TNO en Goodyear samen op zoek naar betere en ‘intelligente’ ABS-banden
Als het ABS-systeem van een auto ingrijpt bij een remactie, zoekt het systeem naar het maximale remvermogen van het voertuig gegeven de omstandigheden, het wegdek en de banden. Door de wielen net niet te laten blokkeren is de wrijving van een beperkt aantal vierkante centimeters rubber met het wegdek en daarmee het remvermogen maximaal, terwijl het voertuig bestuurbaar blijft.
Het samenspel tussen banden en ABS regeling is cruciaal. Eerdere verkennende studies van Goodyear geven aan dat als de ABS regeling de actuele gesteldheid van de band meeneemt in de remdosering dat een aanzienlijk positief effect op de remweg kan hebben. Zeker over de hele levensduur van de banden beschouwd.
TNO en Goodyear gaan met een demonstratievoertuig bestuderen hoe groot de toegevoegde waarde in de praktijk is. De door TNO zelf ontwikkelde ABS-regeling, die in tegenstelling tot OEM ABS systemen, volledig aanpasbaar en te kalibreren is zal een belangrijke rol spelen in dit onderzoek. Daaraan koppelen Goodyear en TNO hun jarenlange kennis en ervaring van bandentechnologie en -weggedrag.
Samenwerking
Chris Queen, senior director, innovation technology van Goodyear en Ellen Lastdrager, Managing Director van TNO Mobiliteit en Logistiek ondertekenden de overeenkomst voor deze samenwerking. Begin 2022 hopen Goodyear en TNO hun eerste resultaten te presenteren.
Ellen Lastdrager: “TNO richt zich op het verhogen van de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van mobiliteit en logistiek. Het onderzoek van TNO en Goodyear gaat in essentie over die momenten dat iedere centimeter minder remweg het leven van verkeersdeelnemers kan redden.”
"Er liggen geweldige kansen als je kijkt naar de informatie die de ‘connected’ band aan het voertuig kan overbrengen", zegt Chris Queen, Goodyear senior director, innovation technology. "TNO deelt onze toewijding voor een betere toekomst en we zijn verheugd om dit onderzoek en het demo-voertuig vooruit te helpen om te zien hoe we de prestaties kunnen blijven verbeteren."
Optimaliseren gedrag automatische hulpsystemen
Informatie over bandgesteldheid en wegcontact, beschikbaar gemaakt door intelligente banden, vergroot de veiligheid. Auto’s worden steeds intelligenter en krijgen steeds meer ondersteunende systemen. Daarmee wordt het onvermijdelijk dat informatie over de vier banden een steeds belangrijkere rol gaat spelen in het veiligheid en regeltechniek.
Dat geldt zeker voor voertuigapplicaties zoals AEB (Autonomous Emergency Braking) en support functies zoals ACC (Adaptive Cruise Control) Op basis van de betere en actuele bandeninformatie is bijvoorbeeld te bepalen of het glad is of dat een band versleten is. Een ACC systeem kan dan de volgafstand ten opzichte van zijn voorganger vergroten of een AEB systeem kan eerder een noodremming inzetten.
Op een betaalbare, betrouwbare en veilige manier voorziet TNO in slimme oplossingen om de veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie op de weg te verbeteren.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
6x leefbare steden dankzij smart mobility
In 2030 woont 60% van de wereldwijde bevolking in stedelijk gebied (UN). Dat vraagt om een andere stedelijke inrichting. Hoe vergroot je de leefbaarheid in de stad? Deze voorlopers zetten smart mobility toepassingen in.


XCARCITY: effectieve digital twins voor de autoluwe stad van morgen
De duurzame bereikbaarheid van stedelijke regio’s komt in gevaar door de toenemende druk op de schaarse vierkante meters. Met XCARCITY gaat TNO samen met ruim dertig partners realistische ‘digital twins’ ontwikkelen voor smart mobility-toepassingen, om nog betere keuzes te kunnen maken voor de leefbare stad van morgen.


Logistieke hubs voor emissievrije stedelijke distributie
Bijna dertig grote steden sturen aan op een geleidelijk verbod op fossiele bedrijfswagens vanaf 2025. Het gebruik van ‘white label’ hubs kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan minder emissies, minder voertuigen, efficiëntere bewegingen voor vracht en diensten in de steden.


Urban Strategy: local digital twins voor duurzame mobiliteit en leefbare steden
Het is een uitdaging voor steden om verschillende functies te plannen en tegelijkertijd aan maatschappelijke doelen te voldoen. Hoe zorgen we voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving en duurzaam, veilig en toegankelijk vervoer voor iedereen?


Tijdmakers: Urban Strategy brengt knelpunten in kaart bij stadsuitbreiding
In deze aflevering spreken we Tijdmaker Jeroen Borst, Cluster manager Societal Impact over hoe de Urban Strategy tool mobiliteitsimpact van stedelijke uitbreiding in kaart brengt.

