Manufacturing variability

Thema:
Smart manufacturing

De mogelijkheden van robotisering en digitalisering inzetten om de productie van een specifiek onderdeel mogelijk te maken voor een kostprijs die je eerder bij massaproductie verwacht. Een productieomgeving dus waarin robots op een flexibele manier kunnen worden ingezet, en waarbij er bovendien mogelijkheden zijn om mens en machine op een soepele manier te laten samenwerken. Dát is de kracht van Manufacturing Variability.

Automatisering en flexibiliteit zijn moeilijk te combineren. Maar het kan wél. Met dank aan slimme software die robots bij elke nieuwe taak opnieuw programmeren. Dat maakt oplossingen mogelijk waarbij robotisering ook een zeer interessante optie is in productieomgevingen waarin er veel verschillende onderdelen moeten worden gefabriceerd en geassembleerd en waarbij het om kleine volumes of zelfs om een enkel exemplaar gaat. Daarbij zijn er ook mogelijkheden om in korte tijd een productielijn op te zetten waarbij robots en mensen elkaar goed aanvullen.

Operator centraal

De configuratie van een productielijn, werkinstructies aanpassen en robots opnieuw programmeren: dat soort werkzaamheden is bij veel maakbedrijven nog een mensentaak. Maar dankzij geavanceerde AI oplossingen is het niet meer nodig om al die aanpassingen handmatig uit te laten voeren. Met behulp van AI is het mogelijk om (verborgen) kennis van ervaren medewerkers automatisch om te zetten in stapsgewijze instructies voor onervaren collega’s. Ook bij kleine series behoort autonome productie inmiddels dus tot de mogelijkheden. Daarbij gaat het wel om een ingrijpende automatiseringsslag waar een wat langere aanlooptijd voor nodig is. Want nee, het is niet zo dat er kant-en-klare robots de fabriek in worden gereden en dat die daar dan meteen aan het werk kunnen.

Stapsgewijs naar een integrale oplossing

Als TNO helpen we maakbedrijven om tot een autonome, flexibele productie te komen. Stapsgewijs, en door deeloplossingen toe te passen, doen we er alles aan om tot een integrale oplossing te komen waarbij alle benodigde elementen aanwezig zijn om manufacturing variability waar te kunnen maken. Vaak helpt het gebruik van intelligente camerasystemen daarbij. Niet alleen door alle werkzaamheden in beeld te brengen, real-time te analyseren en bottlenecks te identificeren, maar bijvoorbeeld ook door  AR en digitale-toepassingen mogelijk maken waarbij productiemedewerkers op de werkplek visuele instructies krijgen over de uit te voeren werkzaamheden

Soepele samenwerking tussen mens en machine

Ook het vermelden waard:collaborative design. Dat is vaak een gamechanger omdat daarbij ook de samenwerking tussen mens en machine wordt gestimuleerd en geoptimaliseerd. En dankzij de steeds geavanceerdere robotica en digitale support tools verloopt die samenwerking steeds soepeler.

Experimenteren tijdens fieldlabs “test-before-invest”

De ontwikkelingen op het vlak van flexibele productie gaan snel waardoor manufacturing variability voor steeds meer maakbedrijven een interessante optie wordt. Om te kijken wat er mogelijk is, nodigt TNO regelmatig bedrijven uit om deel te nemen aan fieldlabs. Tijdens de projecten die daar worden gestart, zijn deelnemers vaak onder de indruk van de technologische en digitale oplossingen die momenteel al beschikbaar zijn. Daarbij hebben ze tijdens zo’n fieldlab de mogelijkheid om in een veilige omgeving nieuwe oplossingen te testen en vragen te stellen.

Smart Manufactuing presentatie visual

Praktijkvoorbeelden

Hoe mens en machine effectief samenwerken.

Slimme ondersteuning voor servicemonteurs om als bedrijf product-as-a-service en circulaire business. modellen versneld te kunnen implementeren bij HTC Parking & Security.

Pilot in laserlascel bij BOZ: borgen van kwaliteit, verhogen van productiviteit & sneller inleren.

Technologiewijzer Instructional Operator Support

De technologiewijzer is ontwikkeld voor organisaties die overwegen Instructional Operator Support te integreren, maar nog geen of beperkte ervaring hebben met deze technologie. De focus van de technologiewijzer ligt op ondersteuning bij productie en assemblage.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

Nieuw paper: Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie

Informatietype:
Nieuws
13 september 2021
Het gebruik van data is de sleutel tot een volledige circulaire economie voor 2050. Digitalisering is de cruciale eerste stap op weg naar een volledig circulaire economie.