
Vooruitgang in circulaire verpakkingen voor soepen en sauzen
TNO Brightlands Materials Center heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van een recyclebare soepverpakking van mono-materiaal, gemaakt van polypropyleen (PP). Samen met partners is een soepverpakking ontwikkeld die op de gebruikelijke manier gevuld en gesteriliseerd kan worden en voldoet aan functionele eisen zoals bijvoorbeeld houdbaarheid. Deze innovatie speelt in op de dringende behoefte aan circulaire verpakkingsoplossingen in de voedingsindustrie. Er blijft echter nog één uitdaging over: de valbestendigheid moet worden verhoogd om brede marktacceptatie en succesvolle commercialisering van de nieuwe mono-materiaal soepverpakking te garanderen.
Complexe soepverpakkingen moeilijk te recyclen
Huidige soepverpakkingen zijn lastig te recyclen. Ze bestaan uit meerlaagse folies van verschillende materialen zoals PET, aluminium, PA en PP. Elk materiaal vervult een specifieke functie, zoals afdichting, stijfheid of bescherming tegen zuurstof en vocht om bederf en smaakverlies te voorkomen.
Daarnaast moeten de verpakkingen retorteerbaar zijn, wat betekent dat ze bestand moeten zijn tegen de hoge temperaturen (115–130°C) en druk die gepaard gaan met de productie van lang houdbare soep.
De combinatie van deze materialen, nodig om aan alle eisen te voldoen, kan in de huidige recyclingsystemen niet worden gescheiden en hergebruikt. Daardoor eindigen ze vaak in de verbrandingsoven in plaats van als grondstof voor nieuwe producten.
Nieuwe mono-materiaal PP doorstaat eerste belangrijke tests
Samen met de partners Sabic, Oerlemans Plastics B.V., Four Seasons Food B.V., Greenyard Prepared Belgium, Hogeschool Zuyd en Plato product consultants heeft TNO-BMC een mono-materiaal polypropyleen (PP) laminaat ontwikkeld. De verpakking is bestand tegen hoge temperatuursterilisatie, is bedrukbaar en voldoet aan de eisen om zuurstof- en vocht tegen te houden.
Meer dan 2.000 verpakkingen zijn geproduceerd en getest op commerciële soepafvullijnen. De verpakking liet goede resultaten zien bij smaak- en geurtesten, was goed af te dichten en behield haar kwaliteit na verwerking.
Twee belangrijke uitdagingen blijven
Hoewel de nieuwe verpakking uitstekende resultaten laat zien op het gebied van barrièreprestaties, smaak en houdbaarheid, is de valbestendigheid nog iets lager dan die van conventionele multi-materiaal verpakkingen. Dit is een cruciale vereiste voor brede marktacceptatie, vooral door A-merken.
Daarnaast is de verpakking ontworpen volgens de richtlijnen van RecyClass, een Europese initiatief dat bedrijven helpt bij het ontwerpen van recyclebare plastic verpakkingen. Het biedt technische criteria en testprotocollen om recyclebaarheid te beoordelen.
Interne tests bevestigden dat de verpakking aan de gestelde eisen voldoet. Ze bestaat voor meer dan 95% uit polypropyleen (PP), gebruikt barrièrelagen die door RecyClass worden geaccepteerd en is detecteerbaar door infrarood sorteersystemen.
Toch is de recyclebaarheid nog niet extern gevalideerd. Niet alle huidige sorteersystemen kunnen PP volledig scheiden van andere flexibele kunststoffen zoals polyethyleen (PE). Volledige circulariteit hangt af van toekomstige upgrades van de sorteerinfrastructuur, die binnen twee tot vijf jaar worden verwacht.
Zowel de valbestendigheid als de recyclebaarheid zullen worden aangepakt in een vervolgproject.
Bijna >50% lagere CO₂-voetafdruk
Een levenscyclusanalyse toont aan dat de mono-PP verpakking een 41–53% lagere CO₂-voetafdruk heeft in vergelijking met traditionele multi-materiaal verpakkingen. De nieuwe verpakking is iets duurder vanwege extra laminatiestappen. Daarom zal toekomstig werk zich richten op het vereenvoudigen van de structuur om de kosten te verlagen.
Dichter bij circulaire soepverpakkingen
De mono-materiaal soepverpakking is een grote stap richting circulaire voedselverpakkingen. Toch is ze nog niet klaar voor commercialisering. Belangrijke volgende stappen zijn het verbeteren van de valbestendigheid, het extern bevestigen van de recyclebaarheid en het optimaliseren van de structuur om kosten te verlagen.
We nodigen partners uit de hele waardeketen uit om samen te werken aan het opschalen van deze innovatie en het realiseren van volledige circulariteit.
Bezoek ons op de K-beurs 2025 en deel je grootste uitdagingen. Of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij staan klaar om aan de slag te gaan.
Bezoek ons op de K Trade Fair
Je vindt ons op de grootste vakbeurs ter wereld voor kunststoffen en rubber.
8 tot en met 15 oktober 2025, Düsseldorf, Duitsland
📍We zijn aanwezig in Hal 7, stand SC10
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Biobased weekmakers


Microplastics in kleding


Eerste resultaten tonen potentieel van circulaire farmaplastics


Thermoplastische composieten voor sportinnovatie


Biobased materialen

