
Tijdmaker in beeld: Marten de Klein over zijn stage
Dit is de tijd waarin innovatie cruciaal is. Om onze wereld veiliger te maken, levens gezonder en klimaatverandering te bestrijden. TNO’ers drukken hun stempel op ónze tijd. In deze serie brengen we onze tijdmakers in beeld. Tijdmaker Marten de Klein studeert werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven én loopt stage bij TNO. “Hier werk je aan dingen die nog nergens anders bestaan.”
Van stage naar afstuderen
Marten de Klein studeert aan de TU Eindhoven en is bezig met zijn master Werktuigbouwkunde. Hij specialiseert zich in 'design for precision engineering' – de precieze mechanica. “Ik begon met drie maanden stage bij TNO. Dat beviel me zo goed, dat ik besloot mijn afstudeerstage ook hier te doen. Er is genoeg uitdaging om me nóg acht maanden mee bezig te houden.”
Goede begeleiding en zelfstandigheid
Waarom koos Marten voor een stage bij TNO? "Ik vind goede begeleiding erg belangrijk, en mijn begeleider begrijpt goed wat ik moet doen. Daarnaast wilde ik een uitdagende opdracht – dat vind ik nog belangrijker dan het onderwerp zelf. Bij TNO vond ik de vrijheid en uitdaging waar ik naar op zoek was.”
Werken aan het onbekende
Marten werkt aan laser-satellietcommunicatie, een innovatief onderwerp waar nog veel te onderzoeken valt. “Ik werk aan een onderdeel voor een satelliet. Een heleboel opties voor het design liggen bijvoorbeeld nog open. De technische uitdaging zit niet alleen in het nadenken over hoe je het probleem aanpakt maar ook dat je buiten de standaard oplossingen durft te denken en fundamenteel snapt wat het probleem is dat je probeert op te lossen. TNO is daar heel erg goed. Als stagiair krijg ik de verantwoordelijkheid én vrijheid om mee te denken. "
"Ik denk na over een machine die nog niet bestaat! Dat is gewoon heel cool. Je werkt met heel weinig informatie, maar ik heb gemerkt dat je heel ver kan komen. Als je maar goed nadenkt en de slimme mensen weet te vinden die je met goede ideeën verder helpen. Collega’s helpen je graag."
Hoe ziet de werkweek eruit als stagiair bij TNO?
“Ik werk twee dagen per week bij TNO in Delft aan een papieren studie, die uiteindelijk leidt tot een proefopstelling. Wekelijks heb ik overleg met mijn begeleider. In het begin was dat wat intensiever om het project op gang te brengen. Nu ik langer bezig ben, is er genoeg aan één uur per week om samen te sparren.”
Daarnaast schuift hij elke week aan bij een afdelingsoverleg om ervaringen uit te wisselen. “Na mijn eerste stage van drie maanden heb ik daar mijn werk gepresenteerd. Daarna hebben we nog ruim een uur erover gepraat. ‘Heb je ook dit of dit geprobeerd?’ Zo’n discussie met experts op de afdeling kan veel nieuwe inzichten geven.”
Samenwerking met collega's
Hoewel zijn project individueel is, kan Marten altijd collega's om hulp vragen die aan soortgelijke projecten werken. “Als ik vastloop kan ik bij verschillende collega's aankloppen. De sfeer bij TNO is dat iedereen elkaar wil helpen, dat is heel fijn."
Martens begeleider helpt hem om de juiste mensen te vinden wanneer hij specifieke expertise nodig heeft. "Als het nieuwe mensen zijn die ik nog niet eerder heb gesproken, dan introduceert hij me eventjes en daarna neem ik het zelf over. Dit geeft mij veel vertrouwen en laat zien dat stagiaires hier serieus worden genomen."

"Iedereen wil elkaar helpen bij TNO, de sfeer is heel open."
Verschil met andere stages
In vergelijking met eerdere stages in het bedrijfsleven, merkt Marten vooral een verschil in zelfstandigheid en veelzijdigheid. "Ik heb ook wel eens overleg met andere stagiairs, en het is heel gaaf om te zien aan hoeveel verschillende vraagstukken er bij TNO wordt gewerkt. In het bedrijfsleven word je soms een stuk meer aan de hand genomen, maar dan leer je ook minder. Bij TNO leer ik juist meer door zelf goed na te denken en pas om hulp te vragen als ik vastloop. Er is hier genoeg uitdaging én gave onderwerpen om mijn afstudeerstage te volbrengen."
Toekomstplannen
Voor zijn toekomst houdt Marten verschillende opties open, waaronder de mogelijkheid om te promoveren of bij TNO te blijven werken. "TNO staat zeker op mijn lijstje om straks te gaan werken: de mensen zijn enthousiast, het werk is uitdagend én ik kan er bijdragen aan een betere wereld.”
Zijn advies voor aankomende stagiairs? "Je hoeft niet zenuwachtig te zijn voor je eerste dag, probeer gewoon te genieten en doe goed je best. Je wordt met open armen ontvangen bij TNO en ze waarderen je juist als stagiair.”
Ook tijdmaker worden? Kom stage lopen bij TNO
Laat je verder inspireren
SeaSEC 2025: De Noordzee als proeftuin voor zeebodembeveiliging


Onderzoek naar digitale monitoring slaapapneu


TNO lanceert TNO Ventures om technologische innovatie en groei van startups te versnellen


Psycat: slim en efficiënt signaleren van psychosociale problemen bij kinderen


Versneld meer Nederlandse autonomie in de ruimte

