Actuele informatie over innovatietrends? Prima klus voor AI

Thema:
Artificiële intelligentie

We willen in Nederland de innovatietrends beter in beeld brengen. Daar past de inzet van een geavanceerde technologie bij. TNO, CBS en Innovatiespotter onderzoeken momenteel de inzet van nieuwe AI technieken voor het identificeren van innovatietrends.

Hoeveel Nederlandse organisaties houden zich bezig met innovaties, zoals synthetische biologie en AI? Op welke sector richten zij zich? Voor welk probleem ontwikkelen ze een mogelijke oplossing? Hoeveel werkgelegenheid en toegevoegde waarde wordt hiermee vertegenwoordigd? Dat soort informatie hebben overheden nodig om goed innovatiebeleid te kunnen maken. Daarbij is het belangrijk dat die informatie zo actueel mogelijk is. Technologische innovaties hebben namelijk niet alleen economische waarde. Ze kunnen ook een belangrijke rol spelen bij maatschappelijke uitdagingen. Voor overheden is het dus zaak om snel op innovatietrends in te kunnen spelen.

Waarom de innovatiemonitor AI nodig heeft

Het lastige: er is weliswaar heel veel data beschikbaar over innovatietrends in Nederland, maar het is vaak onduidelijk wat er nu gevangen wordt in de data. Soms is deze data ook niet actueel genoeg.

Voor de mens is het eigenlijk niet te doen om continue al die data te verzamelen en op een logische manier te combineren. Een AI-systeem kan dit sneller en kan meer ontwikkelingen overzien. Dit kan alleen als het AI-systeem weet waar het moet zoeken en hoe het informatie moet aanreiken, zodat de beleidsmaker er iets mee kan.

Daarvoor is kennis over de technologie en het domein nodig. TNO, CBS en Innovatiespotter onderzoeken hoe een AI model nieuwe innovaties beter kan vangen en hoe de samenwerking tussen de technologische expert, het AI model en de gebruiker vormgegeven kan worden.

Zo transparant mogelijk

Of het nu gaat over strategische investeringen in technologieën of innovatie-hubs. Of over netwerkactiviteiten rondom een specifiek innovatiethema. Het zijn allemaal beleidsbeslissingen die ondersteund kunnen worden met data van bijvoorbeeld een innovatiemonitor. Hierbij is het belangrijk dat de beleidsmaker de informatie goed kan interpreteren en weet wat er wel en niet in zit. Daarom onderzoeken we hoe we een AI systeem transparant en uitlegbaar maken om verantwoord besluiten te nemen. En wordt er speciale aandacht gegeven aan het effect van dit systeem op het besluitvormingsproces bij de overheid. Zo kunnen we artificial intelligence pas echt op een verantwoorde manier gebruiken voor effectiever innovatiebeleid.

Demonstratieversie in de maak

Momenteel loopt er een proef in de provincie Zuid-Holland. Daar richt een demonstratieversie van de innovatiemonitor zich op twee specifieke onderwerpen: AI en synthetische biologie. Deze demonstatieversie gaat medio 2021 live.

Laat je verder inspireren

40 resultaten, getoond 6 t/m 10

Innovatie met AI

Informatietype:
Insight
27 september 2022

AI-gedreven innovatie voor het bedrijfsleven zal leiden tot een toename van 10% van het huidige Europese BNP in 2030. Hoe ziet die wereld er concreet uit? In de bouw, in de zorg en andere sectoren.

Innovatie innoveren

Informatietype:
Insight
27 september 2022

AI verandert de rol van de onderzoeker. De door AI gegenereerde kennis zal de komende decennia nog niet ‘verklarend’ zijn. Het legt wel verbanden, maar kent geen oorzaak-gevolg. Creativiteit blijft voorlopig voorbehouden aan de mens.

David Deutsch over de ontwikkeling en toepassing van AI

Informatietype:
Insight
27 september 2022

Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer bij TNO, schuift digitaal aan bij David Deutsch: fysicus, hoogleraar in Oxford en één van de pioniers op het gebied van quantum computing. Samen praten ze over de betekenis van quantum computing voor de ontwikkeling en toepassing van AI. Zal AI ooit in staat zijn ‘verklaarde kennis’ te genereren’ of ethiek van mensen te kunnen leren?

Georgette Fijneman over de belofte van AI voor zorgverzekeraars

Informatietype:
Insight
27 september 2022

Hanneke Molema, senior consultant gezond leven bij TNO, interviewt Georgette Fijneman, sinds 2017 de directievoorzitter van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Wat is de belofte van AI voor één van Nederlands grootste zorgverzekeraars?

Rob de Wijk over de opkomst van AI in geopolitieke context

Informatietype:
Insight
27 september 2022

Anne Fleur van Veenstra, Director of Science bij de TNO-unit SA&P, interviewt Rob de Wijk, emeritus hoogleraar internationale betrekkingen in Leiden én de oprichter van het The Hague Centre for Strategic Studies. Daarnaast is hij een veelgevraagde expert bij radio- en televisieprogramma’s. Wat betekent de opkomst van AI in een geopolitieke context en bij gewapende conflicten?