Kritieke digitale infrastructuur: cyberveiligheid

Thema:
Weerbare samenleving

Vrijwel alle vitale processen en systemen in Nederland zijn gedigitaliseerd. Er zijn nauwelijks terugvalopties of analoge alternatieven. Dit maakt Nederland kwetsbaar voor digitale aanvallen. Cyberweerbaarheid is dus topprioriteit. Daarom richten wij ons op inzichten en innovaties door cybersecurityonderzoek en kennisontwikkeling. Zo beschermen we de kritieke digitale infrastructuur van Nederland.

Digitale dreiging permanent

Door digitalisering verandert onze wereld snel. Traditionele ideeën over risicobeheersing, veiligheidsbeleid en interventies zijn in het cyberdomein niet zonder meer toepasbaar. Door de hoge complexiteit en afhankelijkheid van digitale systemen is het risico van een (ver)storing moeilijk te beheersen. In het Cyber Security Beeld Nederland (CSBN) van 2022 rapporteerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV): 'Om ongestoord te kunnen functioneren, moeten we onze samenleving zo goed als mogelijk beschermen tegen digitale dreiging. Ondanks de inspanningen om de weerbaarheid te verhogen, is er sprake van scheefgroei met de toenemende dreiging. Die scheefgroei vergroote het risico op ontwrichting van onze samenleving.'

Cyberweerbaarheid vergroten

Hoe vergroten we de nationale cyber weerbaarheid?

We maken ons hard voor een samenleving die effectief omgaat met bekende en onbekende digitale dreigingen. Nu en in de toekomst. Daarbij richten we ons op het volgende:

  • We versterken de maatschappelijke weerbaarheid tegen nieuwe dreigingen en persistente, bestaande digitale dreigingen.
  • We ontwikkelen nieuwe capaciteiten en werkmethodes waarmee nationale veiligheidsorganisaties opereren in een samenleving die in hoge mate afhankelijk is van digitalisering.
  • We versterken ecosystemen door het verbeteren van crismanagement, ondersteunen van samenwerkingen en data-uitwisseling.

Voorbeelden zijn ontwikkelingen van nieuwe detectoren voor opkomende dreigingen, inzichtelijk maken van cyberrisico's in netwerken en supply chains, verbeteren van crisismanagement en data-uitwisseling in cyberecosysteem, kwantificeren van cyberrisico's en ontwikkelen van methodieken om mensen en organisaties tot veiliger gedrag aan te zetten.

Zo hebben we onderzoek gedaan naar het ICT Herstelvermogen en OT herstelvermogen (pdf) in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum NCSC. Ook hebben we onderzoek gedaan naar effecten in een keten bij cyberaanvallen. Ontdek meer over ketenweerbaarheid tegen cyberdreigingen (pdf).

Laat je verder inspireren

354 resultaten, getoond 1 t/m 5

Hoe kan AI de druk op onze zorg verminderen?

Informatietype:
Insight
9 december 2024
De gezondheidszorg in Nederland staat onder druk. Vergrijzing, personeelstekorten en stijgende kosten vragen om innovatieve oplossingen.

Optimale laadplanning voor logistieke dienstverleners met oog voor netcongestie

Informatietype:
Insight
5 december 2024

Maak infrastructuur slimmer en duurzamer met digitale replica’s

Informatietype:
Insight
4 december 2024

Biobased bouwen zet duurzame innovatie in beweging

Informatietype:
Insight
4 december 2024

Prefab versnelt de vooruitgang in producten en processen

Informatietype:
Insight
4 december 2024