Nederlandse partners starten bouw klimaatsatelliet TANGO

Thema:
Ruimtevaart en wetenschappelijke instrumentatie
9 juli 2025

Vandaag starten ISISPACE, TNO, SRON en KNMI met de bouw van de Twin Anthropogenic Greenhouse gas Observers (TANGO). Dit is een satellietsysteem van de European Space Agency (ESA) dat wereldwijd broeikasgasemissies van CO2 en methaan meet op bronniveau. TANGO bouwt voort op de succesvolle TROPOMI satellietmissie. TANGO gaat een grote stap verder: bronnen verantwoordelijk voor zo’n 70% van de broeikasgasemissies worden in kaart gebracht, TROPOMI brengt slechts 5% in beeld en meet van de broeikasgassen alleen methaan. TANGO meet de broeikasgasuitstoot van individuele bronnen zoals energiecentrales, vuilnisbelten en fabrieken.

TANGO bestaat uit twee wendbare satellieten van ieder 25 kg die samen om de aarde draaien. Eén satelliet meet CO2- en methaanuitstoot en de andere stikstofdioxide. Op deze manier meet TANGO elke vier dagen de uitstoot van 150 tot 300 grote, industriële faciliteiten en energiecentrales. Dit levert beelden op van emissiepluimen met een resolutie van 300 x 300 meter.

Nederlandse partners

TANGO is een ESA-missie die is ontwikkeld door een Nederlands consortium. ISISPACE leidt de implementatie en is verantwoordelijk voor de satellieten, lancering en operaties van de twee satellieten. TNO ontwikkelt en bouwt de instrumenten die de metingen van CO2, methaan en NO2 verzorgen en werkt aan een emissieatlas voor broeikasgasuitstoot. SRON en KNMI hebben de wetenschappelijke leiding over het project en ontwikkelen de algoritmen voor het afleiden van de gasconcentraties. SRON ontwikkelt detectorelektronica en het grondsegment voor de operationele dataverwerking. TANGO is een ESA Scout-missie, ontwikkeld binnen het FutureEO-programma van ESA. Als ESA-lidstaat levert het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken een financiële bijdrage aan de missie. De missie is tevens het resultaat van advies en uitvoering van het ruimtevaartbeleid door het Netherlands Space Office.

Kansen voor Nederland

Nederland heeft al meer dan 40 jaar een sterke internationale positie op het gebied van aardobservatie en satellietmissies. Met de ontwikkeling van TANGO wordt dit bewezen. De bouw en lancering van TANGO bieden niet alleen kansen voor de Nederlandse industrie maar zorgen er ook voor dat Nederland zijn internationale toppositie in aardobservatie van de atmosfeer verder kan uitbouwen en een unieke positie opbouwt in het aanleveren van klimaatdata. Het contract voor TANGO tussen ESA en hoofdaannemer ISISPACE is op 26 juni ondertekend in Wenen tijdens het ESA Living Planet Symposium.

Laat je verder inspireren

37 resultaten, getoond 1 t/m 5

De onzichtbare kracht achter ons dagelijks leven

Informatietype:
Artikel
1 mei 2025
Dagelijks werken duizend Nederlanders aan baanbrekende ruimtevaarttechnologie, zoals TNO’s bijdrage aan satellieten die wereldwijd luchtvervuiling en klimaatverandering in kaart brengen.

TNO-technologie geselecteerd voor secundaire spiegel van W. M. Keck Observatory

Informatietype:
Nieuws
20 februari 2025

Eerste Nederlandse hybride quantumkanaal voor veilige communicatie succesvol tot stand gebracht

Informatietype:
Nieuws
13 februari 2025

Diepzeetelescoop detecteert neutrino met hoogste energie ooit gemeten

Informatietype:
Nieuws
13 februari 2025

TU/e benoemt TNO’er Niek Doelman tot hoogleraar regeltechnologie voor optische golven

Informatietype:
Nieuws
18 december 2024