Pionier in ruimtevaartinnovatie

Thema:
Ruimtevaart en wetenschappelijke instrumentatie

Van baanbrekend klimaatonderzoek, satellieten voor observatiesystemen tot non-invasief medisch onderzoek, de fabricage van chips en satellietcommunicatie. We hebben veel te danken aan optische wetenschappelijke instrumenten en aan het gebruik daarvan in de ruimtevaart. Nederland heeft een sterke internationale positie in het ontwikkelen en realiseren van innovatieve en optische instrumenten voor de ruimtevaart en de wetenschap.

Baanbrekende technologie

De ruimte speelt een cruciale rol in het dagelijks leven van iedereen op aarde. Satellieten voor communicatie, aardobservatie en astronomie worden een steeds crucialer onderdeel van de infrastructuur van onze planeet. In nauwe samenwerking met de industrie levert TNO Space & Scientific Instrumentation baanbrekende technologie voor instrumenten voor ruimtevaart en wetenschap.

Impact

We zijn al vanaf onze oprichting actief met geavanceerde optische instrumenten. Ook ontwikkelen we al meer dan 50 jaar instrumenten voor de ruimtevaart, astronomie, wetenschappelijk onderzoek en voor de maakindustrie. Met het realiseren van instrumenten voor het meten van de ozonlaag (GOME en TROPOMI) en een ruimtetelescoop (GAIA) als enkele herkenbare voorbeelden. Die meetinstrumenten dragen bij aan het aanpakken van belangrijke maatschappelijke issues. Ook helpen ze de wetenschap vooruit en vormen ze de basis voor een hoogtechnologische industrie en werkgelegenheid in Nederland.

Aardobservatie

Met satellieten voor aardobservatie brengen we onze planeet in beeld. TNO heeft een lange geschiedenis in het ontwikkelen van instrumenten die atmosfeer, land en water van onze planeet kunnen bekijken, zodat we de schadelijke impact van broeikasgassen en luchtvervuiling terug kunnen dringen.

Optische satellietcommunicatie

Er is een groeiende vraag naar meer data. Onder andere door de komst van zelfrijdende auto’s, sociale media met meer video’s en ‘Internet of Things’. De bestaande verbindingen kunnen niet aan die vraag voldoen. Laser-satellietcommunicatie biedt een oplossing.

Grondgebonden astronomie

Met onze technologieontwikkeling voor astronomie helpen wij om wetenschappelijke doorbraken mogelijk te maken. Denk daarbij aan op de nanometer nauwkeurige draagconstructies en aandrijvingen, laser guide stars en deformeerbare spiegels.

Astronomie vanuit de ruimte

Het onderzoeken en in kaart brengen van het heelal via satellieten houdt de mens al decennialang bezig. Inmiddels kunnen we enorm ver in de ruimte kijken, dankzij complexe apparatuur. Ontdek welke belangrijke bijdragen we leveren aan het verkennen en in kaart brengen van het heelal.

Laat je verder inspireren

25 resultaten, getoond 6 t/m 10

Dit is onze tijd: Werken aan doorbraken in laser-satellietcommunicatie

Informatietype:
Insight
15 juli 2024
Het huidige radiofrequentiespectrum schiet tekort om al deze data in de toekomst aan te kunnen. Latica Pletikapić Exle werkt aan een veelbelovende oplossing: laser-satellietcommunicatie.

AAC Clyde Space brengt TNO’s laserterminal voor satellietcommunicatie op de markt

Informatietype:
Nieuws
22 mei 2024

Nederlands satellietinstrument verstuurt voor het eerst data via laser naar aarde

Informatietype:
Nieuws
24 januari 2024

Succesvolle grondtest toont mogelijkheden voor satellietidentificatie

Informatietype:
Insight
14 augustus 2023

Jan Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Informatietype:
Nieuws
26 april 2023