TNO’s Unit Defence, Safety & Security versterkt banden met Zuid-Korea

Thema:
Protection, munitions and weapons

Op veel plekken in de wereld lopen spanningen tussen landen op. Dit heeft geleid tot een wereldwijde toename van de aandacht voor defensie en veiligheid en tot een grotere vraag naar internationale defensiesamenwerking, zowel met bestaande als met nieuwe partners.

In dit veranderende landschap wil Nederland zich actief richten op uitbreiding van internationale samenwerking. In de regio Azië-Pacific (APAC) liggen veel kansen om nieuwe banden te smeden en bestaande relaties te verdiepen en uit te bouwen. Met dit doel versterkt TNO’s Unit Defence, Safety & Security (DSS), de banden met Zuid-Korea en daarbuiten.

Jyot, hoofd Business Development binnen de divisie Protection, Munitions & Weapons voor de APAC-region en Kirk, TNO-accountmanager voor het Zuid-Koreaanse Agency for Defence Development (ADD) vertellen op welke manier hun werk bijdraagt aan het versterken van internationale banden in de regio Azië-Pacific en hoe de relatie met het Zuid-Koreaanse Agency for Defence Development is uitgegroeid tot een belangrijk en toonaangevend ‘partnership’ in deze regio.

“Mijn eerste contact met wetenschappers van het Zuid-Koreaanse ADD was in 2009. Onderzoek naar scheepskwetsbaarheid was toen mijn specialisme bij TNO”, vertelt Kirk. “Ik werkte aan complexe projecten op het gebied van scheepsbotsingen, hydrodynamica en schokgolven veroorzaakt door onderwaterexplosies. Daarbij had ik een leidende rol in het experimentele schokonderzoek dat we uitvoerden in ons laboratorium in Delft. Dit was precies een gebied waarin ADD geïnteresseerd was. Van alle internationale partijen die ze benaderd hadden voor dit kennisgebied, sprak TNO hen het meest aan als partner. Niet alleen het kennisniveau was daarin belangrijk, ook de onafhankelijke status en niet-commerciële aanpak van ons instituut sprak hen aan. Daarmee is in 2012 de basis gelegd voor de samenwerking.”

Sinds de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea in 1953 eindigde in een wapenstilstand, leven beiden landen op gespannen voet en zijn er regelmatig confrontaties aan de grens.

Voor het behoud van de nationale veiligheid heeft de Zuid-Koreaanse regering in 1970 het Agency for Defense Development (ADD) opgericht. ADD heeft als missie het versterken van Zuid-Korea’s nationale defensiekracht en het bevorderen van technologische onafhankelijkheid; het land verdedigen met de kracht van hun eigen wetenschap en technologie. ADD richt zich op onderzoek naar en ontwikkeling van wapensystemen en gerelateerde technologieën en is Zuid-Korea's toonaangevende onderzoeksinstituut op het gebied van defensietechnologie.

ADD werkt internationaal samen met 25 organisaties uit 15 landen. De kernonderzoeksgebieden van ADD sluiten vrijwel perfect aan bij die van de Unit DSS van TNO. Sinds het eerste contact hebben TNO en ADD samengewerkt aan projecten binnen de onderzoeksgroepen Naval & Offshore Structures (Unit MBE), Energetic Materials en Platform Protection & Advanced Materials.

Van maritiem onderzoeker tot internationale verbinder

“In de jaren daarna heb ik in verschillende projecten nauw samengewerkt met ADD”, vervolgt Kirk. “Hierdoor heb ik sterke relaties kunnen opbouwen met de wetenschappers en veel geleerd over de Zuid-Koreaanse cultuur. Dit helpt me om een brug te vormen tussen TNO en onze Koreaanse partners. Ik sta nog steeds met één voet in de wetenschap, omdat ik de inhoud van het werk moet begrijpen, maar mijn hoofdtaak als accountmanager voor ADD is het centrale contactpersoon zijn voor hun divisie Internationale Samenwerking. Dit omvat het coördineren van de onderlinge communicatie en wederzijdse bezoeken van wetenschappers, het in contact brengen van onze business developers en het organiseren van de jaarlijkse boardmeetings.

Het onderhouden van de relatie met ADD bestaat onder meer uit regelmatige onderlinge bezoeken. Zo zijn we in maart 2025 met een team onder leiding van onze TNO COO Maarten Tossings naar Daejon in Zuid-Korea geweest en hebben onder meer gesproken over mogelijkheden voor gezamenlijk onderzoek naar High Energy Laser (HEL)-technologie. Tijdens onze bezoeken praten we niet alleen over wetenschap. Bij eerdere gelegenheden hebben we deelgenomen aan door de Nederlandse overheid geleide handelsmissies en de Nederlandse ambassade bezocht. Ook hebben samen met ADD-partners culturele monumenten bezocht, waaronder de VN-gedenkplaats in Busan, waar ook de Nederlandse bijdrage aan de Koreaanse oorlog wordt herdacht. Ervaringen als deze dragen bij aan onderling begrip en respect; belangrijke bouwstenen in de relatie met ADD.”

“De Zuid-Koreaanse defensie-industrie en het innovatie-ecosysteem zijn indrukwekkend. TNO werkt sinds 2012 samen met ADD aan een reeks onderwerpen. Nu hebben we de 14e overeenkomst voor informatie-uitwisseling ondertekend over High Energy Laser.”

