Brightlands Materials Center voor nieuwe duurzame materialen

Thema:
Brightlands Material Center

De wereldpopulatie zal in 2050 de tien biljoen bereiken. Willen we een gezonde planeet aan de volgende generatie doorgeven? Dan zijn grote veranderingen nodig in gebruik van energie en materiaalbronnen. Brightlands Materials Center gaat deze uitdaging aan. We wijden onderzoek en ontwikkelingsprogramma’s aan een versnelde transitie naar een circulaire economie.

Brightlands Materials Center

Vanuit het Brightlands Materials Center doen we onderzoek naar nieuwe, duurzame technologieën op het gebied van kunststoffen en hun toepassingen. We ontwikkelen innovatieve materiaaloplossingen voor een duurzame toekomst. Dit doen we samen met de industrie, universiteiten en ondernemers. We helpen uiteenlopende bedrijven en sectoren met technische uitdagingen aan duurzame oplossingen. Denk aan slimme coatings voor zonwerend glas, thermoplastische materialen voor lichtgewichtconstructies en 3D-printtechnologieën voor duurzame fabricage.

Onderzoeksprogramma´s

In onze onderzoeken richten we ons op grote maatschappelijke uitdagingen. We werken vanuit de thema´s duurzame mobiliteit, duurzame gebouwen en circulaire verpakkingen. Gebouwen en mobiliteit behandelen we, omdat ze verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de CO2-emissies die opwarming van de aarde veroorzaken. Plastic verpakkingen zijn heel efficiënt om op een veilige manier voedselproducten te verpakken. Maar er zijn nog geen circulaire oplossingen voor. Daarom ontwikkelen we innovatieve technologieën voor duurzame en circulaire materialen. Ontdek meer over onze 3 onderzoeksprogramma´s:

Meer weten?

Ontdek meer over onze onderzoeksprogramma's op de website van Brightlands Material Center.

Laat je verder inspireren

5 resultaten, getoond 1 t/m 5

Slim raam met groot energiebesparingspotentieel levert veelbelovende resultaten in eerste pilot-praktijktest

Informatietype:
Nieuws
29 juni 2022
Het ‘slimme raam’ dat TNO en partners hebben ontwikkeld in het kader van het Interreg-project Sunovate, levert goede prestaties onder realistische praktijkomstandigheden, zo blijkt uit de resultaten van een eerste pilot. Het raam is ontworpen om automatisch te schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. Het is geoptimaliseerd om het energieverbruik te beperken in een gematigd klimaat met koude winters en warme zomers, zoals in Nederland.

TU Delft en TNO maken industrie klaar voor opschalingsfase schone fabriek

Informatietype:
Nieuws
8 april 2022
Tekorten aan olie en gas laten niet alleen de prijzen van gas en benzine maar ook van kunststof, medicijnen en cosmetica stijgen. Om onze maatschappij minder afhankelijk te maken van fossiele bronnen en klimaatverandering tegen te gaan moet de chemische industrie radicaal veranderen. De afgelopen jaren hebben TU Delft en TNO het fundament gelegd voor schonere productieprocessen voor de chemische industrie. Binnen het nieuwe samenwerkingsverband e-Chem zetten ze de volgende stap: het daadwerkelijk bouwen van de schone fabriek van de toekomst.

Onderzoek naar volledig recyclebare verpakkingen soepen en sauzen

Informatietype:
Nieuws
27 januari 2022

In Geleen legt een consortium van bedrijven en kennisinstellingen zich toe op de ontwikkeling van volledig circulaire steriliseerbare stazakken voor soepen en sauzen. Recyclen van deze verpakkingen is nog niet mogelijk door de vele eigenschappen waaraan deze verpakkingen voor ‘natte’ voedseltoepassingen moeten voldoen.

Nieuwe onderzoeksagenda ECCM overhandigd aan Topsectoren en ministerie EZK

Informatietype:
Nieuws
7 december 2021
De ECCM heeft de nieuwe onderzoeksagenda aan de overheid overhandigd. Met het advies voor de transitie naar een CO2-neutrale industrie.

Samenwerking Fieldlab Industriële Elektrificatie gestart

Informatietype:
Nieuws
22 januari 2021
Het Fieldlab Industrial Electrification wordt op 10 februari 2021 officieel gelanceerd in het haven-industrieel cluster Rotterdam-Moerdijk.