Soort project:
ERP
Thema:
Trusted ICT

Cyber-Secure Systems by Design: de toekomst van digitale veiligheid

Digitale producten worden ontworpen om snel en innovatief te zijn. Security is meestal iets dat achteraf wordt toegevoegd. Maar dat is niet duurzaam. De échte security van producten begint bij het ontwerp: systemen die vanaf dag één digitaal weerbaar zijn. Cybersecure productontwikkeling is nog grotendeels onontgonnen terrein — en juist daar ligt de kans om het fundamenteel anders te doen. Ontdek hoe TNO samen met partners werkt aan technologie die niet alleen slim is, maar ook inherent veilig.

De uitdaging: toenemende dreigingen in een digitale wereld

Onze samenleving digitaliseert in rap tempo. De systemen waarop we vertrouwen — van slimme apparaten in huis tot kritieke infrastructuur — worden steeds complexer, meer onderling verbonden en kwetsbaarder. Tegelijkertijd nemen het aantal en de complexiteit van cyberdreigingen toe. Traditionele, reactieve benaderingen van cybersecurity schieten tekort.

Om bedrijfscontinuïteit te waarborgen, innovatie te beschermen en kostbare terugroepacties of updates te voorkomen, moeten we overstappen op cyberweerbaresystemen die zijn ontworpen om te anticiperen op, te weerstaan van, te herstellen van en aan te passen aan cyberincidenten.

De benodigde omslag: Secure by Design

De toekomst van veilige digitale systemen ligt in het vanaf het begin integreren van cybersecurity in productontwikkeling — niet als een bijzaak. Deze “shift-left”-benadering is niet alleen effectiever, maar wordt ook snel een wettelijke vereiste.

Met de EU Cyber Resilience Act (CRA) verplicht de Europese Commissie dat alle producten met digitale componenten die in Europa worden verkocht, vanaf 2027 standaard veilig moeten zijn ontworpen en ingesteld. Voor fabrikanten is dit zowel een uitdaging als een kans om te innoveren en zich te onderscheiden.

De rol van TNO: industrie versterken via onderzoek en samenwerking

Via ons Exploratory Research Programme (ERP) Cyber-Secure Systems by Design stimuleert TNO deze transitie. We ontwikkelen de kennis, tools en samenwerkingen die nodig zijn om cybersecurity een integraal onderdeel te maken van product- en systeemontwikkeling. Ons onderzoek richt zich op vijf kerngebieden:

  1. Naadloze integratie van cybersecurity in bestaande ontwerp- en engineeringspraktijken
  2. Mensgerichte ontwerpbenaderingen die cybersecurity praktisch, begrijpelijk en toepasbaar maken
  3. De businesscase onderbouwen: de economische waarde van cybersecurity-by-design aantonen
  4. Zelfherstellende systemen die aanvallen autonoom kunnen detecteren, erop reageren en ervan herstellen
  5. Geautomatiseerde beveiligingstests om kwetsbaarheden vroegtijdig in de ontwikkeling op te sporen en te elimineren

Doe mee: samenwerking is essentieel

Het onderzoeksprogramma legt de basis voor toekomstige innovatie door nauwe samenwerking met industrie, wetenschap en overheid. We hebben adviesraden opgericht met toonaangevende fabrikanten en academische experts om richting te geven aan ons werk en impact te garanderen.

TNO nodigt vooruitstrevende partners uit om samen met ons de transitie naar secure-by-design producten en systemen vorm te geven. Of je nu fabrikant bent en je voorbereidt op de CRA, technologieaanbieder of beleidsmaker — jouw expertise en samenwerking zijn welkom.

Laat je verder inspireren

28 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO en Jungle AI werken samen voor betere detectie cyberaanvallen op windturbines

Informatietype:
Nieuws
19 juni 2025
Tijdens een bijeenkomst op het SWITCH-fieldlab voor hernieuwbare energie in Lelystad demonstreerde TNO een realistische live cyberaanval op een van haar eigen windturbines.

Het raakvlak van Cybersecurity & AI

Informatietype:
Podcast
8 mei 2025
1 aflevering

AIVD, CWI en TNO publiceren vernieuwd handboek voor quantumveilige cryptografie

Informatietype:
Nieuws
3 december 2024

Tijdmakers in beeld: Noura El Ouajdi

Informatietype:
Insight
2 december 2024

Software testen

Informatietype:
Artikel