Nieuwe faciliteit voor ontwikkeling circulaire plastics op industriële schaal

Thema:
Brightlands Material Center
Circulaire plastics
28 november 2023

TNO heeft samen met de Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus een overeenkomst getekend voor de start van Brightlands Circular Space. Deze faciliteit, gelegen op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, zal dienen als internationaal knooppunt voor onderzoek naar de versnelde ontwikkeling van circulaire plastics op industriële schaal. Hier zullen wetenschap en bedrijfsleven werken aan het hergebruiken van afval als grondstof voor nieuwe producten.

Brightlands Circular Space
Ondertekening overeenkomst Brightlands Circular Space door: Ruud Bollen (dir UM Holding) Nick Bos (College van Bestuur UM), Astrid Boeijen (CEO BCC) en Henk Jan Vink (TNO).

Zowel Nederland als Europa willen in 2050 een economie waarin afval zo veel mogelijk dient als grondstof voor nieuwe producten. Brightlands Circular Space gaat als onderdeel van het landelijke programma Circular Plastics NL (CPNL) hieraan bijdragen door alle onderdelen van het proces en verschillende partijen bij elkaar te brengen.

Het biedt daarmee op maat mogelijkheden voor het testen en opschalen van  innovatieve recyclingtechnologieën en opleiden van talent. Daarbij brengen de drie initiatiefnemers kennis, middelen en netwerken in, samen met industriële partners.

Volledig circulaire demonstratie faciliteit

De faciliteit zal uit verschillende gebouwen bestaan op een oppervlakte van ruim 4 ha. In die gebouwen zal alle apparatuur en expertise aanwezig zijn voor het onderzoeken, ontwikkelen, analyseren en testen van grootschalig hergebruik van plasticafval. Voorbeelden zijn mechanische of chemische recycling, alsook voor herverwerking, industrieel design, en opschaling tot nieuwe materialen en producten. Daarbij brengen de drie initiatiefnemers kennis, middelen en netwerken in, samen met industriële partners.

Investering voor circulaire oplossingen

Het Nationaal Groeifonds heeft via het CircularplasticsNL programma, 25 mln euro beschikbaar gesteld voor de demonstratie faciliteiten van Brightlands Circular Space. De founding partners investeren samen ook 25 mln. euro. Naar verwachting is Brightlands Circular Space in 2026 operationeel.

3675_CC002_75p_DEF
Artist impression faciliteit Brightlands Circular Space

Laat je verder inspireren

33 resultaten, getoond 1 t/m 5

Biopolymeren ontwikkelen met machine learning

Informatietype:
Artikel
Circulaire economie in 2050 gebruikt afval, biomassa en CO2 voor materialen. Machine learning versnelt het ontwerpproces ondanks uitdagingen.

Toepassing dissolutie om ABS plastics circulair te recyclen

Informatietype:
Insight
8 maart 2024

Tijdmakers: Vieze voedselverpakkingen veilig recyclen

Informatietype:
Insight
11 januari 2024

Microplastics en verpakkingen: vermindering is haalbaar

Informatietype:
Insight
31 augustus 2023

Upwash-technologie voor hogere kwaliteit plasticafval

Informatietype:
Artikel