Metabool gezondheidsonderzoek

Thema:
Gezonde samenleving

Overgewicht is een toenemend probleem. Onze expertisegroep Metabool gezondheidsonderzoek (MHR) helpt mee aan het verminderen van de ziektelast door middel van preklinisch onderzoek. We richten ons op metabole ziektes, zoals diabetes type 2 en obesitas. Met onderzoek versnellen we de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, functionele voeding, diagnostica en preventie.

Onderzoeksgebied

Onze MHR-expertisegroep ontwikkelt cellulaire en diermodellen voor het bestuderen van mechanisme, interventie en biomarkers in metabole ziekten. En de daarmee samenhangende complicaties. In preklinisch onderzoek passen we de volgende modellen toe:

  • Translationele modellen, waaronder unieke, gehumaniseerde transgene muismodellen.
  • In vivo en in vitro fibrose modellen, gecombineerd met histologische, biochemische, moleculairbiologische, celbiologische en immunologische analysemethoden.

We richten ons op het verbeteren van onderzoek naar effectiviteit en veiligheid van interventies met medicijnen of voeding. Dit doen we door het vergroten van de kennis van ziekteprocessen en mechanismen. En we verbeteren de translatie naar de mens.

Onderzoek naar overgewicht

Video met uitleg over ons onderzoek naar overgewicht.

Kennis en ervaring

We hebben veel ervaring in ontwerp en uitvoering van toegepast wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast doen we veel in professioneel projectmanagement en werken we met kwaliteitssystemen. We leveren projecten op maat, door de directe interactie van onze MHR-wetenschappers met klanten.

Metabole ziekte en complicaties

Karakteristiek voor de projecten is een combinatie van kennis en expertise op het gebied van metabole gezondheid en metabole ziekte. En de daarmee verbonden complicaties, zoals:

  • cardiovasculaire ziektes
  • leversteatose
  • fibrose
  • artrose

H.A. Lorentz Prijs

Onze H.A. Lorentz Prijs is een interne oeuvre-award die we uitreiken als bekroning op een carrière van een TNO’er. In 2017 reikten we de prijs uit aan dr. Hans Princen van de MHR-expertisegroep. Hans vertelt in een videoportret over zijn carrière bij TNO, zijn ambitie en toekomstvisie.

Videoportret van Hans Princen, winnaar van de TNO H.A. Lorentz Prijs.

Partners

Binnen MHR voeren we projecten uit met en voor partners, zoals:

  • industriële biotechnologie
  • farmaceutische industrie
  • diagnostiek
  • voedingsindustrie
  • patiëntenorganisaties
  • overheden
  • consortia

Nieuwe inzichten

Uit ons onderzoek komen nieuwe inzichten en mogelijkheden om metabole ziekten te behandelen of voorkomen. Een aantal voorbeelden:

  • Een dieet waarbij we cholesterolvrije voeding afwisselen met veel cholesterol bevattende "westerse" voeding. Dit heeft een vrijwel gelijk effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten en leverontsteking als een volledig cholesterolvrij dieet.
  • Metabole stress, veroorzaakt door overgewicht, speelt een prominentere rol in het ontstaan van artrose dan de hogere mechanische belasting.
  • Een nieuwe statistische benadering leidt tot vermindering van proefdiergebruik.
  • Mogelijkheden om lichaamsvet in levende proefdieren zichtbaar te maken en te analyseren met behulp van niet-invasieve MRI .

Laat je verder inspireren

197 resultaten, getoond 6 t/m 10

Patiëntgerichte metingen en onderzoeken

Informatietype:
Artikel

Innovatieve manieren om gezondheid te meten, zoals het gebruik van draagbare-sensortechnologie, zullen een essentiële rol gaan spelen in preventieve gezondheidszorg en zorg op afstand. Deze technologie heeft in de praktijk een bijzondere toegevoegde waarde. Belangrijke voorwaarden voor een soepele invoering ervan zijn toegankelijkheid, naleving van alle wettelijke en privacyregels en relevantie voor patiënten en zorgverleners.

Tijdmakers: minder lang wachten op een nieuw medicijn dankzij AMS

Informatietype:
Insight
10 augustus 2023

In deze aflevering spreken we tijdmaker Wouter Vaes, onderzoeker op het gebied van microdosing en microtracer studies, over hoe hij met AMS-technologie de ontwikkeltijd van nieuwe medicijnen met jaren kan versnellen.

Meer zelfstandig ondernemers met arbeidsongeschiktheidsvoorziening

Informatietype:
Nieuws
12 juli 2023

Begin 2023 had 65 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel een financiële voorziening tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Dit blijkt uit cijfers van de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO en het CBS.

Nationale Wetenschapsagenda steunt project vroegtijdige opsporing stress bij jonge kinderen

Informatietype:
Nieuws
11 juli 2023

Het project HEALS Applied heeft als doel stress bij jonge kinderen vroegtijdig op te sporen en ouders indien nodig te ondersteunen. Het project is geïnitieerd door Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en TNO.

Succesvol nieuwe technologie implementeren? Zo doe je dat

Informatietype:
Insight
7 juli 2023

Wil je graag nieuwe technologische ontwikkelingen inzetten binnen je organisatie? Het succes daarvan is sterk afhankelijk van de manier waarop medewerkers daarmee omgaan. Wouter van der Torre, onderzoeker op het gebied van productiviteit en duurzame inzetbaarheid bij TNO, geeft vier slimme tips.