Onze kijk op gezondheid

Thema:
Gezonde samenleving

De gezondheid van de burger fysiek én mentaal verbeteren. Dat is onze ambitie. Daar is innovatie en een nieuwe kijk op gezondheid en de gezondheidszorg voor nodig. Onze leefomgeving speelt een belangrijke rol. Want gezondere leefomgevingen voorkomen bijna een kwart van de wereldwijde ziektes.

De Nederlandse overheid heeft voor de komende jaren een aantal missies opgesteld. Met als doel dat in 2040 alle Nederlanders ten minste 5 jaar langer in goede gezondheid leven. Ook moet er een kleiner verschil zijn tussen de gezondheid in de laagste en hoogste economische groepen. De ambitie is dat deze gezondheidsverschillen met 30 procent zijn afgenomen.

5 belangrijke speerpunten van een gezonde samenleving

Bij TNO willen we aantoonbaar bijdragen aan deze missies. Samen met overheidsinstanties, kennisinstituten en bedrijven ontwikkelen we technologische en sociale innovaties die de gezondheid en professionele inzetbaarheid verbeteren. Zo leveren we een bijdrage aan een gezonde, vitale en productieve bevolking, lagere zorgkosten en meer economische groei. Daarbij richten we ons op 5 belangrijke speerpunten.

1. Effectieve preventie en gedragsinterventie

We leveren een aantoonbare bijdrage aan het behoud van gezondheid en het halveren van leef- en werkgerelateerde ziekten. Door deze ziekten te voorkomen of te genezen leiden veel mensen een kwalitatief beter leven en besparen we veel geld. Daarom dragen wij onder andere bij aan het ontwikkelen van innovaties die patiënten helpen om hun leefstijl te veranderen.

2. Gepersonaliseerde (digitale) gezondheids- en leefstijlinterventies

We vinden dat gepersonaliseerde preventie, behandelingen en (digitale) ondersteuning de norm moeten zijn. Want iedereen is anders. Lichamelijk maar ook qua genetische achtergrond, mentale gezondheid en sociale context. Daarom ontwikkelen we op maat gemaakte technologische oplossingen en kaders. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde pillen. Ook richten we ons op modellen om data samen te brengen in persoonlijke en begrijpelijke adviezen.

3. Snellere, betere en goedkopere medicijnontwikkeling

We willen dat de gezondheidszorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk blijft. Daarom moet het maken van geneesmiddelen sneller, beter en goedkoper worden. Bij TNO ontwikkelen we hiervoor technologieën en modellen en zorgen we dat deze bruikbaar zijn voor farmaceutische en biotechnologische bedrijven.

4. Gezonde innovatieve werkomgeving

We dragen bij aan een gezonde werkomgeving met safe-by-design-oplossingen, gedragsinterventies en modellen die de effecten op de gezondheid laten zien. Ook werken we mee aan innovaties om het binnenklimaat te voorspellen en te regelen. Denk aan sensoren die je laten weten of je gevaarlijke stoffen binnenkrijgt. Daarnaast werken we aan een inclusieve, duurzame en flexibele arbeidsmarkt. Zo blijven medewerkers gezond en kunnen zij langer werken.

5. Gezonde leefomgeving

De omgeving waarin we opgroeien, wonen, werken, sporten, slapen en ontspannen, beïnvloedt onze gezondheid. De combinatie van blootstellingen aan vervuilde lucht en geluidshinder heeft bijvoorbeeld een sterke invloed op ons. Bij TNO werken we met fieldlabs waarin we door monitoring van giftige stoffen en modellering een leefomgeving realiseren die goed voor ons is. Dit doen we bijvoorbeeld met onderzoek naar het binnenklimaat (gezonde gebouwen), emissiemetingen en emissieverspreidingsmodellen. Maar ook met monitoring van luchtkwaliteit vanuit de ruimte, blootstellingsbepaling en door het effect van blootstelling te verklaren.

Zo werken wij aan een gezonde samenleving

37 resultaten, getoond 1 t/m 5

ENGAGE: Patiëntgerichte technologie voor een beter inzicht in ziekte

Informatietype:
Insight
18 september 2023

Het ENGAGE-consortium richt zich op het ontwikkelen van digitale biomarkers voor Type 2 Diabetes-patiënten om de ziekteprogressie te monitoren en zelfmanagement en preventie mogelijk te maken.

Tijdmakers: minder lang wachten op een nieuw medicijn dankzij AMS

Informatietype:
Insight
10 augustus 2023

In deze aflevering spreken we tijdmaker Wouter Vaes, onderzoeker op het gebied van microdosing en microtracer studies, over hoe hij met AMS-technologie de ontwikkeltijd van nieuwe medicijnen met jaren kan versnellen.

Succesvol nieuwe technologie implementeren? Zo doe je dat

Informatietype:
Insight
7 juli 2023

Wil je graag nieuwe technologische ontwikkelingen inzetten binnen je organisatie? Het succes daarvan is sterk afhankelijk van de manier waarop medewerkers daarmee omgaan. Wouter van der Torre, onderzoeker op het gebied van productiviteit en duurzame inzetbaarheid bij TNO, geeft vier slimme tips.

Vier baanbrekende inzichten: de toekomst van werk

Informatietype:
Insight
20 juni 2023

Gaat de opkomst van kunstmatige intelligentie en robotica zorgen voor een werkloosheidsgolf, of hebben we straks juist een robot als collega? Steven Dhondt, senior onderzoeker bij TNO en hoogleraar aan de KU Leuven, deelt zijn visie over de toekomst van werk.

TNO-blik op 2030: Medicijnen 2 jaar sneller ontwikkeld

Informatietype:
Insight
16 juni 2023

Om de kwaliteit van leven te verhogen, levens te verlengen en zorgkosten te verlagen, moeten nieuwe medicijnen sneller en goedkoper beschikbaar worden. We helpen door het ontwikkelproces van geneesmiddelen nog dit decennium met twee jaar te versnellen. Zo dragen we samen bij aan het leven van morgen.