voertuigsystemen en smart mobility oplossingen. Partners kunnen zo bijdragen aan het Europese raamwerk voor het testen en valideren van de veiligheid van geautomatiseerde voertuigen.
Economische kansen vergroten
Met MARQ versnellen we de mobiliteitstransitie, en dragen we bij aan de innovatiepositie en het verdienvermogen van de regio, en van Nederland.
We willen de potentie benutten die ons land heeft om wereldwijd toonaangevend te worden met smart mobility. Dankzij onze track record in automotive, infrastructuur, logistiek en ICT hebben we een uitstekende uitgangspositie. Slimme, datagedreven mobiliteitsoplossingen bieden ons bedrijfsleven nieuwe kansen om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen. Samen op weg naar zero casualties, zero loss en zero emission.
"Voor een duurzame opschaling van slimme mobiliteit richting praktijk, moeten innovaties werken op systeemniveau."
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Demo’s Automotive Week: voor een geautomatiseerde logistieke toekomst
Tijdens de Automotive Week op de Automotive Campus in Helmond presenteert TNO drie veelbelovende demo’s die concreet laten zien hoe geautomatiseerde transportoplossingen onze logistiek veiliger, efficiënter en slimmer kunnen maken.


Tijdmakers: Urban Strategy brengt knelpunten in kaart bij stadsuitbreiding
In deze aflevering spreken we Tijdmaker Jeroen Borst, Cluster manager Societal Impact over hoe de Urban Strategy tool mobiliteitsimpact van stedelijke uitbreiding in kaart brengt.


Zonder visie of integraal beleid loopt mobiliteit in steden vast
Door de grote maatschappelijke opgaven en toenemende druk op de vierkante meter, dreigt de mobiliteit in steden volledig tot stilstand te komen. Tanja Vonk en Leonard Oirbans van TNO leggen uit waar het knelt en vooral hoe je een toekomstbestendig mobiliteitssysteem ontwikkelt dat voor alle bewoners werkt.


Samenwerking IenW, RWS en TNO gevierd tijdens Netwerkfestival
Al 3 jaar werken IenW, RWS en TNO samen op het gebied van toegepast onderzoek en wisselen ze kennis uit over circulariteit en milieu, slimme en duurzame mobiliteit, infrastructuur, digitalisering en maritiem-offshore. Tijdens het Netwerkfestival lieten ze zien wat er in drie jaar is bereikt.


TNO en TECNALIA werken samen aan Digital Twins voor slimme en duurzame steden
TNO en het Spaanse TECNALIA Research & Innovation hebben afspraken gemaakt over strategische samenwerking op het gebied van toegepast onderzoek rond slimme en duurzame steden, mobiliteit en sleuteltechnologieën, en met name Local Digital Twins. Op 11 januari 2023 hebben vertegenwoordigers van beide organisaties in Bilbao een Memorandum of Understanding ondertekend.

