Rendabel produceren biomethanol uit laagwaardig afval

Thema:
Circulaire grondstoffentransitie
2 mei 2025

Methanol kan in potentie een grote rol spelen in de energietransitie als het niet langer wordt geproduceerd uit fossiele bronnen, maar uit overtollige reststromen uit onder meer land- en bosbouw. De markt van methanol vervijfvoudigt naar verwachting tussen nu en 2050 tot 500 miljoen ton per jaar. De productie ervan verduurzamen draagt fors bij aan het terugdringen van CO2 in de atmosfeer. TNO onderzoekt met het Noorse Equinor, de grootste methanolproducent van Europa, wat de rol van vergassing daarin kan zijn.

Uitgebreide testen

“In ons biobrandstoffen lab hebben we verschillende technologieën voor het efficiënt produceren van biomethanol ontwikkeld en uitgebreid getest”, vertelt Berend Vreugdenhil, senior onderzoeker duurzame brandstoffen bij TNO.

“Het vergassen van biomassa is de basis van de technologie. Daarbinnen zijn veel variaties mogelijk, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben als het gaat om efficiency, kosten en opbrengsten. In ons lab kunnen we via uiteenlopende routes uit biomassa duurzame brandstoffen maken zoals methanol. Daarmee kunnen sectoren als weg- en watertransport en luchtvaart, die nu voornamelijk gebruik maken van fossiele brandstoffen, verder verduurzamen.”

Grote stap zetten

De vergassingstechnologie die TNO heeft ontwikkeld om uit reststromen als landbouwafval en sloophout biomethanol te maken, is op zich klaar. In het lab is aangetoond dat het werkt en dus zou het bedrijfsleven ermee aan de slag kunnen. Maar zo simpel ligt het niet. De stap van lab naar rendabele productie is nog groot. Daarom is TNO blij dat een gerenommeerde partner als Equinor geïnteresseerd is deze in de praktijk te testen.

Vergassingstechnologie

Equinor heeft vergassing geïdentificeerd als een belangrijke route om groene methanol te kunnen gaan produceren. Daarbij wordt gekeken naar verschillende grondstoffen, zoals houtachtige afvalstromen. Aan TNO antwoord te geven op vragen als: onder welke condities moet je deze stromen vergassen, welke kwaliteit heeft het groene gas, hoe is dat optimaal op te werken tot methanol, welke risico’s zijn er technisch en financieel?

tno_edv1934

"De ruime beschikbaarheid en gunstige prijs van houtachtige reststromen zoals bagasse maken grootschalige productie van biomethanol aantrekkelijk, wat leidt tot duurzame brandstoffen, plastics, cosmetica en diverse marktkansen."

Berend Vreugdenhil

Senior onderzoeker duurzame brandstoffen, TNO

Geweldige mogelijkheden

Door houtige reststromen te vergassen ontstaan hoogwaardige biobrandstoffen. Het vergassingsgas wordt gereinigd en via een zogeheten steam methane reformer (SMR) omgezet in een schoon synthesegas. Dat is met behulp van TNO-technologie vervolgens te converteren naar methanol of duurzame luchtvaartbrandstoffen (SAF).

Berend: “Met Equinor gaan we de technologie in de praktijk toepassen en daarbij een sluitende businesscase maken. Door de ruime beschikbaarheid en relatief gunstige prijs van houtachtige reststromen zoals bagasse is het in beginsel aantrekkelijk om biomethanol op grote schaal te gaan produceren.

En daarmee kun je duurzame brandstoffen maken, plastics, cosmetica en zo verder. Er zijn hiermee heel veel markten te bedienen. Met de sterk groeiende vraag wereldwijd liggen hier geweldige mogelijkheden.”

Voorsprong creëren

Hoewel een land als China fors inzet op de productie van biomethanol, loopt Europa op dit gebied volgens Berend technologisch nog steeds voorop. Het komt er nu op aan die voorsprong om te zetten in een economische en van hieruit een dominante speler te worden in de productie van duurzame methanol. Want de Chinese overheid laat in sneltreinvaart nieuwe productiefaciliteiten voor biomethanol bouwen.

“Nu moeten we hier gaan aantonen dat we van pilots naar commerciële productie kunnen. Het gaat dan om enorme investeringen. Dus willen wij met Equinor laten zien dat biomethanol rendabel is te produceren. Door opschaling van lab naar productie kunnen we eventuele kinderziekten eruit halen, risico’s minimaliseren en processen optimaliseren. Zo moeten we in Europa zorgen dat we de mondiale concurrentie prima aankunnen.”

Maak kennis met de expert

Laat je verder inspireren

36 resultaten, getoond 1 t/m 5

Samenwerken aan duurzame innovaties: meer impact door gezamenlijke inspanningen

Informatietype:
Insight
12 maart 2025
Gezamenlijke stappen in kunststofrecycling. Het R&D Hub-programma biedt bedrijven een unieke kans voor samenwerking aan duurzame oplossingen.

Webinar: Biobased plastics in een duurzame toekomst

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
Webinar

23 vragen over biobased plastics in een duurzame samenleving

Informatietype:
Insight
16 januari 2025

De uitdaging van het kiezen tussen duurzame materialen voor textiel

Informatietype:
Insight
16 januari 2025

Werken aan biologisch afbreekbaar plastic

Informatietype:
Insight
6 januari 2025