Nieuw consortium ontwikkelt geavanceerde AI voor bewakingsrobots

Thema:
Artificiële intelligentie
4 september 2024

TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee bundelen hun krachten in een baanbrekend project om kunstmatige intelligentie (AI) te ontwikkelen voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, dat op 4 september officieel van start gaat, richt zich op het creëren van intelligente systemen die beveiligers kunnen ondersteunen bij hun dagelijkse taken.

Het project maakt gebruik van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI, vergelijkbaar met de technologie achter ChatGPT. Deze vorm van AI, ook wel 'generatieve AI' genoemd, stelt computers in staat om mensachtige teksten te produceren en complexe problemen op te lossen. De uitdaging ligt in het ontwikkelen en toepassen van deze technologie in de onvoorspelbare publieke ruimte, waar bewakingsrobots zullen opereren.

Bewaking langs hekwerk

“Robots kunnen al zelfstandig bewegen, maar we moeten ze nog leren om situaties te beoordelen en gepast te reageren,” legt Dr. Joris Sijs, projectleider vanuit TU Delft, uit. “We focussen ons op scenario's waarbij robots bewakingsrondes lopen langs hekwerk, waarbij ze objecten en personen moeten herkennen en inschatten welke actie nodig is.”

De inzet van robots in de bewakingssector biedt diverse voordelen. Ze kunnen 24/7 opereren, zijn in staat om kleine details waar te nemen die mensen mogelijk over het hoofd zien, en kunnen gevaarlijke situaties beoordelen zonder menselijk risico. Bovendien kunnen ze een oplossing bieden voor het verwachte personeelstekort in de sector.

Het consortium benadrukt dat het doel niet is om menselijke beveiligers te vervangen, maar om hen te ondersteunen. “We zien een toekomst waarin mensen en robots nauw samenwerken,” aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. “Robots kunnen routinetaken overnemen, waardoor menselijke beveiligers zich kunnen concentreren op complexere situaties die menselijk inzicht vereisen.”

Het vijfjarige project zal vijf PhD-studenten aanstellen die zich de eerste drie jaar richten op het ontwikkelen van de AI-systemen. In de laatste twee jaar worden deze systemen in de praktijk getest bij de Koninklijke Marechaussee.

Elke partner in het consortium brengt unieke expertise in:

  • TU Delft levert kennis op het gebied van robotica en AI-algoritmes;
  • Universiteit van Amsterdam ontwikkelt nieuwe AI-algoritmes voor robotperceptie en generatief machine leren;
  • TNO draagt bij met hun ervaring in toegepast onderzoek en innovatie;
  • De Koninklijke Marechaussee biedt de praktijkomgeving en expertise in beveiliging en bewaking.

Met dit ambitieuze project hoopt het OpenBots consortium een significante bijdrage te leveren aan de toekomst van beveiliging en bewaking in Nederland.

Laat je verder inspireren

55 resultaten, getoond 1 t/m 5

Human-AI, want samen kunnen mens en machine grotere uitdagingen aan

Informatietype:
Insight
1 juli 2024
TNO-computerwetenschappers pleiten voor een aanpak om neurowetenschap en sociale psychologie in te zetten voor Human-AI-oplossingen.

Steeds meer kunstmatige intelligentie ingezet door overheid

Informatietype:
Nieuws
25 juni 2024

AI in opleiding: FATE ontwikkelt digitale doktersassistent

Informatietype:
Insight
21 mei 2024

Onderzoek TNO en Kieskompas: AI-taalmodellen zijn inconsistent en neigen naar links

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023