Achterzijdecontact-zonnepanelen

Samen met partners werken we aan achterzijdecontact-technologieën voor siliciumcellen en -panelen. We hebben ons ontwikkeld tot een wereldwijd erkende specialist. Naast rendementsvoordelen biedt deze technologie unieke mogelijkheden voor het uiterlijk en de vorm van het zonnepaneel.

De technologie is geschikt voor toepassingen in de agrarische en gebouwde omgeving. Ook is er veel mogelijk in de transportsector. Denk aan volledig zwarte panelen, schaduwtolerante panelen en afwijkende paneelvormen en -maten met verschillende kleuren en patronen.

Zonnepanelen achtezijdecontact
Veldtest achterzijdecontact Tessera-module

Meer rendement, lagere kosten

In de huidige markt zien we een trend van steeds iets hogere rendementen van commerciële zonnepanelen. Dit is een gevolg van jarenlange wereldwijde ontwikkelingen in onderzoekslaboratoria van industrieën en onderzoeksinstituten zoals TNO. Een hogere efficiëntie van de energieomzetting van modules is een van de beste drijfveren voor goedkopere elektriciteitsproductie en meer concurrerende zonnestroom (pv). Dit is ook van belang voor kleinere oppervlaktes die een zo hoog mogelijk vermogen moeten opwekken, zoals in dichtbevolkte landen als Nederland.

Allerhoogste rendement met achterzijdecontact-cellen

We ontwikkelen technologie voor alle zogenaamde achterzijdecontact-siliciumcellen, zoals de ‘metal wrap-through’ (MWT) en ‘interdigitated back-contact’ (IBC) concepten en modules. Achterzijdecontact-cellen hebben de potentie de allerhoogste rendementen te halen voor enkelvoudig silicium. Een belangrijke uitdaging hierbij is om naast die hogere rendementen ook lage kosten voor het productieproces te realiseren. Daarnaast is het belangrijk deze cellen op een efficiënte manier te integreren in zonnepanelen zonder rendementsverliezen en met de allerhoogste betrouwbaarheid.

Onze technologie maakt het mogelijk deze cellen met geen of zeer beperkte rendementsverliezen en hoge betrouwbaarheid met elkaar te verbinden. Hiervoor ontwikkelden we samen met onze industriële partners het geleidend folieconcept, zoals een printplaat voor pv-modules en achterzijdecontact-zonnecellen.

Meer mogelijkheden in ontwerp en toepassingen

De rendementsvoordelen die de achterzijdecontact-cellen en geleidende folie-moduletechnologie bieden zijn erg belangrijk voor de gebouwde omgeving. En ook voor speciale toepassingen waar de hoogste energieopwekking op een beperkt oppervlak noodzakelijk is. Daarnaast geeft de geleidende folie veel meer vrijheid in het ontwerp. Bijvoorbeeld in grootte van (gesneden) cellen, onderlinge afstanden en oriëntaties en betere prestaties als het pv-element niet optimaal naar de zon kan staan, zoals op de zijkant van een gebouw. Vooral in Europa is er steeds meer behoefte aan nieuwe mogelijkheden in het aanbod van producten en in de toepassingsmogelijkheden. Onze achterzijdecontact-folie-moduletechnologie speelt daarop in.

De bij ons opgebouwde technologie-toolbox biedt dan ook unieke mogelijkheden voor nieuwe uitvoeringen voor zonnepanelen in de gebouwde omgeving. Deze zijn inmiddels gedemonstreerd met verschillende prototypepanelen zoals volledig zwarte panelen, schaduwtolerante panelen, afwijkende paneelvormen en maten met verschillende kleuren en patronen, en panelen met ultra-dunne cellen

Expertiseportfolio

De afgelopen decennia hebben we voor achterzijdezonnecel-technologie een uitgebreide technologie- en expertiseportfolio opgebouwd. In samenwerking met industriële partners zoals producenten van materialen, machines, cellen en modules, hebben we de technologieën verder ontwikkeld. Nu richten we ons op het vergroten van de toepasbaarheid voor de gebouwde omgeving en andere toepassingen.

We ondersteunen het bedrijfsleven met onderzoek en ontwikkeling van achterzijdecontact-zonnepanelen met:

  • optimalisatie van het celproces, metallisatiepatroon en interconnectie-ontwerp
  • unieke verbindingstechnologieën om individuele achterzijdecontact-cellen te integreren in grote zonnepanelen, inclusief procestechnieken en materialen
  • toepassing van bestaande en nieuwe zonnepaneelmaterialen voor conventionele en nieuwe toepassingen
  • bouw van prototypes, voor verschillende formaten, vormen, 3D-gevormd en lichtgewicht
  • karakterisering, levensduur en betrouwbaarheid van zonnepanelen

Laat je verder inspireren

15 resultaten, getoond 6 t/m 10

Zonpositief

Informatietype:
Podcast
21 augustus 2023
4 afleveringen
In de podcastserie 'Zonpositief' zoomt TNO in 3 afleveringen samen met partners in op de ontwikkelingen en impact van zonne-energie.

Rendement van 30% bereikt met vier terminal perovskiet-silicium pv-tandemcellen

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

Zonpositief webinars

Informatietype:
Webinar
2 augustus 2022
4 afleveringen

Nieuwe silicium zonnecellen

Informatietype:
Artikel

Zonnetechnologie: kansen en uitdagingen

Informatietype:
Artikel