TNO maakt inschatting van CO2-opslagcapaciteit onder Noordzee
De Europese Commissie en de Nederlandse overheid willen in 2050 klimaatneutraal zijn. Voor het broeikasgas CO2 betekent dit, dat uitstoot zoveel mogelijk wordt vermeden en dat de resterende uitstoot wordt gecompenseerd door het uit de atmosfeer te verwijderen. Hiervoor is het afvangen van CO2 bij industrie en vervolgens permanente opslag in de ondergrond essentieel. Uit onderzoek van TNO blijkt dat lege gasvelden onder de Noordzee een opslagcapaciteit bieden voor tientallen jaren.
Lege gasvelden en aquifers bieden mogelijkheden
Daarnaast zijn aquifers onder de Noordzee een aanvullende optie voor CO2-opslag, met het oog op een mogelijke internationale vraag naar opslagcapaciteit. Een aquifer, ook wel een watervoerend pakket genoemd, is een laag in de ondergrond die uit poreus gesteente of sediment, zoals zand of grind bestaat. Een aquifer kan water (en soms ook andere vloeistoffen of gassen) opslaan en doorlaten. Dankzij deze eigenschappen kan er stroming plaatsvinden binnen een aquifer.
Lees de rapporten
Benieuwd naar het onderzoek naar lege gasvelden onder de Noordzee? Lees dan het rapport "CO2-opslagcapaciteit in lege gasvelden voor de kust van Nederland (pdf)"(in het Engels).
Wil je meer weten over de opslagcapaciteit van de Rotliegend aquifers? Lees dan het rapport "Een kaartgebaseerde analyse van de theoretische CO2-opslagcapaciteit in de Rotliegend aquifer voor de Nederlandse kust (pdf)" (in het Engels).
In Nederland kan CO2 ondergronds worden opgeslagen in lege gasvelden en in aquifers onder de Noordzee. Vanwege maatschappelijk belang en beleidsmatige keuzes wordt in Nederland alleen opslag onder de Noordzee overwogen, en niet op land.
De Geologische Dienst Nederland van TNO heeft een onderzoek voor het Ministerie van Klimaat en Groene Groei uitgevoerd om een inschatting te maken van de opslagcapaciteit. Hierbij is rekening gehouden met recente ontwikkelingen op het gebied van de hoeveelheden aan CO2 die in Nederland zowel opgeslagen (opslagcapaciteit) als getransporteerd (transportcapaciteit) kunnen worden.
CO2- opslag in lege gasvelden en aquifers
In Nederland worden projecten ontwikkeld zoals Porthos en Aramis, die CO2 willen opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Nederland heeft ruim 200 gasvelden onder de Noordzee. Berekeningen, uitgevoerd door TNO tonen dat tussen de 40 en 130 velden mogelijk geschikt zijn voor CO2 opslag, en dat hierin zo’n 1260 tot 1750 miljoen ton CO2 opgeslagen kan worden.
Ook in aquifers kan CO2 worden opgeslagen. Volgens een eerste schatting van TNO kan er in de Rotliegend gesteentelaag, die als aquifer geschikt is, maximaal 990 tot 3650 miljoen ton CO2 worden opgeslagen. De Rotliegend aquifers bestaan voornamelijk uit zandsteen. Het heeft hierdoor als eigenschap dat het vloeistoffen en gassen kan doorlaten waardoor het geschikt is voor opslag.
Om deze capaciteit te realiseren is de ruimtelijke ordening op de Noordzee cruciaal. Wanneer ruimte voor andere doeleinden (zoals windparken) bestemd wordt, neemt de totale opslagcapaciteit af.
Internationale vraag naar opslagcapaciteit
De mogelijkheden voor CO2 opslag binnen Europa wisselen per land. In bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en België zijn de mogelijkheden voor grootschalige opslag van CO2 beperkt ten opzichte van Nederland. Afvang van CO2 uit deze landen zal waarschijnlijk leiden tot een veel grotere vraag naar CO2 opslagcapaciteit onder de Nederlandse Noordzee. CO2 opslag in aquifers kan in dit geval uitkomst bieden in de vorm van extra capaciteit om aan deze vraag te voldoen.

Geologische Dienst Nederland
Het onderzoek naar de CO2 opslagcapaciteit in lege gasvelden en aquifers onder de Noordzee is door de Geologische Dienst Nederland (TNO-GDN) uitgevoerd. Binnen TNO is de GDN georganiseerd als het onafhankelijke kennis- en onderzoekscentrum van de ondergrond.
TNO-GDN verzamelt gegevens over onder meer bodemsamenstelling, geologische opbouw van de ondergrond, grondwater, draagkracht van de grond en mijnbouw. Ook informeert en adviseert ze overheden, het bedrijfsleven en de samenleving over gebruik van de ondergrond.
Tot slot verricht ze innovatief onderzoek naar bijvoorbeeld geothermie. Op die manier draagt TNO GDN bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie, bodemdaling en grondstoffenschaarste.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Gasproductie daalt minder hard dan afgelopen 10 jaar


Toename groei aardwarmteproductie in 2024


De Noordzee als energiehart van Europa vraagt om slimme keuzes


Symposium Methaanemissies in de Noordzee
‘Geology of the Netherlands’: de rijkdom aan kennis onder onze voeten