Maarten Tossings

Chief Operating Officer

Uitdagingen in culturele verschillen

“Culturele sensitiviteit en aanpassingsvermogen zijn belangrijk”, bevestigt ook Jyot. “Mijn achtergrond in internationale betrekkingen helpt mij in mijn functie als Business Developer bij TNO. Mijn werkzaamheden zijn grofweg in tweeën te splitsen”, legt hij uit. “De helft van mijn tijd besteed ik aan internationale samenwerking met de regio Azië-Pacific. In een effectieve en succesvolle samenwerking kan omgaan met diverse culturen uitdagend zijn. De verschillen zijn groot; verschillen met ‘het Westen’ en ook tussen de landen in deze regio. Een directe en commerciële aanpak zoals gebruikelijk is in het Nederlandse bedrijfsleven, sluit bijvoorbeeld niet goed aan bij de Zuid-Koreaanse zakelijke cultuur. Vergeleken met ‘ons westerlingen’ zijn Koreanen meer gereserveerd en hechten ze veel waarde aan geduld en respect. In India is men over het algemeen wel weer meer direct, al verschilt dit per regio. Mijn Indiase ‘roots’ helpen bij het werken in die ‘lappendeken’ van subculturen.”

Jyot vertelt over het andere deel van zijn werk: “Naast het opbouwen en onderhouden van internationale relaties, ben ik ‘business lead’ op het gebied van High Energy Lasertechnologie. De twee delen in mijn functie overlappen elkaar onder andere op het gebied van de overleggen over High Energy Lasers met ADD in Zuid-Korea. Deze lasersystemen zijn wereldwijd een ‘hot topic’ en een snelgroeiend kennisgebied binnen de Unit DSS.”

“Mijn Indiase ‘roots’ helpen bij het werken in die ‘lappendeken’ van subculturen.”

Jyot

Hoofd Business Development, divisie Protection, Munitions & Weapons voor de APAC-region

High Energy Lasers (HEL) hebben het potentieel om de toekomst van defensie-ingrepen drastisch te veranderen. Door de precisie, snelheid en lage gebruikskosten vormen ze een waardevolle aanvulling op traditionele defensiesystemen.

De kern van een HEL bestaat uit een energiebron die een zeer krachtige en geconcentreerde laserstraal genereert. Deze straal wordt met hoge nauwkeurigheid op het doelwit gericht. Een HEL verplaatst zijn energie met de snelheid van het licht, wat betekent dat de straal vrijwel direct impact heeft zodra hij wordt geactiveerd. Een HEL kan een drone of een ander doelwit vernietigen door de extreme hitte die ontstaat zodra de straal het doel raakt. Door een precisieaanval van een HEL ontstaat minimale nevenschade.

Enkele uitdagingen bij het gebruik van een HEL zijn de systemen voor het opwekken van de energie die nodig is om de laserstralen te genereren en te zorgen voor de noodzakelijke koeling na gebruik. Een andere uitdaging is dat de richting van de laserstraal kan worden beïnvloed door omstandigheden in de atmosfeer, zoals mist, regen en stof.

“Nederland is sterk in bepaalde delen voor de benodigde technologie”, vervolgt Jyot. “Andere landen, waaronder Zuid-Korea, zijn ook vergevorderd in de ontwikkeling van laserwapens, maar dan juist weer in andere onderdelen. Samenwerking helpt Nederland én onze bondgenoten om expertises samen te voegen en uiteindelijk krachtige defensieve technologie in handen te hebben.”

Blik op de toekomst; uitbreiding van samenwerking in de regio

“TNO is een onafhankelijke organisatie maar als Unit DSS werken we nauw samen met het Ministerie van Defensie. Wij richten ons op gebieden waar de belangen van het ministerie liggen”, besluit Jyot kijkend naar de toekomst. “De focus van de unit beweegt mee met de meer wereldwijd gerichte aandacht van Defensie. In de regio Azië-Pacific werken we naast Zuid-Korea ook onder meer samen met Australië en zijn we samenwerking met Japan aan het onderzoeken. En omdat India in plaats van te investeren in haar banden met Rusland, zich steeds meer richt op ‘het Westen’, verwacht ik dat het aantal samenwerkingsverbanden voor veiligheid tussen Nederland en landen in deze regio in de toekomst alleen maar zal toenemen.”

Laat je verder inspireren

16 resultaten, getoond 1 t/m 5

Welke risico’s lopen omwonenden bij een plofkraak?

Informatietype:
Insight
22 april 2025
Plofkraken op geldautomaten in gevels brengen schade en risico's voor omwonenden met zich mee. De explosies veroorzaken rondvliegende brokstukken en glasscherven.

De toekomst van dampdetectietechnologie onthuld

Informatietype:
Insight
19 maart 2025

TNO Unboxed #2 | Vapour Detection technologie

Informatietype:
Podcast
18 maart 2025
1 aflevering

Hoe het gebruik van passieve radars en satellietsignalen de luchtbedreigingen kunnen detecteren en dentificeren

Informatietype:
Nieuws
23 januari 2025

De cruciale rol van de schietmeester bij kogelwerende bescherming

Informatietype:
Insight
20 december 2024