Constructies voor de productie van offshore hernieuwbare energie

Thema:
Maritiem en offshore
Offshore hernieuwbare energie

Bij TNO is het onze ambitie om veilige, betrouwbare en kosteneffectieve offshore constructies voor hernieuwbare energie mogelijk te maken. Dit geldt voor zowel nieuwe als bestaande offshore constructies, waarbij de grenzen opgezocht worden en rekening gehouden wordt met nieuwe omstandigheden en extreme omgevingscondities.

Offshore constructies

Deze constructies spelen een belangrijke rol in de energietransitie van de eenentwintigste eeuw, en daarbij is het cruciaal dat ze optimaal functioneren. Dit betekent het maximaliseren van de energie-output, zo min mogelijk stilstand en geoptimaliseerd onderhoud (in tijd en middelen). Echter, deze offshore constructies opereren onder extreme omstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid, corrosie en gecombineerde belasting (bijv. sterke wind en golven), wat leidt tot degradatie van de constructie.

De levensvatbaarheid van deze constructies zal afhangen van geoptimaliseerde ontwerpen, verminderde stilstand, geoptimaliseerde onderhoudsmiddelen en -activiteiten, en verhoogde constructieve betrouwbaarheid. Het is cruciaal om het gedrag van dergelijke constructies en hun onzekerheden te begrijpen, te meten en te voorspellen, zodat het mogelijk wordt om hun initiële prijs op een competitief niveau te houden, en onderhoud alleen uit te voeren en te plannen wanneer en waar dat daadwerkelijk nodig is.

Een effectief gebruik van verschillende hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en zon, impliceert verschillende soorten constructies. Daarom hebben we onze activiteiten in drie hoofdonderzoeksgebieden verdeeld:

1. Levensduurvoorspelling voor funderingen

Onze aandachtsgebieden omvatten:

  • Modellering en testen van corrosievermoeiing van basismateriaal en gelaste verbindingen;
  • Het combineren van data, modellen en probabilistische methoden voor het voorspellen van de resterende levensduur van geboute ringflensverbindingen;
  • Ontwikkeling van op maat gemaakte testopstellingen voor verschillende schalen, van proefstuk tot grote componenten.

2. Voorspelling van de levensduur van composietbladen

Onze aandachtsgebieden omvatten:

  • Modelleren en testen van kritieke faalmodi van windturbinebladen, zoals het falen van dikke lijmnaden of delaminaties onder mixed-mode belasting;
  • Ontwikkeling van tools voor schade-detectie in composietstructuren op basis van monitoringsdata;
  • Voorspelling van de resterende levensduur van windturbinebladen met behulp van model-updates op basis van data van operationele bladen offshore.

3. Grote drijvende constructies

Onze aandachtsgebieden omvatten:

  • Modellering en testen van (componenten van) dynamische stroomkabels voor grote drijvende zonneplatforms en drijvende windturbines;
  • Belastingsbepaling in meerlijnen voor grote drijvende zonneplatforms en drijvende windturbines.

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO ontwikkelt detectiesysteem ter bescherming kabels en pijpleidingen op zeebodem

Informatietype:
Nieuws
6 juni 2024
TNO heeft met succes een methode ontwikkeld en getest om automatisch maritiem verkeer met donkere vezels te detecteren voor het bewaken en beschermen van kritieke infrastructuur op de zeebodem van de Noordzee.

Betere betrouwbaarheid windturbinebladen door innovatieve monitoring en digital twin-technologie

Informatietype:
Nieuws
8 april 2024

Werkelijke methaanuitstoot schepen op LNG hoger dan huidige regelgeving veronderstelt

Informatietype:
Nieuws
25 januari 2024

Varen op groene methanol binnenkort mogelijk; internationaal beleid vormt obstakel

Informatietype:
Nieuws
17 april 2023

Koning bezoekt Noordzee voor de toekomst van energie

Informatietype:
Nieuws
25 augustus 2022