FEDICE laat Defensie en haar partners eenvoudig, beheersbaar en veilig digitaal informatie delen
Tijdens missies is het cruciaal dat Defensie belangrijke actuele informatie kan uitwisselen met hulporganisaties, lokale overheden en andere civiele partijen. Maar deze partners maken geen onderdeel uit van het beveiligde Defensienetwerk.
FEDICE – een acroniem voor Federated Digital Collaboration Environment – zorgt ervoor dat Defensie en haar partners toch eenvoudig, beheersbaar en veilig digitaal informatie kunnen delen.
TNO en CGI hebben de afgelopen twee jaar in gezamenlijkheid voor Defensie aan dit NTP (Nationaal Technologie Project) gewerkt. Zij ontwierpen een slim platform gericht op informatiemanagement in federaties. Het platform maakt het mogelijk om snel ad-hoc samenwerkingen met hulporganisaties en andere partners op te zetten, waarbij data bij de bron blijft. FEDICE geeft ondersteuning bij het delen van informatie naar behoefte.
Veilig data delen met niet-militaire partijen
"Waar in missiegebieden nu nog kansen worden gemist, zien wij met FEDICE een toekomst mogelijk waarin belangrijke informatie snel, makkelijk en veilig wordt gedeeld met niet-militaire partijen, zoals hulporganisaties en lokale overheden." - Kolonel M.W.G. (Marc) Jacops, hoofd afdeling G6 van 1 (DEU/NLD) Corps in Münster.
Bij dit alles wordt rekening gehouden met informatievertrouwelijkheid, zodat data niet bij verkeerde partijen terechtkomt. Bovendien is via logging te zien welke data op welk tijdstip in welke versie is gedeeld. Het ontwikkelde prototype is eerder dit jaar succesvol beproefd tijdens een grootschalige oefening van de 13e Lichte Brigade van de Koninklijke landmacht. Aantoonbaar is een mooie stap van theorie naar praktijk gezet.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Automated Vulnerability Research
Al in vroeg stadium softwarekwetsbaarheden identificeren en risico’s beheersen? Dat kan met Automated Vulnerability Research (AVR). AVR van grote waarde.


Milieu-effecten van sonar
Zeezoogdierenonderzoek is een belangrijke spin-off van het werk van de afdeling Acoustics en Sonar.


Actieve sonar met lage frequentie
TNO heeft ruim dertig jaar praktijkervaring met Low Frequency Active Sonar voor bescherming tegen onderzeeboten. Ontdek wat we met LFAS doen voor Defensie.


Het oceaanmilieu
Dverse civiele partijen maken gebruik van onze expertise op het gebied van oceaanmilieu, o.a. de scheepvaart, de offshore-industrie, havens en bouwbedrijven.


Maritieme operaties op en onder water
TNO werkt aan het veiliger en efficiënter maken van maritieme operaties. Dit doen we zowel op het water als onder water.

