Brightlands Circular Space: kansrijk innoveren met circulaire plastics

Nederland streeft naar 50% circulariteit in 2030 en 100% in 2050. Dat legt grote druk op de hele keten van kunststofproducenten tot afvalverwerkers. Bedrijven investeren veel om plastics duurzamer te produceren en hoogwaardig te recyclen. Maar hoe weet je of je daarin de goede keuzes maakt?

Brightlands Circular Space (BCS) helpt bedrijven in de kunststofindustrie om tot de juiste innovatieve oplossingen te komen. Je kunt er samen met andere partijen uit de keten technologieën en producten ontwikkelen en testen, kennis delen en nieuwe businessmodellen ontwikkelen. Zodat je met vertrouwen de stap zet naar een circulaire toekomst.

Uitdagingen in plastic recycling

Plastics zijn onmisbaar vanwege de veelzijdigheid en lage kostprijs. Maar door de grote milieu-impact is de transitie naar circulaire plastics essentieel. Om de kunststofkringloop te sluiten zijn er voor bedrijven veel uitdagingen, zowel op technisch, economisch als sociaal gebied.

Technische uitdagingen

Niet alle kunststoffen zijn makkelijk te recyclen. Ze bestaan vaak uit meerdere soorten plastic of zijn gemengd met andere materialen.

Plastic afvalstromen zijn vervuild en bestaan uit steeds wisselende soorten. Dat maakt het uitdagend om het afval zo te scheiden dat het gebruikt kan worden voor hoogwaardige toepassingen.

Bij hoogwaardige recycling is het essentieel te weten wat de invloed is op de kwaliteit en functionele eigenschappen van het eindproduct. Het is noodzakelijk dat producenten kunnen vertrouwen in zowel de herkomst als de consistentie van de kwaliteit van het gerecycleerde materiaal.

Naast het ontwikkelen van recycle technologieën is het ook noodzakelijk producten te ontwerpen die makkelijk te recyclen zijn.

Economische en sociale uitdagingen

Het plastic ecosysteem is complex; de transitie naar een circulaire economie vraagt van bedrijven om andere manieren van samenwerken en nieuwe verdienmodellen. Bedrijven zullen nauwer gaan samenwerken met leveranciers en klanten om materialen en producten effectief te kunnen hergebruiken. Hiervoor is transparantie en communicatie binnen de hele keten noodzakelijk.

Samen werken aan innovatie van materialen en producten en productieprocessen is cruciaal. De focus zal meer komen te liggen op het beheren van de hele levenscyclus van producten. En afvalstromen krijgen waarden. Hierdoor zullen nieuwe verdienmodellen ontstaan om hergebruik en recyclen te bevorderen.

Daarnaast zijn aanpassingen nodig in wet- en regelgeving. Denk aan regels over waar producten aan moeten voldoen. Deze uitdagingen vereisen een gezamenlijke inspanning van bedrijven, overheden en andere betrokken partijen om een succesvolle transitie naar een circulaire economie voor circulaire plastics te realiseren.

Uitdagingen omzetten in concrete kansen

We bieden bedrijven en onderzoekers ruimte voor co-creatie en innovatie. Met BCS geeft toegang tot faciliteiten die de hele keten vertegenwoordigen. Met onze experts en wetenschappers kunnen nieuwe technologieën en toepassingen ontwikkeld worden.

Samen met producenten ontwikkelen we nieuwe producten en onderzoeken we de mogelijkheden om een constante kwaliteit te garanderen.

Daarnaast kunnen we een impactanalyse maken van het recyclaat op de producteigenschappen. Het is mogelijk daadwerkelijk producten te ontwikkelen, testen en evalueren.

Plastic afvalverwerkers kunnen testopstellingen gebruiken om nieuwe scheidingsmethoden te ontwikkelen met als doel hoogwaardige eindproducten voor recycling te verkrijgen.

Sneller innoveren met minder risico en meer kansen

Door in een realistische omgeving te testen vóór het aanpassen van de productielijn, wordt het risico op uitval, onverwachte kosten en kwaliteitsproblemen verkleind. Dit versnelt de implementatie van nieuwe ontwikkelingen en verhoogt de betrouwbaarheid. Door wetenschappers, plasticproducenten, ontwerpers, merkeigenaren en consumenten samen te brengen, worden innovaties en kansen voor de circulaire plastic transitie versneld.

Alle faciliteiten voor een circulaire keten

Bij BCS worden verschillende onderzoeksfaciliteiten gebouwd die open toegankelijk zijn.

  • House for Circular Co-creation voor innovatie en samenwerking
  • Polymer Processing faciliteit voor het verwerken van verschillende soorten polymeren tot eindproducten
  • Waste Preprocessing faciliteit voor het zuiverder scheiden van plastic afval

De faciliteiten bieden de mogelijkheid om innovaties op te schalen van labniveau naar demonstratieschaal. Op deze manier kunnen nieuwe toepassingen worden gevalideerd in een industriële context inclusief een uitgewerkte business case voor een goede voorbereiding op een marktintroductie.

Maak als een van de eersten gebruik van Brightlands Circular Space

Brightlands Circular Space is een initiatief van TNO, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus. Wil je als een van de eersten gebruik maken van de faciliteiten? Peter Versloot, Senior Business Developer Circulaire Plastics, helpt je graag verder.

Laat je verder inspireren

37 resultaten, getoond 1 t/m 5

Rendabel produceren biomethanol uit laagwaardig afval

Informatietype:
Insight
2 mei 2025
Methanol uit biomassa: een duurzame oplossing voor de industrie. TNO en Equinor testen technologieën om de CO2-uitstoot te verminderen en de methanolproductie te verduurzamen.

Samenwerken aan duurzame innovaties: meer impact door gezamenlijke inspanningen

Informatietype:
Insight
12 maart 2025

Webinar: Biobased plastics in een duurzame toekomst

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
Webinar

23 vragen over biobased plastics in een duurzame samenleving

Informatietype:
Insight
16 januari 2025

De uitdaging van het kiezen tussen duurzame materialen voor textiel

Informatietype:
Insight
16 januari 2025