
3D Farma Printing: Gepersonaliseerde geneeskunde begint hier
Het is vaak een tijdrovende klus om voor elke patiënt – van baby tot volwassene – de juiste dosering en het juiste afgifteprofiel van medicijnen samen te stellen. In een gezamenlijke samenwerking gaan Erasmus MC en TNO deze uitdaging aan met behulp van technologie. Ze hebben een gespecialiseerde 3D Farma Printer ontwikkeld voor onderzoek en testen bij patiënten in een klinische omgeving. De printer is inmiddels geïnstalleerd in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.
“Elke dag worstelen we met de juiste dosering voor kinderen. Deze printer kan daar echt een oplossing voor bieden.”
Behandeling op maat voor elke patiënt
Een baby van een paar kilo heeft een andere medicatiedosering nodig dan een volwassen patiënt van 110 kilo. Toch zijn medicijnen vaak slechts beschikbaar in een paar standaarddoseringen. Ziekenhuismedewerkers moeten deze doseringen daarom handmatig aanpassen aan de behoeften van elke patiënt. Dat is een tijdrovend proces. Met medicijnproductie op aanvraag, direct op de zorglocatie, is het nu mogelijk om doseringen specifiek af te stemmen op elke patiënt. Zo kunnen nauwkeurige, gepersonaliseerde behandelingen efficiënter en gemakkelijker worden toegediend.
De 3D Farma Printer kan medicatie automatisch en op aanvraag produceren, volledig afgestemd op de specifieke en unieke behoeften van elke patiënt. Het afgifteprofiel, de grootte en de vorm van het pilletje kunnen worden aangepast. In de toekomst zouden zelfs meerdere medicijnen in de juiste doseringen gecombineerd kunnen worden in één enkele pil.
Een stap naar de toekomst
Nu de 3D Farma Printer is geïnstalleerd, kan het Maasstad Ziekenhuis beginnen met de productie van verschillende medicijnen. In het najaar van 2025 is men van plan daadwerkelijk patiënten te gaan behandelen met deze medicijnen. Het is het begin van een nieuw tijdperk van gepersonaliseerde medicatie op aanvraag. Bekijk de video voor meer informatie.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
3D-voedselprinten: is dit de toekomst van ons eten?


3D-geprinte voeding: de toekomst van gepersonaliseerd eten


Komen plantaardige eiwitten straks gewoon uit de 3D printer?


De toekomst van 3D-geprint voedsel


3D-printen voor flexibele productie van medicatie op maat

