Informatietype:
Evenement
Thema:
Smart manufacturing
Unit:
High Tech Industry

Data delen in de cloud volgens Europese standaarden

In Europa wordt gewerkt aan nieuwe technische standaarden voor het delen van data. Hoe kun je daar praktisch mee aan de slag in je bedrijf? Dat en meer ontdek je in dit webinar.

Startdatum:
Tijd:
15:00 -
Locatie:
Online
Kosten:
Gratis

Via zogenaamde ‘data spaces’ wordt het mogelijk om – met behoud van controle – data te delen met andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld klanten of toeleveranciers. Vaak gebeurt dat via de cloud. TNO werkt in Europa samen aan de standaarden hiervoor, zoals Gaia-X en International Data Spaces. En in Nederland werken we aan tal van toepassingen waar datadeling van belang is. Denk aan industriële toeleverketens, binnen de overheid of in de gezondheidszorg.

In dit webinar nemen we je mee in deze ontwikkeling en leggen we uit hoe je als bedrijf hierbij kunt aansluiten. Meld je nu aan voor het webinar.

Programma

In dit webinar beantwoorden we de volgende vragen: Wat zijn de Europese ontwikkelingen op het gebied van datadeling en cloud? Welke standaarden spelen hierbij een belangrijke rol? Hoe kan je als bedrijf of als datadeel-initiatief hier op inspelen? Welke open source componenten zijn beschikbaar om je op weg te helpen? En hoe kun je hier ondersteuning bij krijgen?

Welkom

Door Nienke Dijkstra, Directeur MKB

Data space: wat is het en hoe kun je er bij aanhaken?

Matthijs Punter presenteert de Europese ontwikkelingen.

  • Wat zijn data spaces?
  • Welke nieuwe wetgeving komt er aan en wat is de impact daarvan voor bedrijven?
  • Welke technische ontwikkelingen zijn er waar bedrijven op kunnen inspelen?

Gaia-X en International Data Spaces

Maarten Kollenstart neemt ons mee in de wereld van Data Space Connectoren en Gaia-X:

  • Hoe kun je via een Data Space Connector data delen met andere partijen?
  • Wat is de rol van digitale identiteiten en hoe garandeer je onderling vertrouwen in een Data Space?
  • Welke tools biedt TNO aan bedrijven om hiermee aan de slag te gaan?

Centre of Excellence for Data Sharing & Cloud

Markt: welke kansen biedt dit voor bedrijven?

Peter Verkoulen presenteert de uitkomsten van een marktverkenning: welke kansen liggen hier nu voor bedrijven om operationele diensten te bieden voor data spaces?

En hoe kan het recent gestarte Centre of Excellence bedrijven helpen om deze kansen te benutten?

Wrap-up

Matthijs Punter en Nienke Dijkstra bespreken de vervolgstappen na dit webinar: wat staat er de komende tijd te gebeuren in Nederland en Europa op dit onderwerp?

Matthijs Punter

De wereld van ‘data spaces’ begint steeds volwassener te worden. Als bedrijf moet je nadenken wat dit voor jou betekent. Ik hoop dat Nederlandse aanbieders van software en clouddiensten hier op inspringen. Er liggen echt grote kansen om hiermee nieuwe toepassingen mogelijk te maken!

Matthijs Punter

Senior onderzoeker Data Ecosystems bij TNO

Peter Verkoulen

Via het Centre of Excellence for Data Sharing & Cloud brengen we partijen bij elkaar die door datadeling en cloudiensten nieuwe toepassingen mogelijk maken. Er is via ons gerichte ondersteuning beschikbaar voor Nederlandse bedrijven die daar aan willen deelnemen.

Peter Verkoulen

Programmadirecteur Centre of Excellence for Datasharing & Cloud bij TNO

Maarten Kollenstart

In internationale werkgroepen hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan de nieuwe standaarden voor data spaces en cloud. De markt voor aanbieders om hiermee nieuwe diensten te bouwen ontwikkelt zich snel. Ik ben er trots op dat we dat nu ook écht in de praktijk kunnen brengen.

Maarten Kollenstart

Software-architect bij TNO

Nieuwe wetgeving, nieuwe technologie, nieuwe mogelijkheden

Tot nu toe wordt data vooral opgeslagen in centrale cloud omgevingen. Vanuit de EU is er nu nieuwe wetgeving op komst (Data Act, Data Governance Act) die hierop van invloed zijn. Het moet burgers en bedrijven in staat stellen om meer controle te houden op hun data: welke impact – kansen en risico’s - heeft dit voor jouw bedrijf?

Tegelijkertijd worden er nieuwe technologieën ontwikkeld die het makkelijker maken hier mee om te gaan, zoals Gaia-X en International Data Spaces. TNO ontwikkelde referentie-implementaties hiervan, die we beschikbaar stellen aan geïnteresseerde softwareontwikkelaars. Hiermee kunt u nieuwe ideeën opdoen voor product- en dienstinnovaties.

De ontwikkelingen zijn relevant voor bedrijven die nu of in de toekomst data delen (met bijvoorbeeld klanten of toeleveranciers), softwareontwikkelaars en aanbieders van clouddiensten.

Benieuwd wat TNO voor jouw bedrijf kan betekenen?

Boek een gratis en vrijblijvend intake-gesprek

Laat je verder inspireren

1 resultaat

De invloed van technologie op werk

Informatietype:
Podcast
3 juli 2023
2 afleveringen
In deze podcastreeks gaan TNO onderzoekers met partners in gesprek over de invloed van technologie op werk.