Ons werk

Koudgebakken baksteen: energiebesparend

TNO heeft een nieuw proces ontwikkeld voor het produceren van een baksteen, waarbij geen extreem hoge temperaturen nodig zijn. Het productieproces van bakstenen bestaat normaliter uit het verhitten van klei tot 1000 à 1200 graden Celsius. 

Het nieuwe proces maakt gebruik van een (alkali) activator, waarbij de nabehandelingstemperatuur ligt tussen de 20 en 50 graden Celsius. Dit levert een grote energiebesparing op voor de producent. TNO heeft diverse testen uitgevoerd en monsters geproduceerd. Hierbij is duidelijk geworden dat deze nieuwe productiemethode nieuwe mogelijkheden biedt voor de receptuur voor de stenen. Daarnaast zijn er nieuwe mogelijkheden op het gebied van textuur, sterkte, kleur en maatvastheid van de bakstenen.

Toekomst van de koudgebakken baksteen

De nieuwe technologie van TNO biedt een aantal inherente voordelen voor de bouwindustrie. Komende periode zal in het teken staan van kennisvalorisatie:het brengen van de nieuwe kennis naar de markt. De voordelen van koudgebakken baksteen op een rij:

  • Een reductie van de productiekosten als gevolg van het verlagen van de energiekosten bij het bakken;
  • De bijdrage aan een lagere CO2-uitstoot (kleinere footprint, reductie in verbruik primaire grondstoffen);
  • Productontwikkeling, gebruikmakend van de mogelijkheden van het koud bakken (bijvoorbeeld extra strakke stenen of dunne gevelpanelen)
Downloads

Contact

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.