Samen met Europese partners gaat TNO toeleverketens helpen inspelen op door Covid gewijzigde vraag
TNO gaat de komende twee jaar samenwerken met een groep van 23 Europese partners waaronder het Nederlandse Brainport Industries: de netwerkorganisatie voor high-tech toeleveranciers in de high-tech industrie, in het Eur3ka-project. Het doel is om vraag en aanbod voor toeleveranciers op peil te houden wanneer deze verstoord is geraakt door Covid-19.
De Nederlandse maakindustrie is hard geraakt door de pandemie: door nationale lockdowns vallen delen van Europese toeleverketens weg en de vraag in bepaalde sectoren is nog nooit zo sterk gewijzigd. Tegelijkertijd is er veel druk op de maakindustrie om de productie op te schalen van medische producten zoals beademingsapparaten en beschermingsmiddelen. TNO heeft uitgebreide ervaring in het digitaliseren van de Nederlandse maakindustrie en wil met dit project een bijdrage leveren om toeleverketens veerkrachtiger en flexibeler te maken.
Eur3ka
Kernpunt in het nieuwe onderzoek, genaamd Eur3ka, is het zeker stellen van vraag en aanbod in toeleverketens, ook wanneer deze door bijvoorbeeld COVID-19 verstoord raken. Hierbij staat centraal om bedrijven mogelijkheden te bieden om sneller in te spelen op nieuwe eisen en wensen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld wanneer een toeleverancier in de automotive sector door wegvallende vraag snel moet kunnen omschakelen naar de productie van medische beademingsapparatuur. Het bedrijf kan zo ondanks de dalende vraag blijven produceren en levert ook gelijk een bijdrage in de strijd tegen de COVID-pandemie. Het is dan essentieel om razendsnel samenwerkingen te kunnen opzetten met de benodigde toeleveranciers.
John Blankendaal, directeur Brainport Industries: "Eur3ka biedt ons de mogelijkheid om de ketens weerbaar te maken door de inzet van ons data deel platform Smart Connected Supplier Network". Het Eur3ka ontvangt steun van het Europese Horizon 2020 programma voor het herbruikbaar maken van industriële toeleverketens onder subsidieovereenkomst 101016175.
Eur3ka sluit naadloos aan op de Europese ambitie om de industrie verder te digitaliseren als is beschreven in de European Strategy for Data, het rapport Towards a common European data spacewaarin de ambitie voor een open Europees datadeel platform wordt uiteengezet, en het Europees COVID-19 herstelfondsvoor een veerkrachtige economie.
Smart Connected Supplier Network
Nederlandse maakbedrijven staan bekend voor het opzetten van sterke internationale samenwerkingen om zo complexe high-tech producten te ontwikkelen zoals medische beademingsapparaten. TNO investeert al jaren in het digitaliseren van de Nederlandse maakindustrie middels de Smart Industry Roadmap. Een van de concrete successen uit de Smart Industry Roadmap is het fieldlab Smart Connected Supplier Network (SCSN) waar 300 maakbedrijven digitaal order en technische informatie uitwisselen in toeleverketens via een van de 10 aangesloten Service Providers.
We willen SCSN inzetten binnen Eur3ka om toeleverketens veerkrachtiger te maken door de samenwerking tussen maakbedrijven te intensifiëren. Gezamenlijk met de projectpartners wordt er een sterk schaalbaar informatieuitwisselingsnetwerk opgezet gebaseerd op bestaande industriestandaarden zoals International Data Spaces. Verder wil het project een duidelijke link maken met het Europees GAIA-X initiatief.

Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud van start
Vanaf vandaag kunnen bedrijven bij het 'Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud' terecht voor kennis en expertise deling voor datadeel- en cloud vraagstukken. Ontdek meer.


Intensief stikstofonderzoek in en rond het Liefstinghsbroek
Zes onderzoekspartijen meten twee jaar lang de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak in en rond het Natura2000 gebied het Liefstinghsbroek.


HERACLES project voor benutten gezondheidsdata van start
In het HERACLES project werken we gezamenlijk aan het toegankelijk maken van patiëntdata. Met behoud van privacy, door privacy enhancing technologies.


Nederland en Europa digitaal steeds afhankelijker van VS en China
Op vrijwel alle digitale fronten zijn Nederland en Europa te afhankelijk geworden van niet-Europese landen. Meer dan 90% van de Europese data staat op Amerikaanse servers opgeslagen en het merendeel van de digitale infrastructuur is in handen van een beperkt aantal niet-Europese leveranciers. Om die afhankelijkheid te verkleinen moet de invloed op het design en het gebruik van digitale technologieën en de data die daarmee gegenereerd en verspreid wordt vergroot worden, zowel op nationale als Europese schaal. Beleidsmakers, het bedrijfsleven en kennisinstellingen kunnen bijdragen door op technologisch, zakelijk en beleidsvlak samen te werken aan de ontwikkeling en implementatie van technologieën, die digitale soevereiniteit als ontwerp principe hanteren. Dat schrijft TNO in een nieuw paper over de digitale soevereiniteit van Nederland en Europa. Op maandag 20 juni worden de inzichten uit het paper uitgediept tijdens het ECP Deelnemersspecial - Digitale Soevereiniteit.
Betere triage dankzij 5G-video en datafeed van ambulances
Het gebruik van realtime video en vitale data verbetert de beoordeling in noodsituaties aanzienlijk in vergelijking met de huidige communicatie met alleen audio. Dit blijkt uit een onlangs afgeronde 5Gtest uitgevoerd door TNO, telemedicine-bedrijf RedZinc en AmbulanceZorg Groningen. Hierin is onderzocht in hoeverre een patiënt op afstand beter kan worden beoordeeld met behulp van audio-video verbinding en/of monitoring van vitale functies op basis van 5G.