Informatietype:
Project
Thema:
Manufacturing variability
Unit:
High Tech Industry

Naar een slimme Fabriek van de Toekomst

In samenwerking met

Sirris, Flanders Make, KU Leuven, Open Manufacturing Campus en industriepartners FME, Agoria, HighTech NL en Brainport Industries

Het Interreg-project FOKUS verbindt kennis, faciliteiten en technologieën van 5 praktijklabs in Nederland en Vlaanderen op het gebied van productietechnologie (onder andere augmented reality (AR), cobots en connectiviteit). (Mkb-)bedrijven kunnen deze kennis en faciliteiten gebruiken om innovaties te ontwikkelen en te implementeren. Zo kunnen ze transformeren naar een Fabriek van de Toekomst.

FOKUS: Fabriek van de Toekomst

Nieuwe technologieën, aanstormende concurrentie vanuit opkomende markten en steeds hogere consumenteneisen vereisen herinrichting van de fabriek en de productieketen met hogere flexibiliteit, diversiteit en kwaliteit.

interreg_vlaanderen-nederland_16122018_800
Logo van Interreg

In het Interreg-project FOKUS bundelen kennisinstellingen TNO, Sirris, Flanders Make, KU Leuven, Open Manufacturing Campus en industriepartners FME, Agoria, HighTech NL en Brainport Industries de krachten. Het project richt zich actief op 2 sleuteltechnologieën namelijk:

  1. Flexibele operator ondersteuning op de werkplek: collaboratieve robots en augmented reality (AR) ondersteuning in high mix low volume-productieomgevingen.
  2. Geconnecteerde werkplekken en machines: slimme integratie en connectie van machines op de werkplek in de context van complexe hoogwaardige componenten.

Bedrijven kunnen de kennis en infrastructuur in praktijklabs gebruiken om applicaties op deze 2 thema’s samen met de kennispartners te ontwikkelen, te testen en te implementeren als stap naar een fabriek van de toekomst. De praktijklabs binnen Fokus zijn het fieldlab flexible manufacturing (op de Brainport Industrie Campus Eindhoven), smart and digital factory application lab (Diepenbeek), the ultimate factory (Brugge) en de open manufacturing campus (Turnhout). Deze praktijklabs zijn uitgerust met de nieuwste technologieën op het gebied van connectiviteit en operator ondersteuning. Daarnaast is het mogelijk om binnen FOKUS een brede fabriek van de toekomst-scan uit te voeren. Je kunt je hiermee als bedrijf spiegelen aan anderen en in kaart te brengen waar je als bedrijf kunt verbeteren. FOKUS-partners kunnen jou als bedrijf ondersteunen bij het opstellen van een implementatieplan.

tno_mens_robot_samenwerking2_16122018_1200
Mens-robotsamenwerking en augmented reality in assemblage

Fieldlab Flexible Manufacturing Eindhoven

Op de brainport industrie vampus staat vanaf 1 maart 2019 het fieldlab flexible manufacturing. Op deze campus gaan kennisinstellingen samen met opleidingen en mkb-ondernemingen nieuwe innovaties aanjagen om zo de (Zuid-)Nederlandse maakindustrie concurrerender te maken. Wij zullen in het kader van FOKUS op de BIC nieuwe vormen van operator-ondersteunde technologie demonstreren en evalueren. Voorbeelden zijn onder andere collaboratieve robots die samenwerken met mensen in een manuele assemblage cel, adaptieve projectietechnologie die medewerkers helpt om sneller te leren en slimme brillen die operators bij complexe assemblage taken tijdelijk kunnen ondersteunen. We ondersteunen bedrijven bij het kiezen van de juiste technologie, voeren kleinschalige haalbaarheidsstudies uit en stellen effecten op performance en medewerker vast in korte-termijn effectstudies.

tno_mens_robot_samenwerking1_16122018_1900
Mens-robotsamenwerking bij het aanreiken van materiaal tijdens assemblage.

Interesse?

Ben je een (mkb-)maakbedrijf en wil je gebruik de faciliteiten gebruiken of meer weten over de mogelijkheden binnen het FOKUS-project, neem dan contact op met Tim Bosch.

Laat je verder inspireren

15 resultaten, getoond 1 t/m 5

Digital Twins in de praktijk: er kan veel, maar wat heb je écht nodig?

Informatietype:
Insight
10 januari 2024
Precies zien wat er in het apparaat gebeurt terwijl je deze nog niet eens gemaakt hebt? Dat kan met een Digital Twin. Zo kun je eerder fouten uit je prototype halen, complexere planningen maken, gerichter je monteur op pad sturen en precies weten hoe je het product moet produceren; allemaal voorbeelden van Digital Twins in een fabriek.

De invloed van technologie op werk

Informatietype:
Podcast
3 juli 2023
2 afleveringen

Manufacturing throughput and quality

Informatietype:
Artikel

Nederlandse industrie ‘digitale stekkers’ nodig voor verhogen productiviteit

Informatietype:
Insight
15 juni 2022

3D-printen voor flexibele productie van medicatie op maat

Informatietype:
Artikel