Windparken op zee
De ontwikkeling van de windmolenparken op het Nederlandse deel van de Noordzee gaat in een hogere versnelling. In het voorjaar van 2022 wees het kabinet 3 nieuwe gebieden aan waar windparken kunnen worden ontwikkeld. De beoogde 11,5 gigawatt in 2030 wordt daarmee vrijwel verdubbeld tot 21 GW.

Windmolenpark op zee in hogere versnelling
Om deze ambities gestalte te geven onderzoeken en ontwikkelen we innovatieve technologieën en methoden voor nieuwe generaties windturbines en windmolenparken.
Volg de laatste ontwikkelingen
Winstgevendheid offshore wind in 2030 niet vanzelfsprekend
Uit een nieuwe TNO-studie blijkt wind op zee niet in alle gevallen winstgevend te zijn. TNO onderzocht aan de hand van scenario’s de commerciële haalbaarheid van windenergie op zee in 2030.


TNO-innovatie biedt afgedankte windturbinebladen circulaire toekomst
Windenergie zit in een stroomversnelling. TNO is vergevorderd met een veelbelovende oplossing voor het recyclen van afgedankte windturbinebladen.
Beeld: Brightlands Materials Center


Duurzaam ontwerp om windturbines circulair te maken
Aan het eind van hun levensduur belanden de bladen van windmolens op de vuilnishoop. TNO werkt aan het ontwerp van volledig te rcyclen turbinebladen.


Offshore windcondities
Voor de ontwikkeling van windparken op zee hebben ontwikkelaars behoefte aan kennis van de windcondities. TNO kent de windcondities door windmetingen.


Efficiënt beheer en onderhoud van offshore windturbines
Onderhoud van windmolens op zee is een kwart van de kosten. TNO doet onderzoek hoe je onderhoud kunt maximaliseren.

