Kritieke digitale infrastructuur: cyberveiligheid

Thema:
Nationale veiligheid

Vrijwel alle vitale processen en systemen in Nederland zijn gedigitaliseerd. Er zijn nauwelijks terugvalopties of analoge alternatieven. Dit maakt Nederland kwetsbaar voor digitale aanvallen. Cyberweerbaarheid is dus topprioriteit. Daarom richten wij ons op inzichten en innovaties door cybersecurityonderzoek en kennisontwikkeling. Zo beschermen we de kritieke digitale infrastructuur van Nederland.

Digitale dreiging permanent

Door digitalisering verandert onze wereld snel. Traditionele ideeën over risicobeheersing, veiligheidsbeleid en interventies zijn in het cyberdomein niet zonder meer toepasbaar. Door de hoge complexiteit en afhankelijkheid van digitale systemen is het risico van een (ver)storing moeilijk te beheersen. In het Cyber Security Beeld Nederland (CSBN) van 2022 rapporteerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV): 'Om ongestoord te kunnen functioneren, moeten we onze samenleving zo goed als mogelijk beschermen tegen digitale dreiging. Ondanks de inspanningen om de weerbaarheid te verhogen, is er sprake van scheefgroei met de toenemende dreiging. Die scheefgroei vergroote het risico op ontwrichting van onze samenleving.'

Cyberweerbaarheid vergroten

Hoe vergroten we de nationale cyber weerbaarheid?

We maken ons hard voor een samenleving die effectief omgaat met bekende en onbekende digitale dreigingen. Nu en in de toekomst. Daarbij richten we ons op het volgende:

  • We versterken de maatschappelijke weerbaarheid tegen nieuwe dreigingen en persistente, bestaande digitale dreigingen.
  • We ontwikkelen nieuwe capaciteiten en werkmethodes waarmee nationale veiligheidsorganisaties opereren in een samenleving die in hoge mate afhankelijk is van digitalisering.
  • We versterken ecosystemen door het verbeteren van crismanagement, ondersteunen van samenwerkingen en data-uitwisseling.

Voorbeelden zijn ontwikkelingen van nieuwe detectoren voor opkomende dreigingen, inzichtelijk maken van cyberrisico's in netwerken en supply chains, verbeteren van crisismanagement en data-uitwisseling in cyberecosysteem, kwantificeren van cyberrisico's en ontwikkelen van methodieken om mensen en organisaties tot veiliger gedrag aan te zetten.

Zo hebben we onderzoek gedaan naar het ICT Herstelvermogen en OT herstelvermogen (pdf) in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum NCSC. Ook hebben we onderzoek gedaan naar effecten in een keten bij cyberaanvallen. Ontdek meer over ketenweerbaarheid tegen cyberdreigingen (pdf).

Cybersecurity assistent

Op zoek naar hulp voor cybersecurity problematiek? Start hier de cybersecurity assistent. Een online tool waarin we je op maat interventies aanbieden.

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

PITCCH event: Showcasing Open Innovation

Informatietype:
Evenement
Het PITCCH evenement presenteert successen uit het project, geeft praktische tips voor Open Innovatie projecten en bespreekt routes voor financiering van Open Innovatie.
Startdatum:
Locatie:
Haus der Wirtschaft Baden-Württemberg, Stuttgart – Bertha-Benz Hall

Webinar: Zonne-energie in Brabant - bouwen aan een duurzame toekomst voor Europa

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
Online webinar

Recharge Earth 2024, Ahoy Rotterdam, 18 & 19 september

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
-
Locatie:
Ahoy Rotterdam

Urbanism Next Europe congres 2024

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
-
Locatie:
Amsterdam

Startkwalificering dappere dino’s en stoere schildpadden 7 en 8 november 2024

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
-
Locatie:
TNO | Leiden - Sylviusweg 71